Ευαγγελία Πλατανιώτη: Το κορίτσι που κατάφερε να περάσει στην ιστορία της καλλιτεχνικής κολύμβησης – Οι αδικίες και η σκέψη να τα παρατήσει

Μετά από ατέλειωτες ώρες προπόνηση, σωματικού και ψυχικού πόνου, θυσίες, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατάφερε να κάνει πράξη ένα από τα όνειρά της, και μαζί με τα δικά της δάκρυα χαράς, να συγκινήσει και όλους τους Έλληνες.

Με μια εκπληκτική εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Ντόχα, το Σάββατο 3/2, κατάφερε να μαγέψει τους πάντες, να συγκεντρώσει 272,9633 βαθμούς στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο και να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Με τη διάκριση αυτή, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατάφερε να περάσει στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά χρυσό μετάλλιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση σε αυτό το επίπεδο.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη, στο άκουσμα των αποτελεσμάτων, ξέσπασε σε κλάματα, καθώς αυτή η διάκριση ήρθε ως η καλύτερη επιβεβαίωση για την απόφασή της να μην παρατήσει τον πρωταθλητισμό, όπως είχε αρχίσει να σκέφτεται έναν χρόνο πριν.

«Η αλήθεια είναι ότι οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα. Είναι κάτι μαγικό, κάτι μοναδικό και είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Για να είμαι ειλικρινής, πέρυσι ήταν σκοπός μου να ήταν η τελευταία μου συμμετοχή στο σόλο. Δυστυχώς είχα πολύ ελλιπής προετοιμασία. Γνώριζα τις δανατότητές μου και γι’ αυτό πείσμωσα και είπα ότι θα συνεχίσω μέχρι τη Ντόχα.Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στις προπονήτριές μου, πέρυσι ήταν μαζί μου όπως και φέτος. Ήταν η δύναμή μου για να συνεχίσω» ήταν τα πρώτα της λόγια μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. 

Μία ημέρα μετά, την Κυριακή 4/2 η Ευαγγελία Πλατανιώτη πήρε ακόμη μια ακόμη διάκριση αφού κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος της καλλιτεχνικής κολύμβησης, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τρίτη 6/2 στις 19.00.

Ο δρόμος όμως προς την κορυφή, δεν ήταν εύκολος, αφού η Ευαγγελία Πλατανιώτη χρειάστηκε να παλέψει σκληρά γι’ αυτή.

Η 29χρονη αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης, γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει καταγωγή από τον Πλάτανο Ορεινής Ναυπακτίας. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών άρχισε να ασχολείται με το μπαλέτο και τη ρυθμική γυμναστική. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την κλασική κολύμβηση, μέχρι που παρακολούθησε μια προπόνηση της καλλιτεχνικής. Και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Από τότε, η Ευαγγελία Πλατανιώτη αφοσιώθηκε στην καλλιτεχνική κολύμβηση και έβαλε σκοπό της ζωής της να κατακτήσει με αυτή τον κόσμο.

«Ζήλεψα και ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στην συγχρονισμένη κολύμβηση» είχε πει σε συνέντευξή της στον ιστότοπο kingsport η Ευαγγελία Πλατανιώτη για την πρώτη της επαφή με την καλλιτεχνική κολύμβηση. Σε αυτή άλλωστε, η Ευαγγελία Πλατανιώτη μπορεί να συνδυάζει τις δυο μεγάλες της αγάπες, τον χορό και το νερό.

To ταξίδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2012 όπου μαζί με την Δέσποινα Σολωμού κατάφεραν να τερματίσουν στην 8η θέση. Τέσσαρα χρόνια μετά, το 2016 συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με την Ευαγγελία Παπάζογλου, τερματίζοντας στην 10 θέση.

Η συμμετοχή στο Nomads του ΑΝΤ1 και η πρόταση γάμου

Έναν χρόνο μετά, η Ευαγγελία Πλατανιώτη θα αποφασίσει να κάνει μια παύση από τις αθλητικές της δραστηριότητες και να ταξιδέψει στις Φιλιππίνες προκειμένου να πάρει μέρος στο ριάλιτι επιβίωσης Nomads. Τότε ο -πρώην πλέον- σύντροφός της είχε αποφασίσει να της κάνει μια έκπληξη στέλνοντάς της ένα δαχτυλίδι με ένα τρυφερό γράμμα, κάνοντάς της πρόταση γάμου.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη τότε είχε συγκινηθεί πολύ με την κίνηση αυτή, τονίζοντας όμως πως ήταν ακόμη πολύ μικρή για ένα τέτοιο βήμα. Και ίσως είχε δίκιο, αφού ο γάμος αυτός δεν έγινε ποτέ, αφού η σχέση τους τελείωσε μερικούς μήνες μετά.

