Eurovision 2016: Ανέτρεψε τα προγνωστικά η νίκη της Ουκρανίας – Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι της Jamala

Η Ουκρανία κέρδισε την Ρωσία στον 61ο διαγωνισμό της Eurovision. Σε έναν τελικό που τα είχε όλα, εκτός από την συμμετοχή της Ελλάδας που αποκλείστηκε στον Α’ Ημιτελικό. Η Jamala δεν αναδείχθηκε απλά πρώτη στον μουσικό διαγωνισμό ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά αλλά άφησε στην τρίτη θέση το αδιαφιλονίκητο φαβορί της Ρωσίας, Sergey Lazarev.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνουν ακόμη περισσότερο… πολιτικό χρώμα στο αποτέλεσμα, “αναζωπυρώνωντας” την κόντρα για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία του Πούτιν.

Το τραγούδι της Ουκρανίας είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις, λόγω των μηνυμάτων του για την προσάρτηση της Κριμαίας και η βρετανική Daily Mail κάνει λόγο για την πιο… πολιτική Eurovision όλων των εποχών.

Το τραγούδι της, με τίτλο “1944” ήταν αφιερωμένο στην προγιαγιά της και αναφέρεται στην απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας, το 1940, από την Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν.

Η 32χρονη, αποδεχόμενη το βραβείο, τόνισε: “Ξέρω ότι τραγουδάμε ένα τραγούδι για την ειρήνη και την αγάπη και στην πραγματικότητα πραγματικά θέλω να υπάρχει ειρήνη και αγάπη για όλους“.

Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την τραγωδία που έζησε η προγιαγιά της, η οποία κοντά στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σε ηλικία περίπου 25 ετών, ήταν μία από τους 240.000 Τατάρους που απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία. Η Nazylkhan απελάθηκε μαζί με τα πέντε παιδιά της, ένα από τα οποία δεν κατάφερε να επιζήσει κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Η Jamala δήλωσε ακόμη πως ήθελε να κάνει ένα τραγούδι “για την προγιαγιά μου, Nazalkhan και τους χιλιάδες Τατάρους της Κριμαίας που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να επιστρέψουν ξανά στην Κριμαία”.


Δες ξανά τη συμμετοχή της Ρωσίας που θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή φαβορί:

Read More

And More