Άντζελα Γκερέκου: Η νέα υφυπουργός Πολιτισμού – Ακόμα δύο γυναίκες στη νέα κυβέρνηση

Εικοσιένα πρόσωπα περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα τα οποία τοποθετήθηκαν σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών. Τα 3 από αυτά είναι γυναίκες και πρόκειται για την Άντζελα Γκερέκου που έγινε υφυπουργός Πολιτισμού, την Κατερίνα Παπακώστα που έγινε υφυπουργός Υγείας και την Σοφία Βούλτεψη που αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης και ήταν και αυτή που ανακοίνωσε το νέο σχήμα.

Σοφία Βούλτεψη: Η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Η βουλευτής της Β’ Αθηνών αντικαθιστά των Σίμο Κεδίκογλου και είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Δημοσιογράφος, έχει δουλέψει σε πλήθος ΜΜΕ, όπως η Απογευματινή, το Έθνος, ο Ελεύθερος Τύπος, τα περιοδικά Επίκαιρα, Εικόνες και Εγώ, ενώ έχει διατελέσει αρχισυντάκτης σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο και έχει δύο παιδιά, την Μαρία και τον Γιάννη.

Είναι κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ενώ χρημάτισε και η ίδια Σύμβουλος Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από το 1990 μέχρι το 1993.

Τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ το 2000, ενώ το 2004 εξελέγη με σταυρό στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, την Β’ Αθηνών. Το 2007 και το 2009 απέτυχε να επανεκλεγεί. Μετά το 2009 ήταν εκ των πρωτεργατών της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ελεύθερη Ζώνη, ενώ στήριξε την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της ΝΔ.

Το 2012 εξελέγη ξανά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών και τοποθετήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, μαζί με τον Μάκη Βορίδη.

Άντζελα Γκερέκου: Το πρόσωπο έκπληξη του ανασχηματισμού

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το όνομα Γκερέκου είναι μια ολόκληρη ιστορία για την ιδιαίτερη πατρίδα της. Οι άνθρωποι της οικογένειας της έχουν διαγράψει μια τιμημένη πορεία στο νησί.

Είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας. Έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. σε ειδικά προγράμματα για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών μελετών για την ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας.

Παράλληλα, έχει μια σημαντική καριέρα στην ηθοποιία. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Θεατρικών Σπουδών του Λονδίνου, ενώ εντάχθηκε και μαθήτευσε στην ομάδα του Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελλίνι. Πρωταγωνίστησε στην ελληνοβρεταννική παραγωγή «Το κορίτσι της Μάνης», η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. Υπήρξε βασικό μέλος της Επτανησιακής Πολιτιστικής Κίνησης, η οποία στόχο είχε την αναβίωση του επτανησιακού θεάτρου κατά την περίοδο 1987 – 1988, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτικών και καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων των Επτανήσων.

Εξελέγη Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κέρκυρας, στις Εθνικές Εκλογές του 2004, του 2007, του 2009 και του 2012. Το 2005 εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε διαδοχικά τους Τομείς Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού και Τουρισμού. Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές Εκλογές του 2009, ανέλαβε τη θέση της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, στην οποία και παρέμεινε μέχρι το Μάιο του 2010.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Βουλής που προέκυψε από τις Εθνικές Εκλογές του 2004, υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με δική της πρωτοβουλία διενεργήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπου σειρά Ειδικών Συνεδριάσεων με θέμα τα «Δικαιώματα των Παιδιών», κατά την οποία κλήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, μεγάλος αριθμός εκπροσώπων φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα σχετικά με το Παιδί. Ειδικά για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο νομικό πλαίσιο των υιοθεσιών στη χώρα μας, κατέθεσε στην Επιτροπή Ισότητας σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ταχύτητας των διαδικασιών.

