Ερχεται η “Google TV” !

Σε παράλληλους δρόμους θα βαδίζουν από τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη τηλεόραση και Διαδίκτυο, μέσω μιας νέας υπηρεσίας, γνωστής ήδη στην Αμερική, της Google TV.

Το εγχείρημα του διαδικτυακού κολοσσού να προσφέρει στους τηλεθεατές με ένα «απλό κλικ» την εναλλαγή ανάμεσα στο Ιντερνετ και την τηλεόραση, προσδοκά να βρει καλύτερη υποδοχή στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού η αμερικανική την αντιμετώπισε με καχυποψία.

Η υπηρεσία δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές και συνάμα χρήστες του Διαδικτύου να σερφάρουν από τις τηλεοπτικές τους οθόνες, με τη χρήση ενός ειδικού αποκωδικοποιητή. Για τα «κλικ» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό πληκτρολόγιο ή ένα κινητό τηλέφωνο, που είναι συμβατό με την υπηρεσία.

Για την πραγματοποίηση της Google TV, τα στελέχη της εταιρείας βασίστηκαν και στα αποτελέσματα γνωστής έρευνας, η οποία αποδεικνύει πως οι τηλεθεατές έχουν την τάση σήμερα να βλέπουν από δύο οθόνες ταυτόχρονα. Δηλαδή, εκείνη της τηλεόρασης όσο και εκείνης του υπολογιστή, αφού πολλές φορές τα τηλεοπτικά θεάματα γίνονται αντικείμενο σχολιασμού στα social media.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Ερικ Σμιτ, παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχουν λυθεί οι διαφορές με τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα (ABC, NBC, CBS), αλλά ευχήθηκε να πάνε καλύτερα τα πράγματα στη Βρετανία, απ’ όπου και θα ξεκινήσει η υπηρεσία το επόμενο εξάμηνο.

Καχύποπτη

«Τα προβλήματα για το Google TV» εξήγησε -σύμφωνα με το Reuters- «έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η τηλεοπτική αγορά είναι καχύποπτη απέναντι στις επιχειρήσεις του Διαδικτύου, και κατά συνέπεια απέναντι και στην Google. Κάποιοι στις ΗΠΑ φοβούνταν ότι είχε ως στόχο να ανταγωνιστεί τους τηλεοπτικούς φορείς και να κλέψει τη διαφήμιση, χωρίς να συμβάλει στο κόστος των προγραμμάτων. Η πρόθεσή μας, όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο. Επιδιώκουμε στην υποστήριξη της τηλεοπτικής βιομηχανίας, για να εξελιχθεί η επόμενη γενιά της τηλεόρασης».

Ο Σμιτ, στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με την πρόθεσή της να περιορίσει ή να σταματήσει την πρόσβαση στα social media σε αυτά, καθώς τα θεωρεί ύποπτα για την υποκίνηση ταραχών. «Μην κατηγορείτε το Ιντερνετ για τις ταραχές. Το Διαδίκτυο αποτελεί την αντανάκλαση του προβλήματος. Και η ενεργοποίηση ή απενεργοποίησή του δεν θα το λύσει», είπε.

Η υπηρεσία Google TV ξεκίνησε στις ΗΠΑ πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά δεν έκανε καλή αρχή (αν κρίνουμε και την άρνηση συνεργασίας μεγάλων καναλιών), παρά το γεγονός ότι έχει στην κατοχή της τη δημοφιλή ιστοσελίδα με online βίντεο, YouTube.

Πηγή : Ελευθεροτυπία

Read More

And More