Eurovision 2019: Νέο λάθος στην ψηφοφορία ανατρέπει (και πάλι) τα αποτελέσματα!

Τα προβλήματα με την τελική βαθμολογία της Eurovision 2019 δείχνουν να μην έχουν τελειωμό, καθώς μετά την ακύρωση των βαθμών της βαθμολογίας της Λευκορωσικής κριτικής επιτροπής λόγω διαρροής και την μετέπειτα λάθος παρουσίαση της που προκάλεσε αλλαγές στην τελική κατάταξη του τελικού, ένα νέο σκάνδαλο -σύμφωνα με το infegreece- εμφανίστηκε χθες με την Ιταλική ψηφοφορία που ουσιαστικά αλλάζει την κατάταξη του Β’ Ημιτελικού σε σημείο που εάν είχε αποφευχθεί αυτό το λάθος θα άλλαζε η σύνθεση του τελικού της Eurovision.

Συγκεκριμένα η RAI αποκάλυψε χθές τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στον τελικό και τον ημιτελικό, και διαπιστώθηκε πως η κατάταξη των χωρών στην Ιταλική τηλεψηφοφορία ήταν διαφορετική από την βαθμολογία που έδωσε τελικά η Ιταλία στον Β’Ημιτελικό. Μάλιστα από τα νούμερα που έδωσε η RAI φαίνεται πως στην 10η θέση του Ιταλικού televoting βρέθηκε η Λιθουανία και θα έπαιρνε 1 βαθμό από την Ιταλία, κάτι που όμως δεν συνέβη στην βαθμολογία της Ιταλίας στο televoting τoυ Β’Ημιτελικού. Αυτός ο βαθμός θα ήταν καθοριστικός για την Λιθουανία, καθώς θα ισοφάριζε την Δανία στην 10η θέση του Β’ Ημιτελικού με 94 βαθμούς, και μάλιστα θα την ξεπερνούσε στην ισοβαθμία καθώς είχε καλύτερη βαθμολογία στο televoting με αποτέλεσμα να ήταν η Λιθουανία που θα έπαιρνε το 10 εισιτήριο για τον τελικό και όχι η Δανία η οποία μάλιστα κατατάχθηκε στην 12η θέση του τελικού! Αναλυτικά τα ποσοστά που έδωσε η Ιταλική τηλεόραση για τον Β’Ημιτελικό και η αντίστοιχη βαθμολογία της στο televoting.

Τα ποσοστά που παρουσίασε η RAI

  1. Αλβανία – 16.08%
  2. Ρουμανία– 10.39%
  3. Ρωσία – 9.92%
  4. Μολδαβία – 8.66%
  5. Νορβηγία – 8.58%
  6. Ελβετία– 5.93%
  7. Βόρεια Μακεδονία – 5.47%
  8. Αζερμπαϊτζάν– 5.4%
  9. Μάλτα – 4.42%
  10. Λιθουανία – 4.13%

Η βαθμολογία του Ιταλικού televoting στον Β’Ημιτελικό

  1. Αλβανία – 12
  2. Ρουμανία – 10
  3. Νορβηγία– 8 (6 σύμφωνα με τα νούμερα της RAI)
  4. Ρωσία– 7 (8 σύμφωνα με τα νούμερα της RAI)
  5. Ελβετία– 6  (5 σύμφωνα με τα νούμερα της RAI)
  6. Μολδαβία – 5  (7 σύμφωνα με τα νούμερα της RAI)
  7. Αζερμπαϊτζάν – 4  (3 σύμφωνα με τα νούμερα της RAI)
  8. Ολλανδία – 3  (0 σύμφωνα με τα νούμερα της RAI)
  9. Μάλτα  – 2
  10. Βόρεια Μακεδονία  – 1  (4 σύμφωνα με τα νούμερα της RAI)

Αυτή η αποκάλυψη φυσικά προκάλεσε την αντίδραση  της Λιθουανικής τηλεόρασης LRT με τον αρχηγό της Λιθουανικής αποστολής να δηλώνει τα παρακάτω: “Η κατάσταση είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Εμείς, ως ραδιοτηλεοπτικός φορέας, έχουμε υποστεί  ηθική και βαθμολογική αδικία. Ενδέχεται να έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να αναγνωριστεί αυτό το σφάλμα. Ωστόσο, ο τραγουδοποιός και ο ερμηνευτής θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντική οικονομική αποζημίωση. Όταν το τραγούδι ακούγεται σε τόσο μεγάλο ακροατήριο, η ανταμοιβή του συγγραφέα για την αναπαραγωγή του τραγουδιού δύο φορές είναι σημαντικά υψηλότερη από όταν ακούγεται μόνο μία φορά”.

Η αντίδραση πάντως του φετινού εκπροσώπου της Λιθουανίας Jurij Veklenko δείχνει να είναι αρκετά συγκαταβατική: “Έκανα ό, τι μπορούσα, αλλά ότι έγινε, έγινε. Όσοι ήταν στο τελικό ήταν άξιοι γι’αυτό, και δεν βλέπω τον λόγο να τους χτυπήσω άσκοπα ή να τους στερήσω τη θέση τους στον βαθμολογικό πίνακα”.

Ο Jurij Veklenko με το τραγούδι Run With The Lions εκπροσώπησε φέτος την Λιθουανία στον Β’Ημιτελικό καταλαμβάνοντας την 11η θέση με 93 βαθμούς.

Read More

And More