Εριέττα Κούρκουλου και Κατρίνα Τσάνταλη ξεσπούν για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου το πρωί του Σαββάτου 25/6 έγινε γνωστό ότι θανατώθηκε ένας χιμπατζής, αφού διέφυγε από το κλουβί του. Μεταξύ των ανθρώπων που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους ήταν η Εριέττα Κούρκουλου και η επιχειρηματίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κατρίνα Τσάνταλη.

Οι δύο κυρίες που έχουν αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία χρόνια την αγάπη τους για τα ζώα, ανέβασαν διάφορες αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram.

Εριέττα Κούρκουλου:

Κατρίνα Τσάνταλη:

«Δεν ξέρω πως ένας ζωολογικός κήπος που δεν μπορεί να τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας για ζώα (και ανθρώπους) συνεχίζει να λειτουργεί. Χθες «εξουδετέρωσαν», πυροβόλησαν εν ψυχρώ, έναν χιμπατζή. Παλαιότερα 2 τζάγκουαρ. Είδη προστατευόμενα, παρεπιπτόντως, που δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να εκτελούνται. Πριν λίγους μήνες, υποχώρησε η οροφή σε διάφορα κλουβιά και «διέφυγαν» 32 σπάνια και αρπακτικά πουλιά. Έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 6 δελφινιών τα τελευταία χρόνια. Και εκκρεμούν δικαστήρια & ποινικές διώξεις για την «χρήση» δελφινιών σε παραστάσεις. Αυτά είναι όσα έχουν δημοσιευτεί.

Είναι αρκετά όμως για να αναρωτιόμαστε πώς γίνεται να λειτουργεί ακόμη αυτός ο ζωολογικός κήπος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η Ελευθερία θα έπρεπε να είναι, πράγματι, το υπέρτατο αγαθό τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Τα άγρια ζώα θα έπρεπε να ζουν όπως ορίζει η φύση τους και όχι σε κλουβιά σαν μουσειακά εκθέματα. Εάν τα παιδιά σας αγαπούν τα ζώα, μάθετε μαζί τους για αυτά μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ.

Όπως κάνετε για τους δεινόσαυρους με τους οποίους πολλά παιδιά έχουν τρέλα. Και μακάρι να έχουν όλοι οι άνθρωποι την τύχη να ταξιδέψουν και να τα δουν με σεβασμό και από απόσταση στο φυσικό τους περιβάλλον. Ή έστω σε καταφύγια που φιλοξενούν ζώα που είναι «συμβατά» με το κλίμα της κάθε χώρας. Εύχομαι να σταματήσουν να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε αυτή τη φυλακή που μόνο βασανιστική είναι για αυτά τα πλάσματα. Και σιγά σιγά, όλοι οι κήποι να εξελιχθούν σε καταφύγια προστασίας άγριων ζώων με στόχο την απελευθέρωση τους στη φύση, αν αυτό είναι δυνατό».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katrina Tsántali (@katrina_tsantali)

Τι απαντά ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Το πρωί της Κυριακής 26/6 ο ιδρυτής του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» με τη Σίσσυ Χρηστίδου. (Διάβασε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του Πάρκου), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ακολουθούν τα διεθνή πρωτόκολλα.

«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις. Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου», εξήγησε ο κ. Λεσουέρ.

«Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο. Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Read More

And More