Ως μέλος Επιτροπής Ισότητας, συμμετείχε στις αποστολές που εκπροσώπησαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη «Συνάντηση Κοινοβουλευτικών Γυναικών» στα Σκόπια και στην «Παγκόσμια Συνάντηση Κοινοβουλευτικών Γυναικών για τα Δικαιώματα των Παιδιών και Εφήβων» στη Ρώμη. Η Άντζελα Γκερέκου ήταν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Ιαπωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Αποστολή στο Τόκιο την άνοιξη του 2006. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της αυτής, είχε συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους μεγάλων ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανισμών της Ιαπωνικής αγοράς, με σκοπό την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στην Ιαπωνία.

Στη Βουλή που προέκυψε από τις Εθνικές Εκλογές του 2009, ήταν μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Στα πλαίσια της Προεδρίας της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, συγκάλεσε συνεδριάσεις στις οποίες κλήθηκαν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των Περιφερειών της χώρας, ενημερώνοντας για τα ανά περιοχή θέματα και προβλήματα. Αποτέλεσμα των συνεδριάσεων αυτών, ήταν η καταγραφή των σοβαρότερων θεμάτων και η προώθησή τους στα αρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση λύσεων ή την επιτάχυνση των ανάλογων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Κεντρικό θέμα των συνεδριάσεων αυτών υπήρξε η Περιφερειακή Ανάπτυξη και η νέα λειτουργική διοικητική δομή που έχει προκύψει από την εφαρμογή του «Σχεδίου Καλλικράτης».

Στις 17 Μαΐου 2010 ξέσπασε σκάνδαλο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο ο σύζυγός της Τόλης Βοσκόπουλος χρωστάει στην ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν έχει πληρώσει φόρο εισοδήματος από το 1993. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του Αντζελα Γκερέκου από υφυπουργός τουρισμού επικαλούμενη λόγους ευθιξίας.

Α. Γκερέκου: Θα είμαι μαζί με τον Τόλη και στα δύσκολα!

Τον Οκτώβριο του 2011 εκπροσώπησε την Επιτροπή στη 3η Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων, με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τις Πολιτικές Συνοχής με βάση την προετοιμασία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Στα σημαντικά επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής επί Προεδρίας της κ. Γκερέκου, συγκαταλέγονται το θέμα της «νησιωτικής» και «ορεινής» ταυτότητας των περιοχών της Περιφέρειας, η ανάδειξη και η προβολή των Δελφών, η προώθηση του ζητήματος του «μεταφορικού ισοδύναμου» για τις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, η ενίσχυση του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα στην περιφέρεια της χώρας, η ανάδειξη των «τοπικών ταυτοτήτων» των περιφερειακών περιοχών και ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός.

Στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής και μετά από πρωτοβουλία της κ. Γκερέκου συζητήθηκε το θέμα της ανάδειξης και προβολής του Ολύμπου. Κλήθηκαν σε διαδοχικές συνεδριάσεις και ενημέρωσαν την Επιτροπή οι εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της κ. Γκερέκου απεστάλη επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο με την πρόταση της διεξαγωγής ενός Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα την προστασία και την ανάδειξη του Ολύμπου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου – πρόταση την οποία ο πρόεδρος της Βουλής απεδέχθη, δρομολογώντας την προετοιμασία του Συνεδρίου.

Ήταν επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Βραζιλίας.

Έχει αναλάβει σειρά από κοινωνικές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερες την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος της παγκόσμιας καμπάνιας του Global Progressive Forum, η οποία στόχο είχε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης στις Κυβερνήσεις, για να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει με την υπογραφή της «Διακήρυξης της χιλιετίας» στον ΟΗΕ το 2001, η πρωτοβουλία για την ενημέρωση και την ενίσχυση του κινήματος των Δωρητών Οργάνων Σώματος και η πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Από τον γάμο της με τον Τόλη Βοσκόπουλο είναι μητέρα μιας κόρης, της Μαρίας. Οι δήμοσιες εμφανίσεις του ζευγαριού είναι σπάνιες καθώς έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην προσωπική τους ζωή.

To love story τους

Δες εδώ μία από τις τελευταίες βραδινές εξόδους της νέας υφυπουργού Πολιτισμού με αφορμή τις εμφανίσεις του γνωστού τραγουδιστή.

