Φωτιά στο Μάτι: Πότε ορίστηκε η δίκη με τους 21 κατηγορούμενους στο εδώλιο

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε 103 ψυχές, προσδιορίστηκε η ημερομηνία της δίκης με 21 κατηγορούμενους που θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους υπάρχουν πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώην στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ακόμα, για την υπόθεση δικάζεται και ένας ιδιώτης για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια. 

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των μαρτύρων, συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Ποιοι κάθονται στο εδώλιο

Στο εδώλιο καλούνται να καθίσουν οι -σύμφωνα με την δικογραφία- υπαίτιοι για την τραγωδία οι οποίοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της  πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Ανάμεσα σε εκείνους που θα κριθούν είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο 72χρονος που προκάλεσε την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε, λόγω της σοβαρότητας της, πολύμηνη ανάκριση κατά την διάρκεια της οποίας συλλέχθηκε ογκοδέστατο υλικό, με τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη να ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, άποψη που υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν. Το θέμα ωστόσο κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν οι 21 κατηγορούμενοι για πλημμελήματα.

Στους τότε αρμόδιους που θα καθίσουν στο εδώλιο η Δικαιοσύνη χρεώνει ανετοιμότητα, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου, καθυστερημένη κινητοποίηση τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διάσωση πολιτών σε ανάγκη.

Η φωτιά στο Μάτι ξεκίνησε, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, από την καύση ξερών χόρτων από ιδιώτη και εξελίχθηκε στην πιο φονική πυρκαγιά που έπληξε την χώρα.

Με πληροφορίες από newsit.gr

Δες εδώ επίσης:

Μάτι: Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά – Συγκλονιστικά αδημοσίευτα πλάνα από την τραγωδία

Read More

And More