Δανάη Στράτου: Κάνει εικαστική παρέμβαση στην Ελευσίνα [pics]

Η Δανάη Στράτου συμμετέχει στο Φεστιβάλ “Αισχύλεια 2017” με ένα ιδιαίτερο έργο. Η σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη κάνει τη δική της εικαστική παρέμβαση με το έργο “Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα”. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα, με βασικά υλικά το χώμα και το νερό και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο

Το σύγχρονο αφαιρετικό αυτό έργο εγκαινίασε το Φεστιβάλ, στις 9 Ιουνίου και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το απολαύσει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στα εγκαίνια εκτός από την Δανάη Στράτου βρέθηκε και ο σύζυγός της αλλά και άνθρωποι του πολιτισμού όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Βασιλικός.

Η Δανάη Στράτου άρχισε να επεξεργάζεται το εγχείρημά της από το καλοκαίρι του 2015. Ήταν το καλοκαίρι της μεγάλης προσφυγικής έκρηξης όταν στις θάλασσες του Αιγαίου ξεβράζονταν άψυχα κορμιά από τους πρόσφυγες της Συρίας.

Βασίστηκε στον μύθο της Περσεφόνης, που ζούσε τον μισό χρόνο στη γη και τον υπόλοιπο στον Αδη, για να παρουσιάσει ένα έργο επίπεδο, που να οριοθετεί το πάνω με το κάτω, κάτι σαν θάλασσα.

Τα πύλινα αγγεία με το νερό μέσα στο οποίο αντανακλά ο ήλιος, όπως εξήγησε η εικαστικός, ήταν το κατάλληλο στοιχείο. Πολύτιμα, γιατί μέσα σε αυτά φυλάσσουμε λάδι, σιτηρά και στην αρχαιότητα μέσα σε αυτά έθαβαν τα μωρά. Σαν ψυχές που αντανακλούν στον ουρανό. Ο αριθμός τους φτάνει τα 1000.

«Δεν πήγα να τα φτιάξω στην Κίνα και να μου στοιχίσουν το 1/5 της τιμής, αλλά απευθύνθηκα σε τεχνίτες της Κρήτης γιατί ήθελα να δοθεί δουλειά στον τόπο μας», είχε πει στη συνέντευξη Τύπου για το έργο της η Δανάη Στράτου. Τόνισε, επίσης, πως για το έργο της δούλεψαν όσοι τα μετέφεραν και τα τοποθέτησαν στα 3 στρέμματα του Ελαιουργείου, μηχανικοί, τοπογράφοι, κάμερες, πάνω από 30 άτομα.

Read More

And More