Διομήδης Κομνηνός: Το αγόρι που αψήφισε τα τανκς – Μια ιστορία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ο Διομήδης Κομνηνός είναι ένας από τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ήταν 17 ετών όταν στις 16 Νοεμβρίου του 1973 μια σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά.

Η καταγωγή του ήταν από την Κύπρο αλλά έμενε στην Αθήνα με τους γονείς του Είχε περάσει από τους πρώτους στο πανεπιστήμιο. Τα γεγονότα τον πρόλαβαν.
Μπήκε στο Πολυτεχνείου μαθητής Λυκείου ακόμα. Το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, πολίτες βρίσκονταν μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Ο Διομήδης και άλλοι συνομήλικοί του ενώθηκαν με φοιτητές στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αβέρωφ, μεταφέροντας τραυματίες.
Μια σφαίρα τον βρήκε ξαφνικά στην καρδιά. Ο άνθρωπος που τον πυροβόλησε βρισκόταν μόλις 10 μέτρα μακριά του. Ήταν φρουρός του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
Ο 17χρονος μαθητής μεταφέρθηκε από διαδηλωτές και τον γιατρό Αντώνη Κοντόπουλο στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ και από εκεί νεκρός πλέον στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (μετέπειτα Γενικό Κρατικό).
Μια αιματοβαμμένη σκισμένη μπλούζα που βρίσκεται στην αίθουσα με τα εκθέματα από την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι εκείνη που φορούσε ο 17χρονος το μοιραίο βράδυ.

Διάβασε το εκπληκτικό άρθρο του Bέλγου δημοσιογράφου Αλμπερ Κουράντ, που εκείνη τη νύχτα κατέγραψε όσα έγιναν, στο Newsit

Read More

And More