Έλενα Ράπτη: Έτσι πέρασε στην καραντίνα! “Ξέρουμε να χαμογελάμε και κάτω από τις μάσκες…”

Η καραντίνα έληξε και η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε μια νέα φάση πραγμάτων, με κανόνες και σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα. Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη μιλάει στα Παραπολιτικά και στην Σάσα Σταμάτη για το πώς πέρασε μέσα στην καραντίνα με τον σύζυγό της, ενώ περιγράφει πώς θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα…

Ας ξεκινήσουμε από το σήμερα: Φοβάστε την επόμενη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων;

Οχι, δεν φοβάμαι. Και απαντώ έτσι γιατί έχω εμπιστοσύνη και στον κυβερνητικό σχεδιασμό αλλά και στην πειθαρχία και την υπευθυνότητα των Ελλήνων. Αποδείξαμε πως ξέρουμε να στεκόμαστε όρθιοι στις κρίσεις. Χωρίς πανικό, χωρίς γκρίνια, χωρίς αμφισβήτηση στις οδηγίες ενός πραγματικά νέου, σύγχρονου κράτους. Η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή και ελεγχόμενη. Ολοι ξέρουμε πως ο ιός συνεχίζει να υπάρχει. Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τη μετάδοσή του. Ξέρουμε και τους κανόνες και τον τρόπο.

Σας τρόμαξε η εικόνα χιλιάδων νεκρών σε γειτονικές μας χώρες;

Η αλήθεια είναι πως με τρόμαξε. Ακόμα και σήμερα, που η καμπύλη μετάδοσης φαίνεται να είναι καθοδική, γειτονικές χώρες χάνουν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους. Η Ευρώπη θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, το ίδιο και η Αμερική. Οπως κι εμείς τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι μια ασύλληπτη τραγωδία. Και θέλω να τονίσω, για όποιον βιάστηκε να κάνει κριτική, πως ο αριθμός των νεκρών δεν έχει σχέση με το μέγεθος της χώρας. Χωρίς το σχέδιο της κυβέρνησης και πολίτες πρόθυμους να το εφαρμόσουν, θα μπορούσαμε σήμερα να είμαστε μια Ιταλία.

Πάμε ξανά στον κορονοϊό. Ολοι οι Ελληνες είχαμε κάθε μέρα ραντεβού στις 6 με τον καθηγητή Τσιόδρα. Ποια είναι η άποψή σας για τον καθηγητή;

Γνωρίζω πως είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και διαπιστώσαμε όλοι πως είναι και ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Είναι και το δικό μου ραντεβού στις 6. Είναι μια άριστη επιλογή του πρωθυπουργού.

Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και αποστάσεις θα είναι η νέα μας ζωή;

Θα είναι η ζωή μας για όσο χρειαστεί. Ξέρουμε να χαμογελάμε και κάτω από τις μάσκες. Ξέρουμε να αγκαλιαζόμαστε και μόνο με την καρδιά. Θα μείνουμε ασφαλείς και υπεύθυνοι για όσο χρειαστεί.

Η Ελλάδα έβγαλε νέους ήρωες;

Είναι αλήθεια. Νέους, διαφορετικούς ήρωες. Απλούς ανθρώπους, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό νοσοκομείων, εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ και στην καθαριότητα, χιλιάδες καθημερινούς ήρωες που χρειάστηκε μια κρίση για να τους προσέξουμε. Αλλά χρειάζεται και μια υπόσχεση πως δεν θα τους ξεχάσουμε.

Πώς περάσατε τις ημέρες της καραντίνας;

Μείναμε μέσα και πολύ λίγο έξω. Με διάβασμα, με καθηγητή Τσιόδρα στις 6, με Skype-συναντήσεις με συνεργάτες, γονείς και φίλους, με άθληση και με ελληνικές ταινίες. Και με σούπερ μάρκετ, πάντοτε με μάσκα και γάντια!

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Μένουμε σπίτι και, όταν βγαίνουμε, μένουμε ασφαλείς.

Read More

And More