Έρευνα TLIFE: Όταν το αφεντικό παρενοχλεί σεξουαλικά! Πως να το χειριστείς

Το φλερτ είναι σίγουρα κάτι πολύ ευχάριστο για όλους… Όταν όμως γίνεται από τον προϊστάμενο προς την υφισταμένη και είναι πιεστικό και εκβιαστικό, τότε γίνεται φρικτός εφιάλτης!

Οι γυναίκες -και είναι πολλές- που έχουν βιώσει τη σεξουαλική παρενόχληση, θεωρούν ότι είναι από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής τους! Το δίλημμα ή κοιμάμαι με κάποιον που δεν θέλω ή χάνω τη δουλειά μου είναι ότι χειρότερο μπορεί να ζήσει μια γυναίκα…

Η Βάσω, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του TLIFE είχε την ατυχία να βιώσει αυτή την αρνητική εμπειρία δύο φορές. Την πρώτη ήταν μόνο 18 ετών , ενώ τη δεύτερη ο προϊστάμενος της, της έδωσε τελεσίγραφο… “Ή βγαίνουμε, ή φεύγεις!

Παρόμοια εμπειρία είχε και η Κωνσταντίνα. Το αφεντικό της, πιεστικά της ζητούσε περισσότερα πράγματα…από το να είναι απλά καλή στη δουλειά της.

Η ίδια εξομολογείται στο TLIFE:

“Εργαζόμουν για περίπου 6 μήνες σε μια οικογενειακή επιχείρηση. Εκτός από τον ιδιοκτήτη, την γυναίκα του, την κόρη του και τον γιό του, δούλευα εκεί εγώ και άλλη μια κοπέλα. Εγώ έχω μόνο την μητέρα μου στον κόσμο και επειδή εκείνη την περίοδο ήταν άρρωστη αναγκαζόμουν να δουλεύω πολλές ώρες επειδή είχα ανάγκη για να πληρώνω το νοσοκομείο και τους γιατρούς.Ένα μεσημέρι είχαν φύγει όλοι και μείναμε μόνο εγώ και αυτός. Έτσι όπως έγραφα στον υπολογιστή μου λέει: “Πώς είναι η μαμά σου; Καλά ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου,” του απαντάω. Απομακρύνθηκε και εγώ, συνέχιζα να γράφω… Κάποια στιγμή ένιωσα ένα άγγιγμα πάνω μου, ταράχτηκα, γύρισα ξαφνιασμένη και του είπα: ” Τι κάνεις εκεί ρε”; Πήρα την τσάντα μου και έφυγα. Την άλλη μέρα δεν ήθελα να πάω για δουλειά καιν δεν ήξερα και τι να πω στην γυναίκα του… Ήμουν σοκαρισμένη προτίμησα να εξαφανιστώ από όλους και από όλα!

Το αφεντικό μου έδωσε τελεσίγραφο: Η βγαίνουμε ή φεύγεις από τη δουλειά

Η Βάσω μοιράζεται την δυσάρεστη εμπειρία της : “Ήμουν 18 χρονών και μόλις είχα πιάσει δουλειά ως πωλήτρια σε ένα κατάστημα με εσώρουχα. Το αφεντικό μου ήταν 40 χρονών. Κάθε μέρα στη δουλειά, μου το έφερνε σιγά-σιγά λέγοντας: ”Ε μωρέ καταλαβαίνεις… αφού εσύ δεν θέλεις να κάνουμε κάτι, θα βρω καμιά άλλη κοπελιά που να θέλει”! Εγώ τον έβρισα κι έφυγα! Μπορούσα άνετα να το πω στην γυναίκα του γιατί ερχόταν τακτικά στο κατάστημα αλλά πρώτον δεν μπορούσα να το αποδείξω και δεύτερον δεν με ενδιέφερε! Ήθελα απλά να φύγω” εξομολογείται η Βάσω στο TLIFE.

Δυστυχώς η Βάσω έζησε ξανά την ίδια εμπειρία και ενώ στην αρχή έκανε το κορόιδο, μετά όταν οι πιέσεις έγιναν εντονότερες, προτίμησε να χάσει τη δουλειά της!

