Εργοστάσιο Κηφισιά: Εικόνες από το εσωτερικό της εταιρίας του συζύγου της Μίνας Γκάγκα – Η πορεία της PAL

Έκρηξη και φωτιά σημειώθηκε στο εργοστάσιο τηγανιών στην Κάτω Κηφισιά, το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουνίου, με αποτέλεσμα πυκνοί μαύροι καπνοί να «πνίξουν» την περιοχή. Το εργοστάσιο ανήκει στον σύζυγο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκαγκά, κ. Βασίλη Παλαμήδη.

Η Μίνα Γκάγκα, στα πρώτα  λόγια μετά το συμβάν, ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένη ενώ τόνισε μιλώντας με τη δημοσιογράφο του T-live, Έφη Κουλοχέρη ότι δεν υπήρχε κανένας στο εργοστάσιο και η επιχείρηση είχε εκκενωθεί.

Η πορεία της επιχείρησης του Βασίλη Παλαμήδη

Η οικογενειακή εταιρεία που ξεκίνησε απ’ το 1947, μπορεί να έγινε γνωστή στο καταναλωτικό κοινό για τα μαγειρικά σκεύη που κατασκευάζει και διαθέτει στη λιανική, εντούτοις τα τελευταία περίπου 25 χρόνια έχει αλλάξει ρότα. Επεκτάθηκε στην αγορά συσκευασίας τροφίμων και στο διάστημα αυτό έχει καταφέρει να θεωρείται μία απ’ τις σημαντικές δυνάμεις στον χώρο της συσκευασίας για νωπά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και προμαγειρεμένα φαγητά. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου οι πλέον γνωστές εταιρείες προϊόντων κατόπουλου, ψαρικών, κρέατος κ.ο.κ. χρησιμοποιούν τις συσκευασίες της, αλλά και στο εξωτερικό, όπου στέλνει περίπου το 85% της παραγωγής των προϊόντων και των υλικών που βγαίνουν απ’ το εργοστάσιο της Κηφισιάς.

Όπως μπορεί να δει κανείς μέσα από την επίσημη σελίδα της εταιρίας PAL, η μονάδα παραγωγής κουζινικών ειδών δημιουργήθηκε το 2015.

ΔΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 160 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών της το 2023 ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ. Το 85% ήταν αποτέλεσμα των εξαγωγών.

 «Κάθε χρόνο περίπου 4.000 κοντέινερ με προϊόντα στέλνουμε στο εξωτερικό. Εγώ είμαι η δεύτερη γενιά στην οικογενειακή επιχείρηση. Οι γιοι μου Χρήστος και Ανδρέας, που έχουν πλέον πιο ενεργό ρόλο, είναι η τρίτη. Την επιχείρηση ξεκίνησαν ο πατέρας μου Ανδρέας και οι δύο αδελφοί του, που ορφανοί από πατέρα, εν τω μέσω του Εμφυλίου, κατέβηκαν απ’ τα χωριά της Τρίπολης στην Αθήνα για ένα καλύτερο μέλλον. Ξεκίνησαν το 1947 από ένα μικρό εργαστήριο όπου έφτιαχναν μεταλλικά σκεύη σερβιρίσματος. Αναλάμβαναν και επισκευές. Ακόμα τότε τα σκεύη ήταν επάργυρα. Σιγά-σιγά οι δουλειές μεγάλωναν, οπότε αργότερα αγόρασαν ένα οικόπεδο στο Περιστέρι, όπου και μεταφέρθηκε το εργαστήριο. Για πολλά χρόνια ασχολούνταν μόνο με επιτραπέζια σκεύη. Στα μέσα του ’70, όταν πια τελείωσα το πανεπιστήμιο και μπήκα κι εγώ στην επιχείρηση, ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με πιο λειτουργικά σκεύη κουζίνας, κατσαρολικά κ.ο.κ.» δήλωνε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο newmoney.

