Έλληνας φοιτητής που βρίσκεται στην Ιαπωνία μιλάει στο TLIFE: “Επιστρέφω γιατί φοβάμαι τη ραδιενέργεια!”

Ο Αντώνης Ευθυμίου βρίσκεται εδώ κι έξι μήνες στο Τόκυο κι έχει ζήσει ήδη τρεις μεγάλους σεισμούς. Διάβασε τι περιγράφει στο TLIFE για τον τελευταίο των 8,9 ρίχτερ και για το τι επικρατεί στην Ιαπωνία.

“Από τον Οκτώβρη που είμαι εδώ έχω περάσει δυο – τρεις σεισμούς μεγάλους. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα είχαμε έναν σεισμό γύρω στα 7 ρίχτερ και δεν έγινε καν θέμα. Γενικά σεισμούς ζούμε κάθε μέρα! Το είχα πάρει απόφαση για να έρθω, ήξερα ότι πήγαινα σε μια σεισμογενή περιοχή. Όποιος έρχεται εδώ γνωρίζει ότι έτσι θα είναι η καθημερινότητά του. Ευτυχώς είναι πολύ ασφαλής χώρα. Όσον αφορά τα κτίρια κλπ. είσαι προστατευμένος, δεν έχεις πρόβλημα.

Στα πανεπιστήμια γίνονται ασκήσεις σεισμού. Όταν ήρθα έκανα μία άσκηση πυρός και τώρα περίμενα να γίνει και μία σεισμού. Όταν έγινε ο τελευταίος σεισμός εγώ ήμουν στην εστία και εργαζόμουν. Το κτίριο αυτή την φορά στην κυριολεξία κλυδωνιζόταν! Ήταν λίγο περίεργο το αίσθημα, στην Αθήνα δεν ήταν έτσι. Ήταν εντελώς διαφορετικά… Στο κτίριο ήταν όλοι ψύχραιμοι, οι μόνοι που πανικοβλήθηκαν ήταν όσοι έχεουν παιδάκια. Οι οικογένειες δηλαδή. Γενικά φώναζαν, έκλαιγαν! Οι φοιτητές είμασταν όλοι πολύ ψύχραιμοι. Την ίδια μέρα πήγαμε στο πανεπιστήμιο κανονικά, συνεχίσαμε τις δουλειές μας… Με το μετρό μόνο υπάρχει πρόβλημα εδώ και μέρες.

Αντιδράσεις γενικότερα υπάρχουν αλλά όχι έντονα και συγκεκριμένα για το ότι βρίσκονται εργοστάσια με ραδιενέργεια μέσα σε σεισμογενή περιοχή. Εγώ μίλησα με κάποιους καθηγητές για τους αντιδραστήρες και μου είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι είναι πολύ ασφαλείς. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ καλά και ακόμη και τώρα που έχει γίνει έκρηξη δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι όλα ελεγχόμενα. Κι επειδή ρώτησα αν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε κάτι ανάλογο του τσέρνομπιλ, η απάντηση ήταν εντελώς αρνητική. Τώρα εμένα αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι οι Ιάπωνες είναι πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Δεν τα λένε όλα αυτά στην τηλεόραση. Βγάζουν μία μία τις πληροφορίες. Βέβαια αυτή είναι η νοοτροπία του Ιάπωνα. Για τον τελευταίο αντιδραστήρα προσπαθούν μέχρι τέλους να μην γίνει έκρηξη… Φοβίες πάντως για νέα έκρηξη υπάρχουν!

Στα super market όντως επικρατεί πανικός! Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα όλα τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εξαφανιστεί. Όλοι θέλουν νερά, γάλατα, τέτοια προϊόντα αλλά υπάρχει όριο! Όλοι επιτρέπεται να παίρνουν μόνο από δύο προϊόντα. Κι εγώ προσπαθώ να βρω εδώ και μέρες νερό και δεν γίνεται! Όλα έχουν εξαφανιστεί. Εγώ την Τετάρτη επιστρέφω στην Ελλάδα εξαιτίας της ραδιενέργειας. Ο σεισμός δεν με φόβισε ποτέ! Ούτε οι μετασεισμοί… Την Πέμπτη μάλιστα περιμένουν κι έναν μεγάλο! Πολλοί φοβούνται τη ραδιενέργεια κι έχουν φύγει το Τόκυο κι έχουν έρθει πιο νότια …

Για τη ραδιενέργεια κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι είσαι ασφαλής. Αυτό είπα και στους Ιάπωνες καθηγητές μου. Ποιος μπορεί να μου διασφαλίσει ότι είμαι ασφαλής με τόση εκπομπή ραδιενέργειας; Γι’ αυτό και αποφάσισα να εγκαταλείψω την Ιαπωνία. Όταν ηρεμίσουν πάντως τα πράγματα σκέφτομαι να επιστρέψω! Αν δω ότι θα υπάρχουν αμφιβολίες και προβλήματα πάνω απ’όλα η υγεία… Δεν θα γυρίσω!”

Read More

And More