Eurovision 2022 – Αμάντα Γεωργιάδη: Τα στοιχήματα, ο σύντροφος-στήριγμα και η συμβουλή της Παπαρίζου

Η Αμάντα Γεωργιάδη ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο φετινό Μουσικό Διαγωνισμό της Eurovision που διεξάγεται φέτος στο Τορίνο της Ιταλίας. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια, με ηλικία 25 ετών μόλις, είναι ενθουσιασμένη που επιλέχθηκε να διαγωνιστεί για τη χώρα μας στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022 με το τραγούδι «Die Together», που έχει συνθέσει η ίδια.

«Έγραψα το τραγούδι ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν έχει σχέση με τον πόλεμο ή με τον Covid. Είναι ένα τραγούδι που μιλά για την αγάπη. Όταν αγαπάς κάποιον ή κάτι πάρα πολύ, θες να κάνεις τα πάντα. Ο τίτλος είναι μεταφορικός και ο καθένας πρέπει να το ακούσει με το δικό του τρόπο.

Ο στόχος μου στο Τορίνο είναι να σας κάνω περήφανους. Το σημαντικό είναι σας αρέσει. Είναι δύσκολο να συνδυάζω τις σπουδές στην ιατρική με το τραγούδι. Όταν κάνω πολλή μουσική, χρειάζομαι ένα break και τότε διαβάζω. Είναι ωραίο. Πάντα έβλεπα Eurovision και πάντα ήμουν με την Ελλάδα», έχει δηλώσει η Αμάντα Γεωργιάδη.

Η νεαρή τραγουδίστρια έχει ολοκληρώσει με επιτυχία και την τελευταία πρόβα της στη σκηνή του Pala Olimpico στο Τορίνο και ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη βραδιά. Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στην 15η θέση στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022.

Η θέση της Ελλάδας στα στοιχήματα

Λίγες ώρες πριν τον πρώτο ημιτελικό, λοιπόν, τα στοιχήματα έχουν πάρει «φωτιά».

Ήδη η Ελλάδα με το Die Together έχουν αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές και τα στοιχήματα «δίνουν» τη χώρα μας στη 2η θέση με εύκολη πρόκριση στον τελικό.

Όσα δεν γνώριζες για την Αμάντα Γεωργιάδη

Τα πρώτα χρόνια, η αγάπη για το τραγούδι, οι σπουδές στην Ιατρική και οι διακρίσεις

Η Αμάντα Γεωργιάδη έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Όταν ήταν 3 ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στο χωριό Τένφγιορντ της Νορβηγίας, από το οποίο προέρχεται και το καλλιτεχνικό της επίθετο. Εκεί και σε ηλικία 5 ετών, η Αμάντα ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική, γράφοντας τα πρώτα της τραγούδια.

Σε ηλικία 18 ετών μπήκε στην ιατρική σχολή, χωρίς να σταματήσει να ασχολείται με τη μουσική λαμβάνοντας μέρος σε πολλά φεστιβάλ της χώρας της. Σε ένα φεστιβάλ κίνησε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας και έτσι κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «First impression» με το καλλιτεχνικό όνομα Amanda Tenfjord, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Αυτή ήταν η αρχή μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας για την Αμάντα στο τραγούδι.

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν οι επιτυχίες της «Then I fell in love», το οποίο γνώρισε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία παραμένοντας για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο top 10 radio chart της Νορβηγίας και το 2020 το «Troubled Water» που συμπεριλήφθηκε στην τηλεοπτική σειρά «Spinning out» του Netflix.

Πιο πρόσφατα, κυκλοφόρησε το single της «Promises», σε συνεργασία με έναν από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες στη Σκανδιναβία, τον Thomas Dybdahl.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμάντα Γεωργιάδη έχει κερδίσει το βραβείο «role model awards» στο byLarm, ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ νέας μουσικής της Σκανδιναβίας. Παράλληλα, όμως, με την καλλιτεχνική της πορεία στο τραγούδι, η 25χρονη τραγουδίστρια συνεχίζει τις σπουδές της στην Ιατρική.

Μάλιστα, πριν από τη συμμετοχή της στη Eurovision, έκανε την πρακτική της σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Νορβηγίας για ασθενείς με κορονοϊό.

Οι λεπτομέρειες για το τραγούδι «Die Together» 

Για την φετινή Eurovision ο Φωκάς Ευαγγελινός ετοίμασε κάτι ιδιαίτερο με… άρωμα Ελλάδας. Όπως αποκαλύφθηκε, ο γνωστός χορογράφος είχε έμπνευση από την Ακρόπολη και συγκεκριμένα από το Ερέχθειο. 

