Edmonia Lewis: Η μυστηριώδης γλύπτρια που τιμά σήμερα η Google!

Την Edmonia Lewis τιμάει σήμερα με ένα Doodle η Google. Η γυναίκα μύθος, και τα μυστήρια με τη ζωή, το θάνατο και τις φωτογραφίες της. Διαβάστε όσα πιθανότατα δεν γνωρίζετε για τη γυναίκα-θρύλο.

H Edmonia Lewis, αν και ήταν Aφροαμερικανή και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στη ζωή της, κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που της παρουσιάστηκαν. Μόλις το 2002, ο λόγιος Molefi Κete Asante συμπεριέλαβε την Edmonia στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες προσωπικότητες Αφρο-αμερικανών.

Η Google αποφάσισε σήμερα να τιμήσει τη γυναίκα-θρύλο με ένα Doodle, αλλά τα μυστήρια για τη ζωή της, το θάνατο της και τις… φωτογραφίες θα παραμείνουν πιθανότατα άλυτα για χρόνια.

Όταν την ρωτούσαν για τη ζωή της, πάντα ανέφερε διάφορες ημερομηνίες γέννησης, και γι’ αυτό δεν υπάρχει η επίσημη καταγραφή της ημερομηνίας γέννησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο θάνατός της συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ οι φωτογραφίες της ήταν ιδιαίτερα σπάνιες, καθώς μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Edmonia Lewis γεννήθηκε το 1844 στη Νέα Υόρκη, έμεινε ορφανή από μικρή ηλικία, και την μεγάλωσε μία συγγενής της μητέρας της. Βρήκε το δρόμο της και κατάφερε να κάνει αξιοπρόσεκτη καριέρα, και όλα ξεκίνησαν όταν, με την παρότρυνση του μεγαλύτερου αδερφού της, κατάφερε να πάει σε Κολέγιο στο Oberlin του Οχάιο.

Η Edmonia Lewis ξεκίνησε την καριέρα της ως μία ταλαντούχα ζωγράφος, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της όταν κατηγορήθηκε -άδικα- ότι δηλητηρίασε δύο λευκούς συμμαθητές της. Αφού έχτηκε επίθεση από συμμορία, και ξυλοκοπήθηκε άγρια, αλλά όταν οι κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί κατέπεσαν, εκείνη είχε ήδη “δραπετεύσει” στη Βοστώνη.

Η Edmonia Lewis και τα πρώτα έργα

Εκεί άρχισε να δοκιμάζει τις ικανότητές της στην γλυπτική, και το 1864 δημιούργησε το πρώτο σημαντικό της έργο. Ένα άγαλμα στη μνήμη ενός έγχρωμου στρατηγού του εμφυλίου πολέμου. Από την πώληση αντιγράφων του έργου, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό, που της επέτρεψε να πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά της: Ένα ταξίδι στη Ρώμη.

Στην Ιταλία πραγματικά μεγαλούργησε. Από έργα με θεματικές αφρο-αμερικανικές παραστάσεις, κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στον καθολικισμό. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ζωής της Edmonia Lewis, ήταν το “Forever Free”, που φιλοτέχνησε το έτος 1867. Ένα γλυπτό που απεικόνιζε την απελευθέρωση ενός και μίας νέγρας από τα δεσμά της δουλείας.

Ένα όμως από τα πιο εμβληματικά έργα της Edmonia Lewis ήταν ο “Θάνατος της Κλεοπάτρας”. Το γλυπτό που ζύγιζε 2 τόνους, είχε εκτεθεί σε εκθέσεις στη Φιλαδέλφεια το 1876 και το Σικάγο δύο χρόνια αργότερα, δέχτηκε σκληρή κριτική, και δεν επέστρεψε ποτέ στην Ιταλία, καθώς η Edmonia Lewis δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα για την μεταφορά του. Τοποθετήθηκε σε μία αποθήκη, και οι ερευνητές έπεσαν στην κυριολεξία πάνω στο μοναδικό αυτό έργο, μερικές δεκαετίες μετά το θάνατο της Edmonia Lewis.

Μυστήριο με τη ζωή της Edmonia Lewis

Το μυστήριο που καλύπτει τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της, καλύπτει και το τέλος της Edmonia Lewis. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε -και που- πέθανε. Συνέχιζε να εκθέτει τα έργα της σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, και πιθανολογείται ότι πέθανε στη Ρώμη, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια μέχρι το θάνατό της.

Πρόσφατα όμως, νέα έγγραφα αποδεικνύουν ότι πιθανότατα πέθανε το 1907 στο Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια, η διαδρομή της Edmonia Lewis αρχίζει να αναγνωρίζεται από τους κριτικούς τέχνης, και τα έργα της απολαμβάνουν ιδιαίτερης πλέον εκτίμησης.

Read More

And More