Site icon TLIFE

Επώνυμοι καλεσμένοι στην παρουσίαση του λευκώματος «ΙΜΒΡΟΣ. Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λευκώματος «ΙΜΒΡΟΣ. Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις.» την Κυριακή 26/1/2020 ώρα 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου στη Νέα Σμύρνη, Ελ. Βενιζέλου 80. Η ιδέα του λευκώματος γεννήθηκε μέσα από την επιθυμία των Ιμβρίων να προβάλλουν τη γευστική μνήμη και ιστορία του τόπου τους. Μια μνήμη που διαμορφώθηκε στο πέρασμα της Ιστορίας του νησιού, μέσα από τις παραδόσεις και τη γαστρονομία τους, χώρεσε στο  Λεύκωμα που εκδόθηκε από το Σύλλογο Ιμβρίων το καλοκαίρι του 2019 με τη γενναιόδωρη χορηγία του σχεδιασμού, της επιμέλειας και της παραγωγής από την κ Δέσποινα Πορτοκάλη.

Η έκδοση ευτύχησε να ευλογηθεί και να προλογηθεί από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, τον Ίμβριο, και να περιλάβει όχι μόνο λαχταριστές ολοζώντανες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής του νησιού, αλλά και σημαντικά ιστορικά, λαογραφικά και γλωσσολογικά στοιχεία, που συνθέτουν μια πλήρη εικόνα της ιμβριακής παράδοσης, της καθημερινής και της εόρτιας κοινωνικής ζωής των Ιμβρίων.

Είναι ένα έργο που ξεκίνησε χάρη στη φιλοπατρία της Επιτροπής Κυριών του Συλλόγου οι οποίες συνέλλεξαν το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών συνταγών του νησιού, τις οποίες οι αεικίνητες και κοινωνικά δραστήριες Ίμβριες Κυρίες κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν ζωντανές και να τις ταξινομήσουν συστηματικά. Ωστόσο το έργο του Λευκώματος δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς την καθοριστική συμβολή της κ. Δέσποινας Πορτοκάλη, η οποία διαμόρφωσε την κεντρική ιδέα και το χαρακτήρα του βιβλίου, καθώς και την επιμέρους θεματολογία του, δίνοντας μία ολιστική προσέγγιση σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο, μέσα όχι μόνο από τις γευστικές παραδόσεις, αλλά και τα ήθη, έθιμα και την ιστορία.

Ο κεντρικός ομιλητής κ Ιωακείμ Μπουτάρας, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας και τ. Πρόεδρος του Συλλόγου ιχνηλάτησε τις γευστικές μνήμες των Ιμβρίων μέσα από τις επιρροές που δέχθηκε η αιγαιοπελαγίτικη κοινωνία τους και μέσα από την Ιστορία. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Κώστας Χριστοφορίδης, η κ. Δέσποινα Πορτοκάλη από την Orange Advertising, η κ. Γκούλτα εκ μέρους της Επιτροπής Κυριών ενώ μίλησαν και οι Σπυριδούλα Ανδριοπούλου, Δημιουργική Διευθύντρια της Orange Advertising και Χρήστος Νέζος, δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής.

Την εκδήλωση τίμησαν οι Μητροπολίτης Οικουμενικού Θρόνου – Μύρων Λυκείας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, ο Άρχων Υπομνηματογράφος, Ιατρός Καρδιολόγος Χριστόφορος Σωφρονίου, ο Άρχων Δικαιοφύλαξ Δικηγόρος Πάρης Ασανάκης, φίλοι της Ίμβρου όπως η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, οι Βαγγέλης και Μαρία Χρυσάφη, η Ρία Πρίνου και η Άλκηστις Πρίνου, η Βιβή Μακρομιχελάκη, η Αθανασία Κανέλα και η Ρούλα Σαργιώτη Κανέλα και φυσικά τα μέλη του Συλλόγου Ιμβρίων.

Δες φωτογραφίες:

 

Δέσποινα Πορτοκάλη – Χρήστος Νέζος

Ιωακείμ Μπουτάρας – Κώστας Χριστοφορίδης – Σπυριδούλα Ανδριοπούλου – Χρήστος Νέζος

Άλκηστις  Πρίνου – Δέσποινα Πορτοκάλη -Άλκηστης Πρίνου – Δημήτρης Νέζος

Δέσποινα Πορτοκάλη – Χρήστος Νέζος

Δέσποινα Πορτοκάλη

Μητροπολίτης Οικουμενικού Θρόνου – Μύρων Λυκείας – Δέσποινα Πορτοκάλη – Μαρία Φουντουλάκη Ασανάκη

Δέσποινα Πορτοκάλη – Μαρία Χρυσάφη

Φανή Χαλκιά – Αθανασία Κανέλα – Δέσποινα Πορτοκάλη

Δέσποινα Πορτοκάλη – Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης

Δέσποινα Πορτοκάλη – Ρία Πρίνου – Άλκηστης Πρίνου

Μητροπολίτης Οικουμενικού Θρόνου – Μύρων Λυκείας – κος. Τέντομας

Βιβή Μαυρομιχελάκη

Ακολούθησε ευωχία, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Συλλόγου, με αλμυρές και γλυκές γεύσεις και αρώματα της Ίμβρου δίπλα σε ζωντανά εργαστήρια παρασκευής γλυκών και αλμυρών συνταγών. παραδοσιακών σκοπών.

© 2024 tlife.gr