Interview

Αλεξάνδρα Ταβουλάρη στο TLIFE: «Η μητρότητα με άλλαξε ολοκληρωτικά»

Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε κάπως την Αλεξάνδρα Ταβουλάρη θα λέγαμε πως πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα, με μια πηγαία ευγένεια, ταλαντούχα και με ευαισθησίες που δυστυχώς σπανίζουν. Αυτή την περίοδο, η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη συμμετέχει στη θεατρική παράσταση “‘Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του” και με αφορμή αυτό, μιλά στο TLIFE για την επαναλειτουργία του θεάτρου, το #metoo, τον πως άλλαξε η ζωή της με την μητρότητα και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για την ισότητα των ανθρώπων.

Μετά από αρκετό διάστημα τα θέατρα άνοιξαν και πάλι, πως βλέπετε να ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτό;

Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θερμά.. αν και εξακολουθούν οι συνθήκες να είναι δύσκολες πιστεύω οτι έχουμε ανάγκη την ψυχαγωγία και ειδικά μετά από τόσο καιρό στέρησης! Εύχομαι να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την κατάσταση φόβου που είναι και λογικό να νιώθουμε.

Το «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» είναι ένα έργο που χαρίζει αρκετό γέλιο στους θεατές. Πιστεύετε οτι μας λείπει το γέλιο;

Σίγουρα μας έχει λείψει το γέλιο. Αλλά το ευτυχές είναι ότι ο άνθρωπος το αναζητά! Οφείλουμε στους εαυτούς μας να είμαστε αισιόδοξοι ακόμα και όταν όλα δείχνουν το αντίθετο.

Πρόκειται για μια παράσταση που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Πως αισθάνεστε που είστε μέλος μιας τόσο επιτυχημένης δουλειάς;

Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα γιατί δουλεύω πάλι με μια ομάδα καλλιτεχνών που είναι πλέον οικογένεια. Περνάμε πολύ όμορφα, μέσα σε αυτή τη δουλειά έχουν γεννηθεί φιλίες και είναι ακόμα πιο όμορφο όταν όλο αυτό περιβάλλεται απο ένα κλίμα σεβασμού και υγείας.

Πριν τις σπουδές σας στην υποκριτική είχατε δοκιμάσει και τις δυνατότητές σας στο χώρου τουμόντελινγκ. Τι είναι αυτό που σας έκανε να αφήσετε αυτή την προσπάθεια;

Η αλήθεια είναι οτι δεν ασχολήθηκα πολύ με τον χώρο του μόντελινγκ. Ήταν κάτι παροδικό και δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ως επάγγελμα. Κάπως προέκυψε. Οπότε δεν μπορώ να πω να πω οτι άφησα κάποια προσπάθεια. Είχα επίσης δουλέψει ως σερβιτόρα, ταμίας, πωλήτρια κ.α που τα έκανα για να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη κατά τη διάρκεια των σπουδών μου.

Η υποκριτική πως προέκυψε;

Από δοκιμές. Όπως προκύπτουν τα περισσότερα πράγματα στη ζωή. Από πάντα θυμάμαι οτι έλεγα πως θα γίνω ηθοποιός, με την παιδική διάθεση που είχα. Πολλά πράγματα έρχονται στη ζωή χωρίς να τα έχεις προγραμματίσει ή πολυσκεφτεί και βλέπεις ότι τελικά υπήρχε κάποιος λόγος. Κάπως έτσι ήρθε κι αυτό. Θυμάμαι απλά να το συζητάμε σε μια παρέα και να σκέφτομαι οτι θέλω να το δοκιμάσω. Και το δοκίμασα.

Την περασμένη σεζόν όταν ξέσπασαν οι καταγγελίες με το κίνημα #metoo είχατε μιλήσει και για μια δική σας συνεργασία αποκαλύπτοντας πως είχατε αναγκαστεί να πάρετε ακόμη και χάπια. Τότε είχατε μοιραστεί με κάποιον όλο αυτό που βιώνατε;

Ναι το είχα μοιραστεί  με φίλους και κοντινούς μου ανθρώπους.

Όταν είδατε να «σκάνε» οι πρώτες καταγγελίες πως νιώσατε;

Στην αρχή ένιωσα όλα αυτά τα συναισθήματα που ένιωθα και τότε επί 10. Μετά θυμήθηκα και στο τέλος ανάσανα.

Μετά την έκταση που έχει πάρει το #metoo στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον χώρο του θεάτρου, θεωρείτε οτι οι κακοποιητικές συμπεριφορές θα εξαλειφθούν;

Θεωρώ οτι οι άνθρωποι που είχαν και έχουν τέτοια συμπεριφορά θα σκέφτονται λίγο περισσότερο πριν πράξουν ή μιλήσουν. Και οι υπόλοιποι θα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε την ίδια στιγμή και να προστατευτούμε.

Έχετε μιλήσει ανοιχτά και για το θέμα της σεξουαλικότητας της αδερφής σας. Αν θα μπορούσατε να στείλετε ένα μήνυμα στις οικογένειες ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό που δυσκολεύονται να αποδεχθούν μια τέτοια κατάσταση ποιο θα ήταν;

Το σημαντικότερο είναι να καταλάβουμε ότι η σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου δεν πρέπει να αποτελεί «πρόβλημα», να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι κάτι έγινε «λάθος» και κάποιος κατέληξε ομοφυλόφιλος. Είναι λάθος οπτική.

Πιστεύετε πως σαν κοινωνία θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις με τις οποίες μεγαλώνουμε τόσα χρόνια;

Θα γίνει κι αυτό. Είναι απόλυτα λογικό να επιμένουν τέτοιες αντιλήψεις όσο υπάρχει ακόμα κόσμος που μεγαλώνει με τέτοιες αξίες. Είναι μέρος της διαδικασίας και αυτό. Και όσο το πλαίσιο γίνεται ελαστικότερο γύρω μας τόσο πιο εύκολα θα εξελισσόμαστε.

Η μητρότητα σας έχει αλλάξει;

Ολοκληρωτικά. Και μ αρέσει. Δεν είναι καθόλου εύκολο όμως μαθαίνω συνέχεια νέα πράγματα και ανακαλύπτω τον κόσμο από την αρχή με νέες βάσεις. Προσπαθώ να διορθώνομαι και ανακαλύπτω χαρές που δεν είχα προσέξει πριν.

Ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τις ισορροπίες σε ένα ζευγάρι

Εννοείται. Είμασταν δυο, γίναμε τρεις και πλέον οι δυο λειτουργούμε για το καλό κυρίως του ενός.  Και αυτό είναι και η παγίδα πολλές φορές. Η ισορροπία στο ζευγάρι πρέπει να δουλεύεται κάθε μέρα, όμως με τις ευθύνες και υποχρεώσεις που προκύπτουν είναι δύσκολο. Σε όλα αυτά η λύση για εμένα είναι το χιούμορ. 

Τι είναι αυτό που θα θέλετε τόσο εσείς όσο και ο σύζυγός σας να περάσετε ως βασική αρχή στην κόρη σας;

Να κάνει πάντα αυτό που επιθυμεί, να μην φοβάται, να αγαπάει το διαφορετικό και να αναζητεί!

Αν θα έπρεπε να κάνετε μια ευχή για το μέλλον ποια θα ήταν αυτη;

Να βρίσκω κάθε μέρα έναν παραπάνω λόγο για να είμαι ευτυχισμένη, ήρεμη και ευγνώμων. 

Φωτογραφίες: Instagram

Read More

And More