Ανδρέας Μπάρκουλης: Έφυγε για πάντα ο γόης του Ελληνικού κινηματογράφου! Φωτογραφίες από τη ζωή του

“Κορίτσια ο Μπάρκουλης”! Αυτή είναι η φράση που γεννήθηκε για χάρη του Ανδρέα Μπάρκουλη, έγινε σλόγκαν τη δεκαετία του ’60 και έμεινε μέχρι τις μέρες μας.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης πρωταγωνίστησε στις πιο πετυχημένες κιηματογραφικές ταινίες γνώρισε τις πιο γοητευτικές γυναίκες και έφυγε στα 80 του, στη αγκαλιά της συζύγου του Μαίρης και του γιου του Νίκου.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Ιουλίου του 1936. Έφηβος ακόμα, βρέθηκε να συμμετέχει σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το θίασο των Σπύρου Μουσούρη – Κρινιώς Παπά, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Σχολή υποκριτικής του Κ. Μιχαηλίδη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1956 και πρίν τελειώσει την Σχολή του πήρε άδεια ηθοποιού, ως εξαιρετικό ταλέντο, και εργάστηκε στο θέατρο Κοτοπούλη με κλασικό ρεπερτόριο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ.


Εδώ παιδάκι με την αγαπημένη του γιαγιά Βασιλική που τον μεγάλωσε και τον λάτρευε

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1957 στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου Μαρία η Πενταγιώτισσα, στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη και τον ίδιο χρόνο στην ταινία Τρία Παιδιά Βολιώτικα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα καθιερώθηκε ως ζεν πρεμιέ και απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα. Το 1958, συμμετείχε ταυτόχρονα σε εννέα ταινίες ως συμπρωταγωνιστής των μεγάλων σταρ της εποχής εκείνης, ενώ αργότερα έπαιξε σε πολλές ταινίες σαν δίδυμο με τον Θανάση Βέγγο.

Συνολικά έπαιξε σε 114 ταινίες, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως Κοινωνία ώρα Μηδέν, Κοντσέρτο για Πολυβόλα, Όταν η Πόλις Πεθαίνει κ.α., αλλά και σε κωμωδίες, όπως Τζένη Τζένη, Η Θεία μου η Χίπισσα, Κρίμα… Το Μπόι Σου κ.α.


Εξαιρετική ήταν και η πορεία του στο θέατρο μέχρι το 1973 όπου λίγο αργότερα έφυγε στην Αμερική, και ασχολήθηκε με το τραγούδι. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1983, αφοσιώθηκε στο ποιοτικό θέατρο, ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία σπουδαίους ρόλους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80. Πηγή : classicgreekcinema.com

Το 1998 γνώρισε την Μαίρη Μπάρκουλη και από τότε έως σήμερα που άφησε την τελευταία του πνοή ήταν αχώριστοι. Έζησαν μαζί από νωρίς και απέκτησαν τον γιο τους Νικόλα το 2001. Το 2015 παντρεύτηκαν με θρσηκευτικό γάμο

Σε συνέντευξή του στο περιδοδικό ΕΓΩ το 2015 έχει μιλήσει για τις καταχρήσεις που έκαναν μεγάλο κακό στην υγεία του…

Είχατε πάθη;
Έκανα διάφορα, κυρίως όμως κακό στον εαυτό μου.
Το αλκοόλ ήταν η διέξοδός σας;
Ναι. Το αλκοόλ και οι ουσίες αναπλήρωναν την αγάπη που μου έλειπε. Ευτυχώς τη βρήκα στη Μαρία και τα έκοψα όλα.
Επανήλθατε εύκολα από το τέλμα σας;
Ναι, αλλά δεν επανήλθαν άλλα πράγματα. Η σοφία συνήθως έρχεται από τις κακές εμπειρίες. Μπορεί να είχα χάσει τον εαυτό μου, δεν έχασα όμως ποτέ το ένστικτό μου να καθοδηγώ σωστά την οικογένειά μου.


Δες μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις το 2012

Read More

And More