Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Μιλάει πρώτη φορά για την “επίθεση” από τους Νεοναζί – “Αυτός είναι ο λόγος που δέχομαι ρατσισμό”

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, πριν μερικές μέρες, έπεσε θύμα των Νεοναζί, σε διαδήλωση στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Οι Νεοναζί διαδήλωναν κατά της παρουσιάστριας και, μάλιστα, κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφία της δημοσιογράφου, ζητώντας την απέλαση της από τη χώρα. Αυτό συνέβη, καθώς η Αλεξάνδρα δραστηριοποιείται έντονα στη Σουηδία υπέρ των μεταναστών, αλλά και άλλων μειονοτήτων και για αυτό τον λόγο την έχουν στοχοποιήσει.

Η γνωστή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος εδώ και είκοσι χρόνια έχει μάθει να ζει με τις συγκεκριμένες απειλές. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Down Town μιλάει πρώτη φορά για το συμβάν με τους Νεοναζί, τα συναισθήματά της αλλά και τις τρομακτικές αναμνήσεις που της ξύπνησε.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandra Pascalidou (@pascalidou) στις

“Αυτή ήταν μια διαδήλωση που οργανώθηκε από Σουηδούς ναζιστές του NMR, που διαδήλωναν κρατώντας ένα πόστερ δικό μου, ανάμεσα σε άλλα με προσωπικότητες που μας θεωρούν “εχθρούς” και “προδότες”. Έχω απευθυνθεί στην αστυνομία γι’ αυτό το περιστατικό. Ήταν γύρω στους 500 ναζιστές και νεοφασίστες. Έγινε χαμός, μόνο η αστυνόμευση γι’ αυτήν την διαδήλωση κόστισε στο σουηδικό κράτος 2 εκατομμύρια. Εκείνη την ώρα, εγώ ήμουν σπίτι μου, δεν ήξερα τίποτα και άρχισε ο κόσμος να μου στέλνει αυτές τις φωτογραφίες”, τόνισε χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.
Αυτές οι εικόνες σου ξύπνησαν αναμνήσεις του τρομακτικού παρελθόντος που έχεις ζήσει;
Είκοσι χρόνια το ζω όλο αυτό. Όλες αυτές τις ιστορίες τις έχουν καταγράψει, έχουν βγει και στις ειδήσεις. Ο μόνος λόγος που δέχομαι ακόμα bullying και ρατσισμό από τέτοιες ομάδες είναι επειδή είμαι Ελληνίδα μετανάστρια, από ένα φτωχό στιγματισμένο προάστιο στη Σουηδία, αλλά και γιατί είμαι μια γυναίκα που μάχεται με ειλικρίνεια και σθένος για τις απόψεις της – πηγαίνω σε διάφορα συνέδρια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον ΟΗΕ, γιατί αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και απειλεί όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Συμβαίνει παντού.

Τρόμαξες όταν είδες τη φωτογραφία σου σε πλακάτ που το κρατούσαν ναζιστές;
Τι άλλο μπορείς να νιώσεις εκτός από σοκ και τρόμο; Φυσικά ανησυχώ, γιατί μένω μόνη μου με την κόρη μου. Τι να νιώσω; Είναι τραγικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο το 2017 στην Ευρώπη, που έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα. Άνθρωποι να αποκαλούν τους εαυτούς τους “ναζί” και να φέρονται με αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω τι να πω…

Read More

And More