Διορία 24 ωρών από την κυβέρνηση για λήξη της κατάληψης της Νομικής

Διορία 24 ωρών από την κυβέρνηση για λήξη της κατάληψης της Νομικής | tlife.gr

Περιθώριο 24 ωρών για να λήξει η κατάληψη της Νομικής έδωσε επι της ουσίας η κυβέρνηση. Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπο τον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε οτι «Δεν υπάρχει πρόθεση άσκησης βίας από την κυβέρνηση αλλά ούτε και να υποκύψει σε βίαιους εκβιασμούς».

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη κρίσιμη συνάντηση της Αννα Διαμαντοπούλου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η κα Διαμαντοπούλου θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Πελεγρίνη, γιατί ενώ είπε το πρωί οτι υπάρχει κατάχρηση ασύλου δεν συγκαλεί τα αρμόδια όργανα.

Νωρίτερα, στην σύσκεψη που έγινε υπο τον πρωθυπουργο αφού ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για την κατάσταση, ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν οτι δεν θα γίνει καμμία δυναμική ενέργεια και αν τελικά αποφασιστεί η απομάκρυνση των μεταναστών αυτό θα γίνει μόνο δια μέσω της νομικης οδού.
Να συνεδριάσει δηλαδή η σύγκλητος, να παραπέμψει το θέμα στην επιτροπή ασύλου και με βάση την απόφασή της να δώσει εντολή στην αστυνομία να επέμβει.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Χρήστος Παπουτσής, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Αννα Νταλάρα.

Κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν να εννοηθεί οτι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το πως οργανώθηκε η έλευση των μεταναστών στην Αθήνα. Δηλαδή, ποιός είχε ναυλώσει τα 5-6 πούλμαν που τους περίμεναν στο λιμάνι, ποιός τους πλήρωσε τα εισιτήρια του πλοίου, αλλά και ποιός τους άνοιξε τις πόρτες για να μπούν στις 5.30 το πρωί της Κυριακής στη Νομική.

Σε… δηλώσεις να βρισκόμαστε

Εν τω μεταξύ, από τις 8.30 το πρωί ξεκίνησε σήμερα το γαϊτανάκι των δηλώσεων για την κατάληψη της Νομικής που συνεχίζεται για 3η ημέρα από 300 μετανάστες.
Ολοι τοποθετήθηκαν επι του θέματος. Από τον πρωθυπουργό, μέχρι τον Πρύτανη που έδωσε συνέντευξη Τύπου αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς. Μέχρι όμως να ξεκινήσει αυτή η έκτακτη σύσκεψη που ουδείς γνωρίζει τι θα βγάλει μέναμε μόνο στα λόγια και στο πινγκ πονγκ ευθυνών.

Νωρίτερα η Αλληλεγγύη που εκπροσωπεί τους μετανάστες τους έβγαλε για λίγο έξω από το κτίριο και ζήτησε αν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση να μεταφερθούν αλλού.

Η Πρυτανεία με συνεντεύξεις Τύπου υπο την πίεση πλέον της κοινής γνώμης νίπτει τας χείρας της και ζητεί την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών και μιλά για καθοδηγούμενη κατάληψη και κατάχρηση του ασύλου. Δεν είπε όμως από ποιούς!

Το μπαλάκι το έπιασε το υπουργείο Εσωτερικών αλλά το πέταξε πίσω ζητώντας να δείξουν σοβαρότητα ο πρύτανης και οι συνάδελφοί του.
«Απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους όπως απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητών της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου», ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Και ενώ το μπαλάκι πάει πέρα – δώθε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελάκο να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη προκειμένου να του παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Αθηνών από λαθρομετανάστες.

Ο κ. Σακελάκος διέταξε με τη σειρά του τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής από παράνομους μετανάστες.
Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει εντολή να εντοπίσει εάν έχει διαπραχθεί από τις πρυτανικές αρχές το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά και να εντοπίσει άλλες αξιόποινες πράξεις σε βάρος κάθε υπεύθυνου για την είσοδο και κατάληψη των μεταναστών στους χώρους της Σχολής.

Eπίθεση Παπανδρέου στην Αριστερά

«Άσυλο δεν είναι να κάνει καθένας ό,τι θέλει και να ευνοεί τη δημιουργία αντιδραστικών αντανακλαστικών στην κοινωνία, αλλά η τήρηση των δημοκρατικών κανόνων για όλους» ανέφερε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά, διερωτώμενος «εάν είναι αριστερή πολιτική να εκμεταλλεύεται κανείς εξαθλιωμένους ανθρώπους και να προωθεί την ανομία.»

Παπουτσής: Μειοψηφία αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη

Nα αναλάβουν οι πρυτάνεις τις ευθύνες τους ζήτησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οπως τονίζει σε δήλωσή του: «Επειδή ο χώρος καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, θέλω να διευκρινίσω ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων.
Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους. Οι Πρυτανικές Αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις Πανεπιστημιακές αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

Πρύτανης: Καθοδηγούμενη η κατάληψη

Το πρωί ο πρύτανης ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να εκκενωθεί εντός της ημέρας η Νομική Σχολή η οποία έχει καταληφθεί από 250 μετανάστες.

‘Οπως δήλωσε ο κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρόκειται για καθοδηγούμενη κατάληψη και κατάχρηση του ασύλου.

Είναι ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς, Γιάννη Ραγκούση, ‘Αννα Νταλάρα, τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να προσέλθουν σε σύσκεψη στο πανεπιστήμιο για να δοθεί λύση.

«Η πολιτεία», πρόσθεσε «πρέπει να εξασφαλίσει σήμερα κιόλας την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο και οι αρμόδιοι φορείς να ακούσουν το πρόβλημά τους.»

Κι ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας λέει όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να πει πως ακριβώς θα γίνει η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ποιός είναι ακριβώς ο ρόλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πότε μπορεί να επέμβει η αστυνομία και ποιός στο τέλος θα είναι εκείνος που θα δώσει την εντολή!

Το δεδομένο είναι οτι η Νομική Σχολή της Αθήνας παραμένει υπο κατάληψη και παίζονται πολύ περίεργα παιχνίδια με το άσυλο τον ορισμό του οποίου δεν έχει καταφέρει κανείς να δώσει πειστικά έως σήμερα!

Πηγή: Newsit

READ more