Ένας χρόνος χωρίς τη Ζωή Λάσκαρη! Η επόμενη μέρα στη ζωή του Λυκουρέζου

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί διακόπτουν το πρόγραμμά τους και το Facebook γεμίζει δακρυσμένα emoji. Η Ζωή Λάσκαρη, στις 18 Αυγούστου του 2017, είχε βρεθεί νεκρή από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Η οικογένειά της παρακαλεί, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στην Κιβωτό του πατέρα Αντώνιου και η κηδεία της προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση. Τη νεκρώσιμη ακολουθία στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου παρακολουθούν πολιτικοί, καλλιτέχνες, φίλοι και οι δικοί της άνθρωποι. Οι κόρες της, Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου και Μάρθα Κουτουμάνου, η εγγονή της, Ζένια Μπονάτσου, και, φυσικά, ο άντρας της ζωής της, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, τη συνοδεύουν στην τελευταία της κατοικία, εμφανώς καταβεβλημένοι. Σοκαρισμένοι… Ο επί περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες σύντροφός της θα εκφωνήσει, συντετριμμένος, τον επικήδειό της. «Παρακαλώ τους αγγέλους την έγνοια σου να έχουν, μα οι άγγελοι απάντησαν “αγγέλους δεν προσέχουν”. Σου στάθηκα μία φορά και εσύ μου στάθηκες δέκα. Το στεφάνι που μας έδεσε πριν από σαράντα ένα χρόνια είναι και θα παραμείνει όπως το θέλεις: ζωντανό και φωτεινό. Δεν βρίσκεται άνθρωπος που να σου μοιάζει».

Ζωή Λάσκαρη – Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1976, εντελώς τυχαία. Πήγε ως πελάτισσα στο δικηγορικό του γραφείο. Εκείνος λίγο μετά την επαγγελματική γνωριμία τους της πρότεινε να πάνε για φαγητό στην ταβέρνα του Ζαφείρη, ενώ, όπως είπε αργότερα σε συνέντευξή του, δεν είχε δει έως τότε καμία ταινία της. Στο πρώτο τους ραντεβού πήγε και τον πήρε εκείνη με ένα διθέσιο αυτοκίνητο –γιατί εκείνος δεν είχε αμάξι– από τα γραφεία που στέγαζαν τα ιστορικά ΝΕΑ, στη Χρήστου Λαδά 4. Της ζήτησε να περιμένει για λίγο έξω για να ανεβεί και να καλέσει το φίλο του, ποιητή και δημοσιογράφο, Λευτέρη Παπαδόπουλο να τη γνωρίσει.

«Τι σας τράβηξε σ’ αυτόν;» θα τη ρωτήσει δεκαετίες αργότερα ο δημοσιογράφος Θανάσης Φωτίου. «Πως ήταν φευγάτος. Καλέ, πέρναγε έξω από το μαγαζί που είχα, μια μπουτίκ στην Ακαδημίας και Πινδάρου, με ένα κοντό αμπέχονο και το μαλλί ίσα πάνω, σαν να είχε βγει από ανατριχιαστική ταινία. Γι’ αυτό μου άρεσε» είχε εκμυστηρευτεί η καλλονή Ζωή.

Παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά, αλλά η Ζωή δεν ήταν καθόλου σίγουρη για αυτό το γάμο. Γιατί η εμπειρία της από τον έγγαμο βίο ήταν κάθε άλλο παρά θετική.

Όταν ήρθε η στιγμή να παντρευτεί με τον Λυκουρέζο, η ίδια ήταν σε ένταση. Λίγο πριν από το μυστήριο είχε προσπαθήσει να αποδράσει. Έφτασε στην εκκλησία με κλάματα. Τελικά παντρεύτηκαν στο μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, με κουμπάρο τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, χωρίς κάμερες, χωρίς φωτογράφους. «Δεν έχουμε ούτε καν φωτογραφίες από το γάμο» είχε μοιραστεί μιλώντας στο People.

