Έρχεται η ηφαιστειακή τέφρα στην Ελλάδα

Πολλά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν από σήμερα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία

Χάρτες του συμβουλευτικού κέντρου για την ηφαιστειακή τέφρα δείχνουν πως το νέφος βρίσκεται ήδη εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Πάνω απο την Αθήνα θα είναι το πρωί της Δευτέρας. Προβλήματα στις πτήσεις χωρών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής ΑΘηνών του αεροδρομίου – με βάση πάντα τον χάρτη- στις 9 το βράδυ θα επηρεαστεί όλο το FIR εκτός απο την περιοχή της Θράκης, του Αν. Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης ενω στις 3 τα ξημερώματα τα ηφαιστειακό νέφος θα επηρεάσει όλο το FIR. Οι αρμόδιοι πάντως δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν θα ακυρωθούν πτήσεις.

Υπενθυμίζεται οτι πρίν απο περίπου ένα μήνα ολόκληρη η Ευρώπη παρέλυσε απο την ηφαιστειακή σκόνη που κάλυψε τον ουρανό των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που υπάρχουν αν η σκόνη κατακαθίσει.

Η Ιταλία έκλεισε μεγάλο τμήμα του εναέριου χώρου της στα βόρεια της χώρας. Στο Μόναχο της Γερμανίας ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις, ανακοίνωσε η Γερμανική Υπηρεσία για την Εναέρια Ασφάλεια. Ο ενάεριος χώρος της Αυστρίας θα παραμείνει μερικώς κλειστός μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με απόφαση της Austro Control.

Η Ιρλανδία αναμένει να επιβάλει περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια που βρίσκονται στα δυτικά εντός της ημέρας. Στην Πορτογαλία, το ινστιτούτο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα θα επηρεάσει το βράδυ της Κυριακής “ολόκληρο το βορρά και την κεντρική Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας”. Το αεροδρόμιο του Πόρτο που έκλεισε σήμερα, θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 06.00 GMT τη Δευτέρα.

Στη Γαλλία, περίπου 70 πτήσεις ματαιώθηκαν την Κυριακή από τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ο εναέριος χώρος της δεν έχει επηρεαστεί από το νέφος. Οι πτήσεις είχαν προορισμό τη βόρεια Ιταλία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής πολιτικής υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, επαναλειτούργησαν αρκετά αεροδρόμια στην βόρεια Ισπανία συμπεριλαμβανομένου της Βαρκελώνης, αφού το Σάββατο είχαν κλείσει προληπτικά. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι μόνο τρία αεροδρόμια παραμένουν κλειστά στην βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, σε Σαντιάγο, Λα Κορούνια και Βίγκο αλλά είναι πιθανό να ανοίξουν εντός της ημέρας.

Read More

And More