Διαλέξεις με θέμα: «Ιδιοφυΐα και Τρέλα. Βαν Γκογκ, Χαλεπάς»

Η πολιτιστική εταιρεία ΛΑΒΡΥΣ, στα πλαίσια της έκθεσης Van Gogh Alive – The Experience που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι τις 4 Μαρτίου, κυκλοφορεί το βιβλίο του καθηγητή – ιστορικού τέχνης, κυρίου Μάνου Στεφανίδη με τίτλο «Ιδιοφυΐα και Τρέλα. Βαν Γκογκ, Χαλεπάς».

Η συγκεκριμένη έκδοση σκοπό έχει να συμβάλει στον βαθιά εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης και να συνδέσει δύο εμβληματικές προσωπικότητες της ζωγραφικής που αν και δε συναντήθηκαν ποτέ, οι ζωές τους έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.

Το βιβλίο εξερευνά αυτήν ακριβώς τη σχέση μεταξύ της έκτροπης συμπεριφοράς και της δυναμικής της καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδωμένη υπό το πρίσμα δύο μεγάλων δημιουργών, του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του δικού μας Γιαννούλη Χαλεπά. Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ και τον Χαλεπά; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη, που κάποτε τους καθιστά επικίνδυνους και για τους άλλους και για τον εαυτό τους. Ίσως και το σύνδρομο Meniere, που προκαλεί εμβοές, ιλίγγους κ.λπ. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος, μια θρησκεία χωρίς θεό, που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους.

Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο της έκθεσης και στα καταστήματα της αλυσίδας PUBLIC στο Σύνταγμα, στο The Mall Athens, στη Γλυφάδα, στον Αγ. Δημήτριο και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μάνος Στεφανίδης θα πραγματοποιήσει τρεις διαλέξεις με θέμα:«Ιδιοφυΐα και Τρέλα. Βαν Γκογκ, Χαλεπάς».

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του καφέ της έκθεσης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ώρα έναρξης: 19:00

Ημερομηνίες:

Δευτέρα 5/2

Τρίτη 20/2

Τρίτη 27/2

 

Read More

And More