Δεν ήταν εύκολος γάμος, ο Λυκουρέζος όμως ήταν ο άνθρωπός της. Η Ζωή Λάσκαρη είχε εξομολογηθεί πως είχε πιάσει πολλές φορές το σύζυγό της να την απατάει αλλά πάντα το άφηνε πίσω της. «Το να εκδικηθείς με το ίδιο νόμισμα το θεωρώ τόσο κουτό, είναι εις βάρος σου. Δεν κερδίζεις τίποτα. Οι ξένες πολύ όμορφες σταρ δεν έχουν όλες απατηθεί; Συνήθως η γυναίκα η ωραία είναι αυτή που την πληρώνει. Οι άντρες είστε αδηφάγοι, δεν λειτουργείτε με το συναίσθημα. Αγαπάτε μια γυναίκα και πολύ εύκολα μπορεί να πάτε με μία άλλη και αύριο το πρωί να το έχετε ξεχάσει» είχε δηλώσει μιλώντας το 2014 στον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά, καλεσμένη στο Πρω1νό. Πώς δέχτηκε την απιστία; «Δεν το δέχτηκα, υπέφερα, αλλά στη ζυγαριά με τα καλά και τα λάθη του Λυκουρέζου υπερίσχυσαν τα πάρα πολύ καλά που έχει». Ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να πάρει διαζύγιο. «Για τον Αλέξανδρο δεν ξέρω, αλλά εγώ δεν το σκέφτηκα. Σκέφτηκα ότι δεν πάει, ότι πρέπει να το πολεμήσω, ότι πρέπει να δουλέψω. Θέλει πολλή δουλειά. Είναι έτσι δεδομένο, τον πήρα και τελείωσε; Δεν είναι δεδομένο τίποτα! Θέλει πολλή δουλειά! Τον έχω πιάσει εκατό φορές! Μία φορά ήθελε να με κυνηγήσει αλλά δεν μπορούσε γιατί ήταν σε άσχημη κατάσταση. Αλλά τον λατρεύω! Είναι όμορφος, είναι γοητευτικός, είναι ο άνθρωπός μου! Τον αγαπάω! Το πιο εύκολο είναι να τα τινάξεις όλα στον αέρα, το δύσκολο είναι να τα κρατήσεις» είχε πει. Οι δυο τους είχαν βρει τον τρόπο να διατηρούν τις σωστές ισορροπίες στην κοινή τους ζωή.

Και ενώ μαζί απέκτησαν τη Μαρία-Ελένη-Ζωή, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είχε μεγάλη αδυναμία και στη Μάρθα. Και ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό του, η πάντα ανοιχτή και μεγάλη καρδιά, ήταν που την κράτησε ως το τέλος δίπλα του. Αυτό και η ευφυΐα του να ανακαλύψει τη γυναίκα πίσω από το μύθο. «Πριν από τον Αλέξανδρο, οι περισσότεροι άντρες με αντιμετώπιζαν σαν τη Rita Hayworth: κοιμόντουσαν με τη Λάσκαρη και ξυπνούσαν με τη Ζωή. Έχω ερωτευτεί μέχρι θανάτου. Έχω πέσει στα πατώματα, έχω φάει κλοτσιές, έχω φάει κέρατο. Γιατί ερωτεύονταν τη Λάσκαρη και όχι τη Ζωή. Ξυπνούσαν και έλεγαν “τι σταρ είναι αυτή, να μαγειρεύει, να πλένει και να φροντίζει το σπίτι;”. Γιατί ήθελαν να με βλέπουν όπως με είχαν στο μυαλό τους, ενώ εγώ ήθελα να με βλέπουν όπως είμαι».

Η επόμενη μέρα στη ζωή του Λυκουρέζου

Επτά μήνες μετά το θάνατο της Ζωής Λάσκαρη, στο πλευρό του Αλέξανδρου Λυκουρέζου βρίσκεται μια γυναίκα που αμυδρά της μοιάζει, τουλάχιστον εξωτερικά. Εντυπωσιακή, ξανθιά, με κοντά μαλλιά και καλλίγραμμα πόδια. Η σχέση του 84χρονου Αλέξανδρου Λυκουρέζου με τη Νατάσα Καλογρίδη έγινε επί μήνες πρωτοσέλιδο και θέμα συζήτησης. Ποια, όμως, είναι η Νατάσα; Γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια περίπου (δεν αποκαλύπτει την ηλικία της) στο Σίντνεϊ, καθώς ο πατέρας της είχε πάρει εκεί μετάθεση ως υπάλληλος της Ολυμπιακής. Ένα χρόνο μετά τη γέννησή της η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ ξαναβρέθηκαν στην Αυστραλία –στη Μελβούρνη αυτή τη φορά–, στα 15 της, μαζί με τον αδελφό της και μετέπειτα γνωστό θεατρικό σκηνοθέτη Αντώνη Καλογρίδη αφότου είχαν χάσει τον πατέρα τους. Εκεί, παράλληλα με το σχολείο, αποφάσισε να σπουδάσει σχέδιο μόδας και γράφτηκε στο East Sydney Tech. Κέρδισε, μάλιστα, στο διαγωνισμό αυστραλιανού υπουργείου που αναζητούσε σχεδιαστή για τις στολές των υπαλλήλων του. Ωστόσο, η προοπτική να μείνει στην Αυστραλία δεν τη γοήτευε. Επέστρεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει υποκριτική.

