Ε. Μπλέτσας: Η 30χρονη φίλη μου που μ’ έσωσε ”έφυγε” από νευρική ανορεξία!

Ο συμπαθής τηλεοπτικός μάγειρας, Ευτύχης Μπλέτσας, που έφτασε στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας, μίλησε για την περιπέτεια υγείας που είχε στην εκπομπή του Alter ”Summer Live”. O ίδιος παραδέχτηκε ότι είχε φτάσει να ζυγίζει 52 κιλά, αλλά τώρα είναι όλα καλά και πλέον ζυγίζει 70!

Μάλιστα, από αυτή τη δύσκολη κατάσταση τον έσωσε η 30χρονη παιδική του φίλη, Ρεβέκκα, η οποία δυστυχώς όμως, έφυγε από τη ζωή λόγω του ότι έπασχε και η ίδια από νευρική ανορεξία.

Το μήνυμά του στο Facebook ήταν συγκλονιστικό: ”Όσοι με θυμάστε πριν από περίπου 3 χρόνια ήμουν υπερβολικά αδύνατος, πετσί και κόκαλο! Είχα χάσει βάρος σε επικίνδυνο επίπεδο και πολλοί φίλοι και συγγενείς ανησύχησαν για την κατάστασή μου και έσπευσαν να με προειδοποιήσουν και να με βοηθήσουν.

Τους ευχαριστώ θερμά και ζητώ «συγγνώμη» αν τότε δεν μπορούσα να το εκτιμήσω… Την άνοιξη του 2008 έκανα αρνητικό ρεκόρ. Είδα τη ζυγαριά στα 52 κιλά. Η μείωση του μυϊκού μου ιστού ήταν εμφανής. Πολλοί ανησυχούσαν κι ενώ τότε δεν τους άκουγα, τώρα τους δικαιολογώ απόλυτα. Τώρα κι εγώ τρομάζω όταν βλέπω φωτογραφίες από τότε. Δεν ήταν ούτε υγιές ούτε έξυπνο…

Έφτασα στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας και χρειάστηκε να με ξυπνήσει μια φίλη, που και η ίδια είχε ζήσει αυτό το πρόβλημα σε πολύ πιο ακραίο όμως βαθμό… Όταν είχα αδυνατήσει επικίνδυνα, ήταν αυτή που με ταρακούνησε με τον τρόπο της και με βοήθησε να βάλω μυαλό. Την ευχαριστώ και της ζητώ «συγγνώμη» που δεν πρόλαβα να την αποχαιρετήσω. Η Ρεβέκκα μας άφησε πριν από λίγες μέρες. Ήταν 30 ετών και πέθανε λόγω νευρικής ανορεξίας. Νιώθω πως της χρωστάω το ότι εγώ κατάφερα να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα και να ξαναπάρω το βάρος που είχα χάσει. Η Ρεβέκκα θα είναι πάντα στην καρδιά μου και θα οδηγεί…”.

Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή: ”Σημασία έχει να κοιτάξεις τον εαυτό σου και να καταλάβεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Για την Ρεβέκκα δεν νιώθω πολύ άνετα να μιλήσω περισσότερο… Είναι κάτι που με φορτίζει συναισθηματικά και με στεναχώρησε πάρα πολύ, αλλά ταυτόχρονα μου έδωσε και πάρα πολλή δύναμη για να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου και να βοηθήσω ανθρώπους.

Υπάρχει μια μικρή παρεξήγηση… Δεν θα έλεγα ότι δεν έτρωγα, αλλά όπως το λένε και οι ειδικοί είχα κάποια ορθορεξία. Υπερβολική μανία με την υγειινή διατροφή. Δηλαδή αν δεν έχω αυτό που θέλω, δεν θα φάω ή αν έχω δουλειά και δεν θέλω να χωνέψω για να έχω ενέργεια και να μην πέσω ενεργειακά, δεν ήθελα να φάω. Παράλληλα επειδή γυμναζόμουν πολύ, κάπου δεν έκαναν σωστούς υπολογισμούς και κατέληγα να τρώω λιγότερο από όσο χρειαζόμουν. Αυτό σταδιακά άρχισε να φαίνεται, αλλά αναγκάστικα να φτάσω στα 52 κιλά για να πω ”ωχ, τι γινεται εδώ πέρα;”.”

Και συνέχισε: ”Το πιο σημαντικό από όλα είναι να εστιάσουμε στη λύση του προβλήματος και όχι να σταθούμε στο πρόβλημα, σαν πρόβλημα. Το παν είναι να ξεπεράσει ο κόσμος τέτοιους είδους δυσκολίες και να εστιάσει στην υγεία, που είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η νευρική ανορεξία δεν είναι πρόβλημα διατροφής, αλλά πρόβλημα ψυχολογίας. Και το τι σημαίνει ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλά πράγματα. Η Ρεβέκκα με βοήθησε να καταλάβω λίγο περισσότερο τον εαυτό μου. Να καταλάβω γιατί κάνω ό,τι κάνω και τι είναι αυτό που θέλω πραγματικά από τη ζωή. Απλώς και μόνο το ότι την είδα και μιλήσαμε, ξέροντας τι είχε ήδη περάσει και αυτή, με έκανε να κάνω το συνδυασμό στο μυαλό μου. Ήταν σαν να μου έλεγε: ”Ξέρεις τι περνάω… Θέλεις κι εσύ το ίδιο;”.”

Read More

And More