“Εξιλέωση”: Ατμοσφαιρικό “ταξίδι” σε άλλη εποχή μέσα από τις σελίδες ενός συναρπαστικού βιβλίου

Ανατροπές, εκπλήξεις, συναισθήματα. Αυτά αποζητώ πάντα στο ξεφύλλισμα ενός βιβλίου για να θέλω να φτάσω με ανυπομονησία στην τελευταία σελίδα του και να σκεφτώ: “ναι, ήταν στ’ αλήθεια συναρπαστικό”! Και το κλείσιμο της τριλογίας “Οι δρόμοι της καταιγίδας” της Άννας Γαλανού με άλλη μία πρωτότυπη ιστορία, ενταγμένη σε ένα σαφές ιστορικό πλαίσιο όπως και οι δύο προηγούμενες, με συνεπήρε -το λιγότερο!

Η Εξιλέωση κλείνει τη μοναδικά ατμοσφαιρική σειρά της συγγραφέως, που ξεκίνησε με το βιβλίο “Θυσία”, συνέχισε με την “Εκδίκηση” και με την οποία έκανα ένα εντυπωσιακό ταξίδι εποχής (Τουρκοκρατία και Ενετοκρατία) με πλούσιες εικόνες και δράση, ξεκινώντας από την Κρήτη και ακολουθώντας έντονες στιγμές γεμάτες μυστήριο, πάθη, ίντριγκες, έρωτες, ψέματα, συγκρούσεις.

Κεντρική ηρωίδα του τρίτου μυθιστορήματος είναι η Αριάδνη, η κόρη της Ρούσσας και του Σεκίρ, η μόνη που έχει απομείνει ζωντανή (…ή μήπως δεν είναι έτσι;). Η Αριάδνη, με έναν ανυπολόγιστης αξίας θησαυρό στα χέρια της, επιστρέφει στο Χάνδακα, όμως οι καταστάσεις την οδηγούν στην απομόνωση, καθώς σφίγγει ο κλοιός των Ενετών.  Ξεπεσμένη αρχόντισσα πια, με τη βοήθεια της οικογένειας ενός Εβραίου γιατρού προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της από την αρχή, όμως η πανούκλα του 1592 σταματά τα πάντα. Η φυγή είναι μονόδρομος για την ίδια και συνοδεία του γιου του γιατρού, του Ιωσήφ, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, τη “Νέα Ιερουσαλήμ”, όπως την αποκαλούν. Οι δυσκολίες για την Αριάδνη δεν σταματούν, καθώς η κοινότητα των Σεφαραδιτών Εβραίων είναι κλειστή και η ίδια δεν γίνεται αποδεκτή. Όλα αλλάζουν ανέλπιστα, όταν εμφανίζεται στη ζωή της ο Κωνσταντής, ένας όμορφος νεαρός Θρακιώτης. Το θαύμα μοιάζει με ψέμα. Η Αριάδνη επιστρέφει στην Αδριανούπολη, στο μέρος απ’ όπου ξεκίνησε η οικογένειά της. Εκεί θα ενωθούν ξανά από την αρχή όλα τα κομμάτια της ιστορίας, σε ένα ανατρεπτικό και λυτρωτικό φινάλε.

Η ατμόσφαιρα εποχής δεν λείπει από το τρίτο βιβλίο της σειράς. Υπάρχει, άλλωστε, έντονα και στην πρώτη ιστορία, τη Θυσία”, όπου ακολουθούμε τη Ρούσσα, την όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης, σε μια διαδρομή γεμάτη ίντριγκες και πάθη. Η Ρούσσα εκτοπίζεται από τους Ενετούς, οδηγείται στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης, αγοράζεται σαν δούλα σ’ ένα καραβανσαράι της Αδριανούπολης, αλλά τη σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ. Τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1550-1570 δένονται άρρηκτα με τη μυθοπλασία.

Το δεύτερο βιβλίο επίσης επιφυλάσσει ένα ταξίδι σε σοκάκια αλλοτινών καιρών. Στην Εκδίκηση η θυσία της Ρούσσας αλλάζει ολοκληρωτικά τα δεδομένα της ζωής των δύο παιδιών της, του Ιωάννη και της Αριάδνης. Οι σελίδες αυτού του βιβλίου προσφέρουν ένα ταξίδι γεμάτο δράση από τα Χανιά και τις ακτές της Νοτιοδυτικής Κρήτης στην Μπαρμπαριά, στη Γραμβούσα, στα Αντικύθηρα και στη μήτρα της Ενετοκρατίας, τη Γαληνοτάτη Βενετία.

Read More

And More