Ανασχηματισμός: Οκτώ γυναίκες στην νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Με πολλά νέα και “άφθαρτα” πρόσωπα, αλλά και με μεγάλες ανατροπές έγινε η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη, καθώς αριθμεί 49 μέλη, που αναμένεται να ορκιστούν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Και αυτήν τη φορά η κυβέρνηση έχει άρωμα γυναίκας με 8 κυρίες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Κάποιες από αυτές διατηρήθηκαν στη θέση τους, κάποιες μετακινήθηκαν, ενώ έχουμε και τρεις νέες εισόδους στο κυβερνητικό σχήμα. Ανάμεσά τους η Λυδία Κονιόρδου στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και η μόλις 31 χρόνων Έφη Αχτσιόγλου που αναλαμβάνει τη δύσκολη θέση στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναλυτικά:

Η μεγάλη έκπληξη της νέας κυβέρνησης είναι η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα έρθει αντιμέτωπη με τους δανειστές.

Έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Η διδακτορική διατριβή της αφορά το Εργατικό Δίκαιο. Ο λόγος για την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας μετά τον ανασχηματισμό.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Ήταν μία από τις… ευχάριστες εκπλήξεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, ενώ είναι διδάκτορας ερευνήτρια με… πολλά επιστημονικά και κομματικά ένσημα.

Κοντά της ως Αναπληρώτριες Υπουργοί θα είναι οι Ουρανία (Ράνια) Αντωνοπούλου και Θεανώ Φωτίου, που υπήρχαν και στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.

Νέα υφυπουργός Οικονομικών ορίστηκε η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου. Η κ. Παπανάτσιου γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.

Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά. Εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας το 2015. Συμμετέχει ενεργά, μετά την μεταπολίτευση, στην Αριστερά από τις γραμμές της ΚΝΕ ως φοιτήτρια και του ΚΚΕ μετέπειτα. Εντάσσεται στο Συνασπισμού με την ίδρυση του και συνεχίζει με τη δημιουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Νέα είσοδος και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με υπουργό την Λυδία Κονιόρδου. Η πασίγνωστη ηθοποιός έχει ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις στο θέατρο και την ερμηνεία της σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες.

Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Από το 2007 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας.

Συνεχίζουμε με την μεγάλη εσωτερική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Η Όλγα Γεροβασίλη παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποχαιρέτησε τους πολιτικούς συντάκτες και σήμερα θα ορκιστεί υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μια ακόμη γυναίκα που παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα και αναβαθμίζεται είναι η Έλενα Κουντουρά. Από αναπληρώτρια, αναλαμβάνει χρέη υπουργού Τουρισμού και ετοιμάζεται για τη σημερινή ορκωμοσία.

Τέλος, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά παραμένει υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης:

Read More

And More