Το 1994 έκανε το τηλεοπτικό ντεμπούτο της στη σειρά του Mega Χαραυγή, με καστανά μαλλιά στο ύψος των ώμων. Με αφορμή το Nomads τα σάιτ ανακάλυψαν φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Η Νατάσα είναι… μια άλλη. Καστανή, απλή, συνηθισμένη – με την ίδια ωστόσο φλόγα. Ακολούθησαν οι τηλεοπτικές συμμετοχές της στα σίριαλ Οι Μάγισσες της Σμύρνης, Τυφλόμυγα, Το Αμάρτημα της Μητρός μου και άλλες, σε μια διάρκεια που ξεπέρασε τη δεκαπενταετία.

Όταν ανέβηκε στο σανίδι, εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, κερδίζοντας το 2001 το 1ο βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στα θεατρικά βραβεία που διοργάνωσε το Αθηνόραμα, πρωταγωνιστώντας στο πλευρό των Άκη Σακελλαρίου και Θοδωρή Αθερίδη στο Angel Baby, σε σκηνοθεσία του αδελφού της, Αντώνη Καλογρίδη.

Η γνωριμία της ηθοποιού με τον ποινικολόγο έγινε μέσω του κοινού τους φίλου, παρουσιαστή της ταξιδιωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1 Celebrity Travel, Νίκου Κοκλώνη. «Ο Αλέξανδρος είναι χρόνια φίλος και δικηγόρος μου. Η Νατάσα είναι, επίσης, φίλη μου. Κανόνισα να πάμε μαζί στο Hell’s Kitchen, όταν συνειδητοποίησα ότι στον πάνω όροφο μένει ο Αλέξανδρος» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Νίκος Κοκλώνης.

Έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις τους είναι πυκνές και η διαχυτικότητα μεταξύ τους τόσο θερμή που πυροδότησε ένα εκρηκτικό debate για το πόσο «ηθικό» είναι ένας άντρας που έχασε τη γυναίκα του πριν από λίγους μήνες να βγαίνει ή να ερωτεύεται μια άλλη γυναίκα. Ένα debate που δεν απασχόλησε μόνο τα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και τα μέλη της οικογένειας Λυκουρέζου – Λάσκαρη.

Τι λέει ο ίδιος ο Λυκουρέζος

Την ίδια στιγμή που όλοι έχουν άποψη για τη σχέση Λυκουρέζου – Καλογρίδη και ενώ η Νατάσα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο –αντίθετα, σχεδιάζει πυρετωδώς το κανάλι της στο YouTube–, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος χωρίς φόβο αλλά με πάθος περιέγραψε στον Δημήτρη Δανίκα και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα τη σχέση του με τη Νατάσα: «Μια υπέροχη σχέση. Είμαι αθεράπευτα εγκλωβισμένος στην εφηβεία μου. Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο αισθάνομαι εγκλωβισμένος στις ανησυχίες ενός εφήβου. Άλλωστε πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι. Πολλοί εγκαταλείπουν την επαφή με την εφηβεία τους. Από το λεξιλόγιό μου έχω διαγράψει τη λέξη “πλήττω”. Αν η Νατάσα δεν με είχε επιλέξει, δεν θα ήμουν τώρα εδώ. Μπορείς να είσαι οδηγός σε μία σχέση, αλλά ποτέ μην πιστέψεις ότι είσαι το αφεντικό. Συμβαίνει να είσαι από κάτω κι όμως εσύ να είσαι το πραγματικό αφεντικό. Χωρίς συμβιβασμούς κάθε αληθινή σχέση έχει πεθάνει οριστικά. Φυσικά εννοώ συμβιβασμούς που δεν τσαλακώνουν και δεν περιφρονούν ούτε ταπεινώνουν την προσωπικότητα του άλλου». Και η Ζωή; «Σαράντα και ένα χρόνια η κοινή μας ζωή. Κι αν δεν “έφευγε”, πάλι σήμερα, αύριο και μεθαύριο, πάλι μαζί θα ήμασταν. Να είσαι σίγουρος. Η μοναδική Ζωή».

Διάβασε περισσότερα στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Read More

And More