Κατερίνα Παπακώστα: Το τρίτο γυναικείο πρόσωπο του ανασχηματισμού

Γεννημένη στον Πειραιά. Δικηγόρος. Έγγαμη με το Στρατηγό, Θεόδωρο Σιδηρόπουλο, Διευθυντή Οικονομικού του ΓΕΣ. Μητέρα 2 παιδιών, του Κωνσταντίνου και της Αγγέλας. Η πανέμορφη κόρη της μάλιστα ετοιμάζεται να κατακτήσει το χώρο του θεάματος αφού θέλει να κάνει καριέρα στην υποκριτική.

Η ίδια, είναι πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. από το 1988, με ευθύνη για την ενημέρωση του πολιτικού προγράμματος. Το 1990, η νεότερη, πανελλαδικά, υποψήφια Δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα. Το 1997, εκλέγεται Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο).

Διετέλεσε βουλευτής από το 2000-2009 ενώ τον Μάιο του 2004, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής, της αναθέτει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ., θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο 2013. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (ΕUW).

Το 2006, εξελέγη Αντιπρόεδρος των Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP-WOMEN).

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μετά την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2009, την επανόρισε Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων, θέση την οποία διατηρεί ως και σήμερα.

Με απόφαση του Προέδρου, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Εξελέγη δε πρώτη στην Πολιτική Επιτροπή.

Εξελέγη Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών τον Ιανουάριο του 2012.

Συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων και στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Συρίας.

Συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία διετέλεσε Α’ Αντιπρόεδρος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Συρίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Εξελέγη Υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης στην Ομάδα Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έχει καταθέσει πληθώρα Επερωτήσεων, καθώς και προτάσεις νόμου, οι οποίες έγιναν Νόμοι του Κράτους (Ενδοοικογενειακή Βία, Σεξουαλική Παρενόχληση των γυναικών κατά την εργασία).Στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως και Δικαιοσύνης.

Επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Στην παρούσα Κοινοβουλευτική θητεία είναι:

Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής ‘Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής. Κατά την διάρκεια της θητείας της μάλιστα είχε εκφράσει τον έντονο εκνευρισμό της για τις φωτογραφίες και τα πλάνα με τις κακοντυμένες και καλοντυμένες κυρίες της Βουλής.

Έξαλλη με την «αστυνομία μόδας» της Βουλής η Κατερίνα Παπακώστα

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) και εκλεγμένη Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, αρμόδια επί των οικονομικών θεμάτων.

Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξεως & Δικαιοσύνης.

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας με τη Φιλανδία.

Μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Ελβετία.

Τον Ιούνιο 2013, συμμετέχοντας στην Παρουσίαση του Νέου Σύνθετου Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Δείκτη για την Ισότητα, με σκοπό την προβολή και προώθηση των θεμάτων Ισότητας, στην Ελλάδα.

Δικηγόρος (Νομική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ειδίκευση Εμπορικό & Φορολογικό Δίκαιο), καθηγήτρια Δικαίου σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Νομικός Σύμβουλος για την κατάρτιση προγράμματος του ΟΕΕΚ (1992-2000).

Μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέλος της Παναθηναϊκής Ένωσης Γυναικών.

Εγγεγραμμένη, από το 2006, στο παγκόσμιο «Who is Who». Βραβεύτηκε, στο πλαίσιο της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Άθλησης, στα «ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ 2006». Βραβεύτηκε (2008) με το βραβείο Αλβέρτος Σβάιτσερ για την προσφορά της στον άνθρωπο. Της απενεμήθη έπαινος (2009) από τη «Φροντίδα» (Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας), σε αναγνώριση της υποστήριξής της και της συμβολής της στη νομοθεσία κατά της βίας.

Ποιες κυρίες παρέμειναν στην κυβέρνηση:

Αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Εύη ΧριστοφιλοπούλουΥπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη (διάβασε εδώ περισσότερα για τη ζωή και τη δράση της)

Read More

And More