H Αμάντα για την εμφάνισή της στη σκηνή της Eurovision θα φοράει custom δημιουργία Celia Kritharioti από ιριδίζον λευκό μεταξωτό ύφασμα. Ο Φωκάς Ευαγγελινός έχει αναλάβει την σκηνική παρουσία, ο Σπύρος Σαμοίλης το χτένισμα και ο Κώστας Ζήσης το styling της τραγουδίστριας. Ο Γιάννης Μουρίκης έκανε τον σχεδιασμό του σκηνικού, ενώ τον σχεδιασμό της εικόνας στον φωτισμό επιμελήθηκε ομάδα visual artists από την Ουκρανία, με επικεφαλής τον Nicholas Chobb.

«Υπάρχει ένα κρυφό στοιχείο στο «Die Together» που με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή που το άκουσα, πέρα από την ιστορία της απόλυτης αγάπης που διηγείται. Το γεγονός ότι αναδεικνύει πως συχνά οι παύσεις στην ομιλία μας είναι πιο εκκωφαντικές από τον ήχο της φωνής μας. Ζήτησα από την Αμάντα να ερμηνεύσει το κομμάτι σαν η ιστορία που διηγείται να έχει συμβεί ένα χρόνο πριν.

Το σκηνικό αποτύπωμα του τραγουδιού θα οριστεί από τρεις λέξεις: Τη μοναξιά, την έλλειψη που νιώθεις μετά από έναν χωρισμό και τη φθορά που τελικά αμβλύνεται από το χρόνο. Και όλα αυτά, βέβαια, θα καταλήγουν σ’ ένα υπέροχο φως. Για να αποτυπωθούν στη σκηνή όλα αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν προηγμένης τεχνολογίας LED κι ένα αντικείμενο, το οποίο, σύμφωνα με τη προσωπική μου καλλιτεχνική εμπειρία, γειώνει τη σωματική ενέργεια», δήλωσε πρόσφατα ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τραγούδι «Die Together»

Η Αμάντα Γεωργιάδη, σε συνέντευξή της, είχε μιλήσει για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι «Die Together», με το οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision. Μάλιστα η νεαρή τραγουδίστρια αποκάλυψε πως ήρθε η έμπνευση για να δημιουργήσει αυτό το τραγούδι.

«Το Die together είναι κατά τη γνώμη μου η έκφραση του απόλυτου έρωτα. Είχα χωρίσει από τον πρώτο μου μεγάλο έρωτα και για ενάμιση χρόνο δεν μπορούσα να γράψω ούτε νότα! Όλα μου τα συναισθήματα λοιπόν εκφράστηκαν σε αυτό το τραγούδι. Η ιδέα ήρθε όταν χωρίσαμε. Τότε συναισθηματικά ήμουν σε ένα χάος και δεν μπορούσα να εξωτερικεύσω αυτό που ένιωθα. Ύστερα από ενάμιση χρόνο βρέθηκα στο στούντιο με τον συνεργάτη μου, του είπα τη σκέψη μου, του άρεσε το νόημα του στίχου και μέσα σε μία μέρα γράψαμε το τραγούδι», εξομολογήθηκε η Αμάντα Γεωργιάδη.

«Με το Die together ήταν ουσιαστικά σαν να έβαλα μια τελεία σε αυτή τη σχέση και να προχώρησα μπροστά. Μπορεί ο τίτλος του τραγουδιού για κάποιους να έχει αρνητική χροιά, αλλά αν ακούσουν προσεκτικά το κομμάτι θα δουν ότι είναι ο ύμνος της απόλυτης αγάπης», τόνισε η νεαρή τραγουδίστρια.

Ο σύντροφός της που βρίσκεται στο πλευρό της όλη αυτή την περίοδο

Η 25χρονη Αμάντα Γεωργιάδη, παράλληλα με την επιτυχημένη πορεία της στο τραγούδι, διανύει και μια πολύ ευτυχισμένη περίοδο στην προσωπική της ζωή. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια είναι ερωτευμένη με τον νεαρό Erlend Iversen Nakken.

Ο Erlend σπουδάζει Ψυχιατρική σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο και φαίνεται πως ταιριάζουν πολύ. Μάλιστα, στο προφίλ του στα social media, o Erlend δηλώνει πως «Είμαι το αγόρι της Αμάντα», ενώ δεν διστάζει να δημοσιεύει φωτογραφίες με την αγαπημένη του.

Σε συνέντευξή της, η Αμάντα ρωτήθηκε αν ο αγαπημένος ζήλεψε που το τραγούδι «Die Together» είναι εμπνευσμένο από την σχέση με τον πρώην σύντροφό της. «Δεν ζηλεύει καθόλου. Είναι πολύ χαλαρός και ξέρει ότι τον αγαπάω. Το μόνο που μου είπε χαριτολογώντας ήταν «πότε θα γράψεις ένα τραγούδι και για εμένα;», είχε αποκαλύψει γελώντας η νεαρή τραγουδίστρια.

