Έφυγε από τη ζωή ένας από τους πρωτεργάτες του “Εθνους” και πρώην διευθυντής του “Εθνους της Κυριακής”, o Δημήτρης Βάρος!

Αναμφισβήτητα ο Δημήτρης Βάρος ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα, η οποία κατάφερε να γράψει την δική της σημαντική ιστορία στο χώρο του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας… Και ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα για πάρα πολλούς λόγους. Προσωπικά έχω την ανάγκη να εκφράσω δυο λόγια για τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βάρο, γιατί αυτόν είχα την τύχη να γνωρίσω.

Ο κύριος Βάρος (ναι, παρά το γεγονός ότι έφυγε εξακολουθώ να θέλω να λέω “κύριος Βάρος”…) ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του “Εθνους” και στη συνέχεια διευθυντής του “Εθνους της Κυριακής” και του “TV Εθνους”. Ηταν αυτό που λέμε “καθαρόαιμος”, γνήσιος δημοσιογράφος. Δημοσιογράφος με ιδέες, όραμα, ιδανικά… Δημοσιογράφος με όλη την έννοια της λέξης…

Ηταν ένας άνθρωπος που ενώ βρέθηκε στην κορυφή της πυραμίδας της συγκεκριμένης, ιστορικής πια εφημερίδας, ποτέ δεν ξέχασε τους καλούς του τρόπους… Ποτέ δεν σταμάτησε να είναι ευγενής… Πάντα σεβόταν τους πάντες γύρω του, γι ΄αυτό και τον σεβόντουσαν όλοι… Πάντα με χαμηλούς τόνους και με ευπρέπεια και πάθος προσπαθούσε να κάνει την δουλειά του και πιστέψτε με, την έκανε πάρα πολύ καλά…

Στα χέρια του το “Εθνος της Κυριακής” πέταξε ψηλά και έγραψε ιστορία και ευτυχώς είχα την ευκαιρία αυτό το “Εθνος” να το ζήσω… Να το ζήσω από μέσα… Να είμαι κομμάτι του… Να είμαι κομμάτι της χρυσής εποχής του “Εθνους”…

Στο τηλεοπτικό όπου και εργαζόμουν βρέθηκα να κάθομαι δίπλα-δίπλα με την πολύτιμή του Δήμητρα. Με την Δήμητρα Νικολάου-Βάρου και μαζί ζήσαμε πολλά… Καλά, κακά, αστεία, σοβαρά…

Έτσι ,λοιπόν, σήμερα θέλω να πω το δικό μου αντίο στο ξεχωριστό Δημήτρη Βάρο και να στείλω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Δήμητρα, που είμαι σίγουρη πως έχει χάσει τον κόσμο όλο κάτω από τα πόδια της, γιατί ο Δημήτρης Βάρος ήταν ο κόσμος της όλος.

Φυσικά θέλω να πω κι ένα μεγάλο κουράγιο στα δύο υπέροχα παιδιά τους…

Ο Δημήτρης Βάρος γεννήθηκε στη Χίο το 1949. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Λονδίνο και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στις εφημερίδες Χιακός Λαός (τοπική), Ακρόπολη, Έθνος, Πρώτη, Έθνος της Κυριακής, Τύπος της Κυριακής (πανελλαδικές) και σε οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά περιοδικά όπως Ελληνική Ναυτιλιακή, Χρόνος, Κεφάλαιο κ.ά.
Παράλληλα, δημιούργησε και εργάστηκε σε πολλά περιοδικά όπως το Logistics & Management, το Car & Truck, το Ecotec, το TV Έθνος, το New Gen, to Relax κ.α.
Ο Δημήτρης Βάρος και ο Αλέκος Φιλιππόπουλος υπήρξαν οι πρωτεργάτες της εφημερίδας “ταμπλόιτ” στην Ελλάδα, επανεκδίδοντας το Έθνος το 1981 σε αυτή τη μορφή. Ήταν επίσης η πρώτη έγχρωμη εφημερίδα και η πρώτη που η στοιχειοθεσία της γίνονταν με ψηφιακό τρόπο. Σύντομα κατέκτησε την πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα με συνέπεια όλες οι άλλες να ακολουθήσουν το δικό της στυλ σε εμφάνιση αλλά και στυλ γραφής.
Το 1986 ανέλαβε ως διευθυντής το “Εθνος της Κυριακής”, αλλάζοντας με αυτό την νοοτροπία που υπήρχε μέχρι τότε, δηλαδή τα κυριακάτικα φύλλα να είναι απλώς η έβδομη και πιό παραμελημένη έκδοση της εβδομάδας. Καθιέρωσε τα ένθετα (με πρώτο το “Τάϊμ Άουτ”) και εν συνεχεία τα συνοδευτικά περιοδικά (με πρώτο το “TV Έθνος”) ανοίγοντας έτσι μια νέα αγορά, την αγορά των πολυσυλλεκτικών κυριακάτικων εφημερίδων που από την δεκαετία του 1990 δεσπόζουν κυκλοφοριακά στην Ελλάδα.
Εξέδωσε τα βιβλία Φρύνη, Θηρασία, Ανδρομέδα, Ω ξειν (ποιήματα), We are Geeks, (ευθυμογραφήματα) Painting with a camera (φωτογραφίες) κ.α.
Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποίησε ποιήματά του, που υπάρχουν στους δίσκους «Ηλεκτρικός Θησέας» και «Τολμηρή Επικοινωνία». Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Παύλος Σιδηρόπουλος, Μαρία Φωτίου, Νέοι Επιβάτες, Βασιλική Λαβίνα και Vox.

Read More

And More