Αρχίζει η επίταξη. Σε 48 ώρες γεμίζουν όλα τα βενζινάδικα!

Σε λίγο επρόκειτο να συναντηθούν οι εκπρόσωποι ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως με τον κύριο Δημήτρη Ρέππα. Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα επεισόδια. Κάποιοι προσπαθούν να μπουν στο υπουργείο. Έξω από το υπουργείο έχουν μαζευτεί 300 οδηγοί φορτηγών οι οποίοι είναι πολλοί εκνευρισμένοι με την απόφαση της επίταξης.

‘Οταν κάποιοι σκαρφάλωσαν στα κάγκελα για να προσπαθήσουν να μπούν μέσα η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και επικράτησε μεγάλη ένταση.

Το TLIFE επικοινώνησε με έναν ιδιοκτήτη πρατηρίου βενζίνης ο οποίος μας είπε: ”Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των εταιριών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης βυτιοφόρων ότι δεν πρόκειται να δώσουν ούτε λίτρο βενζίνης μέχρι να τελειώσει η συνάντηση με τον κύριο Ρέππα. Δεν δίνουν ούτε σταγόνα”.

“Συνεχίζουμε. Ας μας πάνε φυλακή. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε”, δηλώνει ο προέδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταφορέων, Γιώργος Τζωρτζάτος. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι, με δύο ημέρες απεργίας, μπορεί να προχωρεί σε τέτοια μέτρα αντί να επιλέγει τον διάλογο, φέρει όλη την ευθύνη» τόνισε.

«Το θέμα έφυγε από τα χέρια μας πλέον» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Δ.Χ. Γιώργος Τσάμος, ο οποίος, πάντως, κάλεσε τους συναδέλφους του οι οποίοι θα λαμβάνουν τα δελτία επίταξης να έρχονται σε συνεννόηση με τα Σωματεία προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των μεταφορέων.

Αποφασίστηκε η επιστράτευση των απεργών και για λόγους δημόσιας υγείας.Τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση των απεργών και με ανακοίνωση της έκανε γνωστό τις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης. Ωστόσο παραμένει ακόμα ανοιχτό το πώς θα γίνει όλη αυτή η διαδικασία.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επιστράτευση των απεργών

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με την πολιτική κινητοποίηση των ιδιοκτητών και οδηγών αυτοκινήτων φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και εξουσιοδότηση Υπουργών και Νομαρχών να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών τους καθώς και επίταξη της χρήσης των πιο πάνω φορτηγών.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας

Δες το video με την απόφαση του πρωθυπουργού:

Το παρασκήνιο της επιστράτευσης

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια μετά το ναυάγιο του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μετά το αδιέξοδο αυτό υπέγραψε την απόφαση για επιστράτευση το μεσημέρι, αλλά κράτησε την απόφασή του μήπως υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης από τους απεργούς.

Τελικά, αυτή η αλλαγή στάσης από τους απεργούς δεν ήρθε ποτέ και το απόγευμα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ανακοίνωση της επιστράτευσης των απεργών. Άλλωστε αυτή η κίνηση ήταν μονόδρομος, καθώς η κυβέρνηση δεχόταν έντονες πιέσεις από πολλούς κλάδους της αγοράς και του τουρισμού.

Νωρίτερα, άκαρπη ήταν η συνάντηση των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ με τον γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Χάρη Τσιόκα. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρός τους κ. Τζωρτζάτος, τους ζητήθηκε να λήξουν την απεργία και μετά να συζητήσουν, όμως όπως είπε αυτό δεν γίνεται.

Read More

And More