Digea : Η τηλεόραση περνάει στην ψηφιακή εποχή…

Εφτασε η στιγμή για να γυρίσει η τηλεόραση σελίδα… Από σήμερα το πρωί, η αναλογική τηλεόραση είναι παρελθόν και το παρόν και το άμεσσο μέλλον, ανήκει στην ψηφιακή εποχή ! Πράγμα που σημαίνει; Πως όσοι λαμβάνουν σήμα από το κέντρο εκπομπής Υμηττού λένε οπωσδήποτε “ναι” στην Digea ! Γιατί όσοι «πιάνουν» από Πάρνηθα μπορούν να συνεχίσουν έως τον Ιούνιο του 2013 ενώ όσοι έχουν στραμμένη την κεραία τους προς την Αίγινα, κυρίως στα νότια προάστια, βλέπουν ήδη ψηφιακά από τον Ιούνιο του 2010. Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός.

Η ψηφιακή μετάβαση είναι επιβεβλημένη από την Ε.Ε. ενώ σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 26337/675/7.6.2012, τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας (ΡΙΚ, Βουλή TV) εκτός ΕΡΤ, καθώς και τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από σήμερα είναι αναγκασμένα να κλείσουν το αναλογικό τους σήμα από τον «Υμηττό» και να εκπέμπουν, πλέον, μόνο ψηφιακά. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα διακόψουν την αναλογική εκπομπή με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στις 17 Αυγούστου.

Υπολογίζεται ότι από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής λήψης αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, εξυπηρετούνται περίπου 120.000 με 150.000 νοικοκυριά. Αναλυτικά, οι περιοχές απεικονίζονται σε σχετικούς χάρτες που θα διανεμηθούν από το Υπ. Υποδομών και με τη βοήθεια των ΕΛΤΑ τις προσεχείς ημέρες. Από την επικείμενη διακοπή του αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής Υμηττός επηρεάζονται το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Ευβοίας.Τι ισχύει για την Αττική και τι αλλάζει στις 20 Ιουλίου;

Αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά κανάλια θα εκπέμπουν μόνον ψηφιακά ενώ τα κρατικά (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3) θα περάσουν στην ψηφιακή εποχή στις 17/8 μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οδηγίες –
Τι πρέπει να κάνει ο τηλεθεατής:

Ο τηλεθεατής θα βλέπει πλέον ποιοτικότερο σήμα, ενώ θα μπορεί να «πιάνει» όλα τα κανάλια, εθνικά και περιφερειακά. Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος, οι καταναλωτές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4.

Δεν απαιτείται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας. Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός», και εφόσον διαθέτουν τηλεόραση (plasma/LCTV), κόστους από 200-2.000 ευρώ ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 (κόστος 29-85 ευρώ), οι καταναλωτές θα πρέπει να βεβαιωθούν πως η κεραία τους είναι στραμμένη προς τον Υμηττό, και ακολούθως θα πρέπει να επανασυντονίσουν τα κανάλια στις συχνότητες 46 (674 MHz) για τα κανάλια ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και 47 (682 ΜΗz) για τα κανάλια MEGA, ΣΚΑΪ, STAR.

Τα βασικά είδη των αποκωδικοποιητών είναι οι StandardDefinition και οι HighDefinition. Στην περίπτωση που ο τηλεθεατής διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 και θύρα HDMI, τότε αρκεί απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).

Εάν διαθέτει επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 αλλά με θύρα HDMI, τότε συνιστάται αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI.

Υπάρχουν και αποκωδικοποιητές που εκπέμπουν σήμα με HD. Τέλος, σε περίπτωση που κάποιοι τηλεθεατές δεν επιθυμούν να λάβουν ψηφιακό σήμα από τον Υμηττό σε αυτή τη φάση, έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν την κεραία τους στο κέντρο εκπομπής Πάρνηθα, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα λήψης, ενώ θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τον δέκτη τους.

150.000 νοικοκυριά

Υπολογίζεται ότι από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής λήψης αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, εξυπηρετούνται περίπου 120.000 με 150.000 νοικοκυριά.Αναλυτικά, οι περιοχές απεικονίζονται σε σχετικούς χάρτες που θα διανεμηθούν από το Υπ. Υποδομών και με τη βοήθεια των ΕΛΤΑ τις προσεχείς ημέρες. Από την επικείμενη διακοπή του αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής Υμηττός επηρεάζονται το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Ευβοίας.

Τι ισχύει για την Αττική και τι αλλάζει στις 20 Ιουλίου;

* Η Αττική καλύπτεται από 3 κέντρα εκπομπής : την Αίγινα, την Πάρνηθα και τον Υμηττό

* Ηδη από το 2010 εκπέμπεται ψηφιακο σήμα από τα κέντρα του Υμηττού και της Αίγινας

* Στον Υμηττό μέχρι τώρα υπήρχε παράλληλη εκομπή ψηφακού και αναλογικού σήματος

Read More

And More