Light: Από τη Θεσσαλονίκη και τα πρώτα βήματα στη μουσική, στις κόντρες και τη σύλληψη

Πάνω στον ράπερ Light έχουν πέσει από χθες τα φώτα. Αφορμή στάθηκε η σύλληψή του τα ξημερώματα της Τρίτης (28.12.2021) και ενώ βρισκόταν σε γνωστό κλαμπ στο Κολωνάκι. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών αποκλειστικά για δίκη τους χρήση από κοινού, παράνομη κατοχή όπλων από κοινού (τσεκούρι μαχαίρι) και παράνομη κατοχή πυρομαχικών (2 σφαίρες). Στον τράπερ ασκήθηκε δίωξη και για διακεκριμένη οπλοφορία εντός κέντρου διασκέδασης που αφορά στα 3 όπλα με τα οποία απεικονιζόταν σε βίντεο στο instagram με την δίκη του να έχει πάρει αναβολή για τις 10 Ιανουαρίου.

Ποιος είναι όμως ο ράπερ Light;

Γεννήθηκε στον Εύασμο της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μόνο πέντε ετών και εκείνος μέχρι τα 12 έμενε με τον πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων και παρότι έβγαζε αρκετά χρήματα, η αδυναμία του να τα διαχειριστεί σωστά τον έκανε κάποια στιγμή να τα χάσει όλα.

Όταν τελείωσε το δημοτικό, ο Light αποφάσισε να πάει να μείνει με την μητέρα του και τον τότε σύζυγό της στα Γιαννιτσά. Λίγα χρόνια μετά όμως θα νιώσει ότι το κλίμα εκεί και η νοοτροπία δεν τον σηκώνει άλλο και στη Β’ Λυκείου επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη.

Ο Light δεν ήταν από εκείνα τα παιδιά που είχαν βρει από νωρίς τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Η γνώμη του άλλαζε πολύ γρήγορα. Ποδοσφαιριστής, πεζοναύτης, δικηγόρος, ιατροδικαστής, μπασκετμπολίστα είναι μόνο λίγα από αυτά που σκεφτόταν να ακολουθήσει επαγγελματικά.

«Ήμουν από τα παιδάκια που κάθε δυο-τρεις μήνες τα έπιανε ένας ενθουσιασμός για κάτι τελείως διαφορετικό. Κάποια στιγμή ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής και επειδή έχω τη γιαγιά μου στην Ολλανδία, είχα πάει να γραφτώ στις ακαδημίες του Άγιαξ, αλλά μέχρι γίνουν τα δοκιμαστικά, που ήταν σε έξι μήνες, είχα αλλάξει ήδη γνώμη για το τι ήθελα να γίνω. Μετά ήθελα να γίνω πεζοναύτης, μετά δικηγόρος, ιατροδικαστής, μπασκετμπολίστας. Έπαιζα εννιά χρόνια μπάσκετ και κάποια στιγμή, στα μέσα του γυμνασίου, μας ήρθε ένας προπονητής, ο Γιάννης Κασιμίδης, ο οποίος ήταν στην Εθνική Παίδων, πολύ διαφορετικός από τους προπονητές των ακαδημιών. Ασχολούνταν πολύ μαζί μας και μας έβαλε σε ένα τριπάκι πρωταθλητισμού, οπότε αυτά τα χρόνια έκανα διπλές και τριπλές προπονήσεις, το είχα πάρει πολύ θερμά και έπαιζα με τους άντρες, αλλά μετά άλλαξα πάλι γνώμη και αποφάσισα να γίνω ράπερ» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος λίγους μήνες πριν σε συνέντευξή του στη LIFO.

H πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν ένα CD Destiny’s Child και ένα CD 2Pac, που του είχε κάνει δώρο η μητέρα του. Αγαπούσε τη μουσική, του άρεσε να παρακολουθεί ότι είχερ σχέση με αυτή. Άκουγε από Εminem μέχρι Avril Lavinge αλλά και Ρέμο.

Η μουσική δεν ήταν όμως η μοναδική αγάπη του Light. Αγαπούσε εξίσου και τα βιβλία, διάβαζε πολύ, κυρίως μυθιστορήματα. Η μητέρα του, βλέποντας αυτή του την αγάπη για το διάβασμα ονειρευόταν για εκείνον να κάνει πολλά περισσότερα στη ζωή του.

«Η μάνα μου ήθελε να κάνω πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα έκανα και τότε την έκραζα, αλλά τώρα το μετανιώνω. Ήθελε να μάθω και γαλλικά και σουαχίλι, επειδή είναι από την Κένυα. Γράφτηκα να κάνω ολλανδικά, αλλά δεν έμαθα ποτέ. Ευτυχώς, κάποια από τα πράγματα που με έβαλε να κάνω μου έμειναν. Έχω τα αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα, τα μιλούσα από πέντε χρονών, σαν τα ελληνικά. Απέκτησα άνεση με τον λόγο και διαβάζω βιβλία, γιατί δεν γίνεται να πηγαίνεις γυμναστήριο, να φουσκώνεις τα μπράτσα και να μην κάνεις κάτι για το μυαλό σου» έχει παραδεχτεί ο ίδιος.

«Άμα δεν καταφέρω να κάνω τίποτα στη ζωή μου, θα γίνω Έλληνας ράπερ, είναι το πιο εύκολο πράγμα στον πλανήτη. Αν αυτό είναι το επίπεδο και αυτό είναι που γουστάρετε, το έχω, θα γίνω ο καλύτερος ράπερ στην Ελλάδα. I’m gonna blow your mind!» είχε πει στους φίλους του όταν ακόμη ήταν μαθητής του Γυμνασίου και οι φίλοι του, του είχαν βάλει να ακούσει ένα κομμάτι ενός ξένου ράπερ.