Έτοιμη η Αμάντα να μαγέψει το κοινό στην Eurovision 2022

Η Αμαντα Γεωργιάδη αναχώρησε για την Ιταλία στις 30 Απριλίου και έχει ολοκληρώσει ήδη με επιτυχία όλες τις πρόβες της για τον 66ο Μουσικό Διαγωνισμό της Eurovision.

Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ο κόσμος χαιρέτησε με ενθουσιασμό τη νεαρή καλλιτέχνιδα και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Τότε, οι πίνακες ανακοινώσεων του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια της αναχώρησης της από την Ελλάδα για την Ιταλία έγραφαν: «Καλή επιτυχία Ελλάδα!!!». 

Η απρόσμενη “ρατσιστική” ερώτηση

Η Αμάντα Γεωργιάδη ενθουσίασε με την ερμηνεία της στις πρόβες για τη Eurovision 2022. Όμως κατά τη συνέντευξη Τύπου της ελληνικής συμμετοχής, πριν από λίγα 24ωρα, μία “ρατσιστική” ερώτηση, από Πολωνό δημοσιογράφο, την έφερε σε δύσκολη θέση.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε την ελληνική συμμετοχή γιατί επιλέγει τραγουδίστριες οι οποίες μένουν εκτός Ελλάδος.

«Πιστεύουμε ότι η Αμάντα όπως και οι άλλες καλλιτέχνες που έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ταλαντούχες τραγουδίστριες, για αυτό έχουμε το ενδιαφέρον για να επιτρέψουμε σε αυτούς, αυτά τα ταλέντα να λάμψουν», απάντησε εκ μέρους της τραγουδίστριας η υπεύθυνη.

Η λαμπερή εμφάνιση της Αμάντας Γεωργιάδη στο Τιρκουάζ Χαλί

To απόγευμα της Κυριακής 8/5 η Αμάντα Γεωργιάδη εμφανίστηκε στην επίσημη εκδήλωση που διοργανώνεται στο μαγευτικό παλάτι La Venaria Reale, στο Τορίνο της Ιταλίας.

Με την εμφάνιση των φετινών συμμετεχόντων στο Τιρκουάζ Χαλί (Turquoise Carpet), που έχει αλλάξει χρώμα από κόκκινο λόγω του χορηγού της διοργάνωσης, δίνεται το σύνθημα για την έναρξη της διαγωνιστικής εβδομάδας της 66ης Eurovision.

Σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση, φορώντας ένα εκθαμβωτικό φόρεμα, μια δημιουργία της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας, Σίλιας Κριθαριώτη, η Αμάντα Γεωργιάδη περπάτησε στο Τιρκουάζ Χαλί, συνομίλησε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και με τους Ιταλούς παρουσιαστές της εκδήλωσης, όπως και οι άλλοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Αμέσως τους κέρδισε όλους!

Η συμβουλή της Έλενας Παπαρίζου στην Αμάντα Γεωργιάδη

Μπορεί μέχρι τούτη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Αμάντα Γεωργιάδη να παίρνει βαθιές ανάσες για να κάνει υπερήφανη την Ελλάδα, πριν αναχωρήσει για Τορίνο συνάντησε την Έλενα Παπαρίζου, η οποία την «γέμισε» με θετική ενέργεια. Οι δυο τους συνομίλησαν στο πλαίσιο της εκπομπής «Αμάντα, στο δρόμο για τη Eurovision».

Η τραγουδίστρια του «My Number One» και νικήτρια του διαγωνισμού το 2005 μοιράστηκε τις δικές τις αναμνήσεις από τη νίκη της στο Κίεβο το 2005 και έδωσε τις συμβουλές της στη φετινή εκπρόσωπο της Eurovision.

«Για μένα (το σημαντικό για τη σκηνική παρουσία) είναι να ακούς τους ανθρώπους που σε αγαπάνε γιατί βλέπουν άλλα πράγματα που ίσως εμείς δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε την ώρα που βρισκόμαστε πάνω στη σκηνή. Αυτά είναι για την λεπτομέρεια. Ουσιαστικά ο καλλιτέχνης πρέπει να αφεθεί πάνω στη σκηνή, να μην σκέφτεται τίποτα. Κατά τη διάρκεια των προβών μπορούμε πάντα να διορθώνουμε. Θυμάμαι ο Φωκάς μου έλεγε: “Έλενα, γιατί φαίνεσαι φοβισμένη; Χαλάρωσε. Απόλαυσέ το”». Όσο πιο πολλές πρόβες έκανα, τόσο πιο άνετα μπήκα μέσα στο τραγούδι και στο performance», είπε η Έλενα Παπαρίζου στην Αμάντα Γεωργιάδη πριν από την αναχώρησή της για το Τορίνο.

Ανυπομονούμε να δούμε την Αμάντα Γεωργιάδη στη σκηνή του φετινού διαγωνισμού της Eurovision και της ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

 

Read More

And More