Έψαχναν το θησαυρό του Αλή Πασά στον πάτο της λίμνης και βρήκαν…

Ήταν ίσως η πιο καλά οργανωμένη επιχείρηση για να λυθεί -επιτέλους- το μυστήριο για την τύχη του αμύθητου θησαυρού του Αλή. Στις έρευνες πήρε μέρος το ρομποτικό βαθυσκάφος του Πανεπιστημίου Πατρών που με ειδικά σόναρ “σκάναρε” το βυθό.

Όποιος γεννιέται στα Γιάννενα μετά την ιστορία της κυράς Φροσύνης, της Βασιλικής και φυσικά του Αλή μαθαίνει και δυο μύθους. Ο ένας λέει για το τούνελ που ενώνει το κάστρο με το νησάκι στην άλλη πλευρά της λίμνης και ο δεύτερος, πιο γαργαλιστικός για τη φαντασία, είναι ο μύθος για τον ανυπολόγιστης αξίας θησαυρό του φιλάργυρου Τεπελενλή.

Ο μύθος του θησαυρού μονοπώλησε ξανά τις κουβέντες στον παραλίμνιο την περασμένη Δευτέρα. Οι κάτοικοι είδαν φοιτητές, καθηγητές κι επιστημονικό προσωπικό να καταφτάνει με τον εξοπλισμό για να ερευνήσουν το βυθό της λίμνης.

Το ρομποτικό βαθυσκάφος κατέβηκε, έβαλε μπροστά τα όργανα και ξαφνικά… σήμανε συναγερμός. Εντοπίστηκε στον πάτο της λίμνης ένας μεγάλος σκούρος όγκος.

Όλοι κράτησαν την ανάσα τους. Ήταν μήπως τα σεντούκια του πανούργου Πασά που πρόλαβε να τα ποντίσει, πριν τα στρατεύματα του Σουλτάνου του πάρουν το κεφάλι;

Μπα… ο θησαυρός αποδείχθηκε κάτι χειρότερο και από… άνθρακες. Δεν ήταν παρά ένας όγκος από σάπια καλάμια που είχαν κολλήσει στον πάτο.

Ξανά απογοήτευση στο καφενείο στην πλατεία του Νησιού, το ίδιο και απέναντι στις καφετέριες στον παραλίμνιο. Αν και οι Γιαννιώτες μάλλον θα στεναχωρηθούν περισσότερο όταν μάθουν ότι το πανεπιστήμιο Πατρών επιβεβαίωσε ότι η λίμνη είναι άρρωστη, δεν έχει οξυγόνο, την πνίγουν τα λιπάσματα και άλλα δηλητήρια…

Αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος των επιστημόνων, όχι ο θησαυρός, να δουν από τι πάσχει η λίμνη και κάπου εδώ δεν μιλάμε για … όνειρα με θησαυρούς, αλλά για εφιάλτες…

Δες το βίντεο:

Read More

And More