Έρχεται το “Από Σμύρνη… Σαλονίκη” της Μιμής Ντενίση στο “Θέατρον” του Ελληνικού κόσμου

Το έργο της Μιμής Ντενίση «Από Σμύρνη…Σαλονίκη», ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ελληνικού Κόσμου από Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό Sequel. Αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που συγκλόνισε χιλιάδες θεατές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στην Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων.

Μια πολυπολιτισμική πόλη που βράζει, καθώς ντόπιοι, πρόσφυγες και Εβραίοι προσπαθούν να ζήσουν αρμονικά.

Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας αλλά και πολλών άλλων χαρακτήρων από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο.

Η άνοδος των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούργια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η ακμή και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μεσ’ από τους χαρακτήρες.

Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του μεσοπολέμου που υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας.

Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες. Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει και η μουσική της εποχής με τα διαφορετικά ρεύματα από σεφαραδίτικα μέχρι ρεμπέτικα και Αττίκ όπως και οι αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων.

Στον κεντρικό ρόλο της Φιλιώς Μπαλτατζή η Μιμή Ντενίση

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Παίζουν επίσης:

Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Βελιάνο, Αντώνης Βαρθαλίτης, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Νίκος Νικολαϊδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση

ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ηλένια Δουλαδίρη

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού

ΜΟΥΣΙΚΗ: Αντρέας Κατσιγιάννης

Read More

And More