“Την δεύτερη φορά που έγινε κάτι παρόμοιο ήμουν σε μία εταιρεία γραφικών τεχνών ήταν η πρώτη δουλειά που βρήκα ως υπάλληλος γραφείου και ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη. Πάνω στον πρώτο μήνα το αφεντικό μου, μου λέει: ”θέλεις να βγούμε το βράδυ για ποτό”; Είχα αρχίσει να υποπτεύομαι ότι μου την έπεφτε αλλά το απέφευγα γιατί μου άρεσε αυτή η δουλειά και έκανα το κορόιδο. Έκανα πως δεν καταλαβαίνω ώστε να μείνω παραπάνω. Όμως όσο το καθυστερούσα τόσο πιο πολύ νευρίαζε. Μία μέρα μου λέει: ”ή θα βγούμε ή φεύγεις”! Όταν του έλεγα ότι είμαι παντρεμένη για να τον αποφύγω, μου έλεγε: ’’Σιγά και εγώ είμαι παντρεμένος και μάλιστα με τη γυναίκα μου κάνουμε τρίο με άτομα από εδώ μέσα και άλλα πιο προχωρημένα πράγματα’’ Μόλις τα άκουσα αυτά σιχάθηκα τον εαυτό μου και προτίμησα να φύγω!

Η Βάσω και η Κωνσταντίνα, προτίμησαν να φύγουν. Υπάρχουν όμως και κορίτσια που τρέμοντας στην ιδέα να μείνουν χωρίς δουλειά αναγκάζονται να ενδώσουν στις ορέξεις του …”αφεντικού”


Τι πρέπει να κάνω όταν ο προϊστάμενός μου με παρενοχλεί σεξουαλικά;

Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καπάτου συμβουλεύει:

Υπάρχουν αρκετές γυναίκες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την δουλειά τους εξαιτίας μιας σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλες προκειμένου να μην την χάσουν ενδίδουν παρά τη θέληση τους. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται τόσο άσχημα υφιστάμενες όλη αυτή την κατάσταση, που αντιδρούν με πολλές αγχώδεις εκδηλώσεις προκειμένου να μην χάσουν την εργασία τους όπως: μεγάλη ανασφάλεια, ακόμα και κατάθλιψη ανάλογα με τον τρόπο που το διαχειρίζεται.Δηλαδή δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος αντίδρασης και λειτουργίας. Θεωρητικά μπορούμε να πούμε ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να το δέχεται αυτό.

Δυστυχώς όμως κάθε μία σταθμίζει εάν έχει υποχρεώσεις και πως πρέπει να χειριστεί μια υπόθεση. Το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης εμφανίζεται σε νέες κοπέλες, οι οποίες βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εργασίας. Η πιο συνήθης τακτική που ακολουθούν οι γυναίκες είναι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν αλλά όλο αυτό μπορεί να μην κρατήσει στο πλαίσιο το συγκεκριμένο της κοσμιότητας ο άλλος μπορεί να προχωρήσει και πιο πολύ οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να λάβουν μια θέση ή θα εξηγήσουν ρισκάροντας στον προϊστάμενο ότι βρίσκονται σε μια σχέση. Να πουν “μου είστε πολύ συμπαθής και σας βλέπω μόνο στο επίπεδο προϊσταμένου και δεν θα ήθελα κάποιου άλλου είδους σχέση” και να το ξεκαθαρίσουν με κίνδυνο να χάσουν την εργασία τους αλλά διατηρώντας την αξιοπρέπεια τους και την αυτοδιάθεση τους, διότι όταν πάει κάποιος στην εργασία του και αισθάνεται ότι υπάρχει αυτή η καθημερινή πίεση φοβάται να κυκλοφορήσει, φοβάται να μιλήσει δεν είναι τόσο αποδοτικός είναι αγχωμένος με αποτέλεσμα οι γυναίκες να χάνουν την ουσία της εργασίας που είναι οι παραγωγικότητα.

Αν γίνει το “κακό” τι πρέπει να κάνω;

1.Να ξεκαθαρίσει την θέση της αλλά με έναν τρόπο ο οποίος είναι κατηγορηματικός, ευγενικός, κάθετος ρισκάροντας την δουλειά της αλλά διατηρώντας την αξιοπρέπεια της.

2.Είναι καλό στην εργασία να δείχνει μια σοβαρότητα να είναι συγκρατημένη, να ξέρει να βάζει όρια στους άλλους με την συμπεριφορά της αλλά και με τον τρόπο της αμφίεσης της, ώστε να περιορίσει την πρόκληση τέτοιου είδους ενδιαφέροντος από κάποιο άλλο άτομο.


Ρεπορτάζ : Κική Τσολακίδη

Read More

And More