«Γύρω στο 2000 πήρα την απόφαση να στραφούμε και στις συσκευασίες. Μάλιστα επειδή η ελληνική αγορά τότε είχε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό διαπιστώσαμε ότι θα ήταν πιο εύκολο να στραφούμε στο εξωτερικό, όπερ και εγένετο. Μας βοήθησε βέβαια και μιια προηγούμενη εμπειρία που είχαμε με τα σκεύη, αφού προσπαθήσαμε λίγα χρονια πριν να κάνουμε εξαγωγές συμμετέχοντας σε εκθέσεις του εξωτερικού. Μόλις λοιπόν οι συσκευασίες ξεπέρασαν τις “βρεφικές” ασθένειες, ξεκινήσαμε να κάνουμε εξαγωγές στα Βαλκάνια. Τα θετικά βήματα μας έσπρωξαν να πάμε πιο βόρεια στην Ευρώπη. Eκτοτε συνεχίζουμε ακάθεκτοι και έχουμε καταφέρει να έχουμε σταθερές εμπορικές συνεργασίες σε 30 χώρες του εξωτερικού, οι περισσότερες στην Ευρώπη» λέει στην ίδια συνέντευξη ο Βασίλης Παλαμήδης, σύζυγος της Μίνας Γκάγκα.

«Αυτή τη στιγμή παράγουμε εκατομμύρια συσκευασίες. Μπαίνουν σε εκατομμύρια σπίτια. Στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, την Πολωνία και συνολικά σε τριάντα χώρες. Οπότε η ευθύνη είναι τεράστια!», σημείωνε ο κ. Παλαμήδης.

Πελάτες της εταιρείας είναι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αλλά και διανομείς, μεσάζοντες χονδρέμποροι δηλαδή. «Κυρίως στέλνουμε στην Ευρώπή, αλλά και μέχρι Καναδά και Σιγκαπούρη. Επίσης σε όλες τις μεγάλες αγορές της λεκάνης της Μεσογείου. Σε Ισραήλ, Λίβανο, Μάλτα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μαρόκο κ.ο.κ. Τους περισσότερους απ’ τους πελάτες μας τους γνωρίζαμε μέσα απ’ τις διεθνείς εκθέσεις. Δοκίμαζε ο ένας τον άλλον και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα καταλήγαμε σε σταθερή συνεργασία», ανέφερε ο κ. Παλαμήδης στην ίδια συνέντευξη.

Η σπάνια εμφάνιση της Μίνας Γκάγκα με τους γιους της

Με μία γρήγορη ματιά στη μηχανή αναζήτησης της google, ο Βασίλης Παλαμήδης εμφανίζεται σε πολύ λίγα αποτελέσματα. Προτιμά να κρατά μία πιο αποστασιοποιημένη στάση, ενώ ακόμα και στην ορκωμοσία της, τον Αύγουστο του 2021 είχε φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο μόνη της, χωρίς τον σύζυγό της. 

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Μίνα Γκάγκα είχε στείλει μήνυμα για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Μαζί με τους δύο γιους της

«Σήμερα στο Σύνταγμα, στην αιμοδοσία που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, δώσαμε αίμα οικογενειακώς! Αφιερώσαμε λίγο χρόνο για όλους εκείνους που χρειάζονται τακτική μετάγγιση αίματος για να συνεχίσουν να ζουν. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πραγματικό δώρο ζωής για τον συνάνθρωπο, είναι ακίνδυνη και απόλυτα ασφαλής. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους και καλούμε όσους μπορούν, να δώσουν αίμα» είχε γράψει χαρακτηριστικά. 

 

Ποια είναι η Μίνα Γκάγκα

Η Μίνα Γκάγκα είναι Ελληνίδα πνευμονολόγος, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας από τον Αύγουστο 2021 μέχρι τέλος Μαΐου 2023. Κατάγεται από το Ελληνοχώρι Έβρου. Το 2019, υπήρξε υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο. Είναι κλινική ιατρός και ασχολείται ενεργά με την έρευνα. Τα αντικείμενα της σχετίζονται με την πρόληψη και την ανακούφιση από το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Έχει εκτεταμένο διεθνές ερευνητικό έργο σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, με περισσότερες από 14.000 αναφορές. Υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης (2009-2013) στην Πνευμονολογία. Σημαντική διάκριση έλαβε το 2017, όταν από τα Ευρωπαϊκά μέλη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξελέγη ως Πρόεδρος της Εταιρείας (κατά τα έτη 2015-2019).

Πριν αναλάβει τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας τον Αύγουστο 2021, είχε διατελέσει διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από το 2006.

 

Φωτογραφίες – πληροφορίες από τον ιστότοπο newmoney

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164