Επαγγελματικά άρχισε να ασχολείται με την ραπ μουσική όταν ήταν 17 ετών, το 2012. Μέχρι τότε έγραφε μόνο για τον εαυτό του χωρίς να έχει σκοπό να κυκλοφορήσει κάποιο από τα τραγούδια του.

Ο Light έχει πει πως στη μουσική του αποτυπώνονται ως έναν βαθμό, οι άνθρωποι που τον σμίλεψαν, ο τρόπος που μεγάλωσε, όλα του τα βιώματα.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των τραγουδιών της ραπ και το κατά πόσο αυτά που λένε οι στίχοι μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος είχε πει: «Υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας ρεαλισμός και μια επαφή με την πραγματικότητα. Δεν είμαι φαν του «fake it till you make it» και μπορεί να το δει αυτό κάποιος από τη μουσική μου. Θέλω πάντα αυτό που γράφω να έχει επαφή με την πραγματικότητα, αλλά η μουσική που κάνουμε, πέρα από τα προσωπικά κομμάτια, που πρέπει να είναι 100% real, έχει και την πλευρά της διασκέδασης, to make people have fun. Οπότε, άμα κάποια φορά υπερβάλλεις, δεν πειράζει, υπάρχουν υπερβολές που είναι ευχάριστες και το κάνουν το κομμάτι πιο διασκεδαστικό». 

Ο κοινωνικός του χαρακτήρας, η ευγλωτία και οι αρχηγικές του τάσεις τον βοήθησαν στο να μη δεχτεί μπουλινγκ ως παιδί λόγω της καταγωγής του. Ακόμα και όταν πήγαινε κάποιος να του πει κάτι υποτιμητικό για το θέμα αυτό, ήξερε πως να τον βάζει στη θέση του.

«Βίωσα ρατσισμό, αλλά όχι σε σημείο που να μου δημιούργησε πρόβλημα, το έπιασα από τη ρίζα και το ξερίζωσα. Τώρα είναι το πολύ ενδιαφέρον: βλέπω σε διάφορες σελίδες ότι δεν έχουν κάτι να μου προσάψουν για τη μουσική μου, το κλασικό που θα πει κάποιος, ο οποίος θα μπει να με κράξει, είναι ότι είμαι «γύφτος», ότι είμαι «Πακιστανός», ότι είμαι «κωλόμαυρος». «Έλα, ρε αράπη, τι μιλάς για την Ελλάδα που σε ταΐζει!». Τώρα, στα είκοσι έξι μου, με όλο αυτό το success, ξεφυτρώνουν όλοι αυτοί. Το ανησυχητικό είναι ότι τα πιο πολλά μηνύματα είναι από παιδιά δώδεκα-δεκατριών χρονών, που λένε πράγματα που σε σοκάρουν. Ακούνε τους μπαμπάδες τους που λένε «πάλι έφεραν εδώ πέρα αυτούς τους κωλοαραπάδες;»» έχει δηλώσει ο Light.

Τα τελευταία χρόνια ο Light θέλει να περνά χρόνο με τη οικογένειά του γιατί ως παιδί δεν είχε τη δυναότητα να το κάνει. Με δυο γονείς χωρισμένους, ο ένας στη Θεσσαλονίκη και ο άλλος στα Γιαννιτσά και με τα αδέρφια του να είναι πολύ μικρότερα από εκείνον, ο χρόνος που ήθελε να έχει μαζί τους δεν ήταν αρκετός, γι’ αυτο όπως λέει ονειρεύεται μια μέρα να κάνει τη δική του ευτυχισμένη οικογένεια.

Αγαπά τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Εξίσου όμως αγαπά και τα ταξίδια, την επαφή με άλλες κουλτούρες. Ο Light όμως έχει παραδεχτεί ότι έχει και φοβίες. Φοβάται την αποτυχία και το ενδεχόμενο να μείνει μόνος στα γηρατειά του εξαιτίας των επιλογών του.

Η φιλία για εκείνον παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς από τη ζωή του έχουν περάσει άτομα που τον πρόδωσαν αλλά και άτομα που έχουν σταθεί δίπλα του ως αδέρφια.

Ωστόσο, δεν είναι και λίγες οι φορές που Light έχει εμπλακεί σε καβγάδες και κόντρες αλλά έχει γίνει και στόχος της ελληνικής αστυνομίας.

Από τη μια ο άγριος καβγάς με τον Snik στα MAD VMA 2019 εξαιτίας κάποιος εγωκεντρικών δηλώσεών του που ενόχλησαν τον συνάδελφό του και από την άλλη ο άγριος καβγάς σε γνωστό κλάμπ της παραλιακής με άγνωστη παρέα. Σε αυτό δε, το δεύτερο επεισόδιο χρειάστηκε να επέμβει και η αστυνομία.

Ο Light ωστόσο έχει απασχολήσει τα Μέσα και με τις «κορονοσυναυλίες» του αφού μετά το τέλος της καραντίνας σχεδόν σε κάθε live του επικρατούσε ο απόλυτος συνωστισμός χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Τον περασμένο χειμώνα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο αφού θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη διαρροή ροζ βίντεο στο διαδίκτυο με πρωταγωνιτή τον ράπερ Lamaniff, μια υπόθεση για την οποία εκρεμμεί η δικαστική έκβασή της.

Τα πράγματα όμως για τον ίδιος φαίνεται να γίνονται πιο σοβαρά μετά τη χθεσινή του σύλληψη και το μόνο που μένει είναι να δούμε τι θα γίνει στη δίκη του στις 10 Ιανουαρίου.

Read More

And More