Απάτη εκατομμυρίων μέσω ΜΚΟ: Έπαιρναν δωρεές για παιδιά με σοβαρές ασθένειες – Ανάμεσα στους δωρητές Οικονομόπουλος και Τούνη

Αν αγαπάς τα άρθρα μας, κάνε κλικ εδώ και πρόσθεσέ μας στη Google για να μας διαβάζεις πιο συχνά

Μια υπόθεση που προκαλεί σοκ και έντονο προβληματισμό ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς εγκληματική οργάνωση φέρεται να εκμεταλλευόταν την ευαισθησία πολιτών, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια ευρώ μέσα από δωρεές που προορίζονταν για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια βρίσκονταν γνωστοί καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αθλητές, παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά και influencer, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικά χρηματικά ποσά, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα στήριζαν οικογένειες που δοκιμάζονταν από σοβαρές ασθένειες των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Newsit.gr, οι δωρεές προς την ΜΚΟ ήταν γενναιόδωρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η εφοπλίστριαΜαρία Αγγελικούση που έκανε δωρεά 30.000 δολαρίων, ο τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος πάνω από 13.000 ευρώ, διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστήςΤάσος Χατζηγιοβάνς 12.450 ευρώ, η τενίστρια Μαρία Σάκκαρη 8.000 ευρώ, η γνωστή παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη το ποσό των 1.570 ευρώ, ενώ η influencerΙωάννα Τούνη έκανε δωρεά 800 ευρώ.

Πώς λειτουργούσε η φερόμενη απάτη

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως όχημα ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβάλλοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιπτώσεις παιδιών που αντιμετώπιζαν σοβαρές ασθένειες, κυρίως καρκίνο.

Μέσα από φωτογραφίες, προσωπικές ιστορίες και εκκλήσεις για οικονομική ενίσχυση, ζητούσαν χρήματα για νοσηλείες, θεραπείες, μετακινήσεις και έξοδα διαμονής των οικογενειών.

Μάλιστα, οι δωρεές αναγνωρίσιμων προσώπων φέρονται να χρησιμοποιούνταν και ως μέσο ενίσχυσης της αξιοπιστίας του σωματείου, προκειμένου να παρακινηθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες να συνεισφέρουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, μεγάλο μέρος των χρημάτων δεν κατέληγε ποτέ στις οικογένειες για τις οποίες είχε συγκεντρωθεί.

Πάνω από 5,8 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς

Τα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης είναι αποκαλυπτικά. Από το 2018 έως το 2026, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του σωματείου και του βασικού κατηγορουμένου κατατέθηκαν περισσότερα από 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Από την εξέταση των γονέων 34 παιδιών προέκυψε ότι, ενώ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3,94 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες τους, στις οικογένειες είχαν δοθεί περίπου 1,11 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό που φέρεται να αποτέλεσε παράνομο περιουσιακό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται σε περίπου 2,83 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, μέρος των χρημάτων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για πολυτελείς αγορές, διαμονές σε ακριβά ξενοδοχεία, προσωπικές δαπάνες, αλλά και δραστηριότητες που σχετίζονται με τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Έξι συλλήψεις και έρευνα για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι ατόμων.

Παράλληλα, οι Αρχές ερευνούν την πιθανή εμπλοκή μελών της οργάνωσης σε υποθέσεις χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων, καθώς μέρος των παράνομων εσόδων φέρεται να διοχετεύθηκε στη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών σωματείων.

Πέρα από την οικονομική διάσταση, η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει και μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική πλευρά: την ανάγκη προστασίας των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και της εμπιστοσύνης των ανθρώπων που επιλέγουν να προσφέρουν.

Γιατί πίσω από κάθε δωρεά δεν βρίσκεται μόνο ένα χρηματικό ποσό, αλλά η ελπίδα ότι μια πράξη αλληλεγγύης μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού.

Η έρευνα των Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκομένους μένει να κριθούν από τη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164