Kλέλια Ρένεση: Ξέσπασε η ηθοποιός – “Πήγαν να αφήσουν ένα λουλούδι και έγινε η Αθήνα πεδίο μάχης”

Με ένα μακροσκελές κείμενο που έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Κλέλια Ρένεση, σχολίασε τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η αστυνομία σε αυτούς που πήγαν χθες στο Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα λουλούδι. Η ηθοποιός έκανε μια σύγκριση του τώρα με την Αντιγόνη και τους νόμους του Κρέοντα…

Διάβασε το κείμενό της

Πριν 2.500 χρονια, η Αντιγόνη προσπέρασε τους νόμους του Βασιλιά Κρέοντα για να τμήσει τους νόμους των πεθαμενων. Και γι’ αυτο θαύτηκε ζωντανη. Αυτόν τον μύθο επελεξε ο μεγαλος τραγικος Σοφοκλής για να μας κανει να δούμε κατάματα την αξια της ζωής. Και το νοημα του να αγωνιζεσαι για αυτα που πιστευεις κ ονειρευεσαι. Με πολλαπλούς τροπους ο χαρακτηρας της Αντιγόνης εξηγεί πως η ζωή της δεν εχει κανενα νοημα πια, αν δεν ταφεί ως πρεπει το αδελφι της, το αιμα της.
2.500 χρονια μετα, ακομα τις ίδιες σκιές πολεμαμε, ακομα τις ιδιες τραγωδιες ζούμε. Λίγοι ανθρωποι πηγαν να τμήσουν τους νεκρούς του πολυτεχνειου , για την ιστορια, για την σημασια του να μένει αναμμένο το καντηλι, για το «δεν ξεχνάω» ρε γαμωτο, με όλες τις προφυλάξεις, με σεβασμο στα μετρα, και έγινε η Αθηνα πεδίο μαχης. Επίδειξη δυναμης ανευ προηγουμενου απ τον κυριο Χρυσοχοΐδη, θελοντας για αλλη μια φορα να μας θυμίσει ποιος κανει κουμαντο. Μια χαρα τα πατε κυριε, κ ολοι θα θυμομαστε τ ονομα σας, αλλα στη θέση σας θα προσεχα πολυ, γιατι έτσι και γίνει καμια χοντραδα μοιραια , κ κλείσετε την Αντιγόνη ξανα μεσα στον βραχο ( βλεπε Γρηγοροπουλο) μαντεψε ποια τεθωρακισμενα κ ποσα θα βγουν στον δρόμο.
Κύριοι της κυβερνησης , θέλει σοβαροτητα η κατασταση, κ όχι μπραβιλικια. Οι μισοί Έλληνες δεν έχουν να φανε. Πριν το παιξεις μπαμπας κ τιμωρός, φέρε πρωτα το πιατο στο τραπεζι σε όλους μας. Πριν ζητήσεις χειροκροτημα , χειροκροτα πρωτα εσύ τον καθημερινο μόχθο κ στέρηση των ανθρωπων που σε ταΐζουν. Σκύψε το κεφαλι κ ζητα συγγνώμη απ τις οικογένειες των νεκρών που δεν βρηκαν κρεβατι μεθ.
Και κατι αλλο. Μην ξεχνας ποιους κυβερνας. Ειμαστε μεσόγειοι, ανεμοδαρμενοι, τσιπουροχτυπημενοι, ερωτευμένοι με τον ήλιο κ την αλμυρα, με τον Ελύτη κ τον Σεφέρη , ξυπναμε με την μεταφορα στο στομα, με το « θολωμένο μυαλο» κ την «συννεφιασμενη σκέψη», με δεκα βαριους χειμώνες στις πλατες μας. Μην μας συγκρίνεις με τους Σουηδούς η τους Βέλγους. Μη μας αποδεκατίζεις παραπάνω. Ζουμε ολοι με κουπονια/ κουπονια τροφής, κουπονια βολτας, κουπονια ερωτα, κουπονια αγαπης, κουπονια αγκαλιας / κουπονια ηλίου. Τρέχουμε απ το πρωι ως το βραδυ να κυνηγήσουμε την σκια που μας έχεις φορτώσει. Μην μας ταπεινώνεις κ αλλο.

Read More

And More