Μέσα σε όλα, το 2020 η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατάφερε να ολοκληρώσει και τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το τμήμα των Οικονομικων, κάτι για το οποίο είναι ιδιαίτερα υπερήφανη.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evangelia Platanioti -OLY- (@evangelia.platanioti)

Το 2021, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, και το χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη καθυστέρησε να μεταβεί στο Tόκιο λόγω κορονοϊού, ωστόσο αγωνίστηκε στα προκριματικά του ντουέτου στο ελεύθερο πρόγραμμα, χωρίς να καταφέρει να συνεχίσει τις προσπάθειες καθώς βρέθηκε εκ νέου θετική σε τεστ για τον Covid19.

«Αυτή η Ολυμπιάδα ήταν για εμένα ένα μάθημα ζωής και μια δοκιμασία. Έκλαψα παρά πολύ, πάθαινα κρίσεις πανικού, δεν μπορούσα να κοιμηθώ με κλειστό τηλέφωνο, καθώς ήθελα να μην νιώθω μόνη σε όλο αυτό, προσπάθησα με όλη μου την ψυχή να γίνω καλά έτσι ώστε να βρίσκομαι δίπλα στην ομάδα μου, πίνοντας πολλά λίτρα νερού, πολλούς χυμούς, βιταμίνες, καλό φαγητό, κάνοντας διαλογισμό και ότι άλλο μπορούσα να κάνω, αλλά ακόμη και τότε που όλα έμοιαζαν να πήραν το δρόμο τους σαν ένα μικρό θαύμα, μια ανώτερη δύναμη δεν ήθελε να μας αφήσει…

Τέλος αυτό που θα πω γι αυτή την Ολυμπιάδα ακόμη και με αυτό τον τρόπο όπου δεν κατάφερα να φτάσω στον τελικό όπως τις προηγούμενες φορές, κατάφερα να προπονηθώ, να αγωνιστώ και να βαθμολογηθώ σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσθέτοντας τους έστω και με αυτόν τον γλυκόπικρο τρόπο στο βιογραφικό μου…» είχε γράψει τότε μεταξύ άλλων στον λογαριασμό της στο Instagram η Ευαγγελία Πλατανιώτη.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evangelia Platanioti -OLY- (@evangelia.platanioti)

Σε συνέντευξή της, η Ευαγγελία Πλατανιώτη είχε παραδεχτεί ότι έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό της να τα παρατήσει, αφού παρότι ένιωσε πολλές φορές να φτάνει στα όριά της, η θέλησή της να φτάσει στην κορυφή, δεν της το επέτρεπαν.

«Έχω σκεφτεί να τα παρατήσω αρκετές φορές αλλά εάν το έκανα δεν θα είχα καταφέρει ούτε τα μισά από αυτά που έχω κάνει σήμερα. Ακόμη και με όσα είχε τραβήξει με την πανδημία επηρεάστηκα αρκετά ψυχολογικά, διότι για εμένα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Έφτασα στα όρια μου αλλά εάν ήταν εύκολο δεν θα είχε αξία, δεν θα ήταν κατόρθωμα και σε καμία περίπτωση δεν θα λεγόταν πρωταθλητισμός. Για να τα παρατήσεις σημαίνει ότι δεν το θέλεις αρκετά και εάν δεν το θέλεις αρκετά καλύτερα να το αφήσεις» είχε πει.

Το 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στο τεχνικό σόλο γυναικών και στο ελεύθερο σόλο γυναικών.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η Ευαγγελία Πλατανιώτη βρέθηκε στη Ρώμη για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, λαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Το αποτέλεσμα αυτό την είχε κάνει τότε να ξεσπάσει, αφού όλοι έκαναν λόγο για μια κατάφορη αδικία σε βάρος της.

«Ήρθα στη Ρώμη για το χρυσό, γιατί ξέρω τι αξίζω. Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν ντροπιαστικό για το άθλημα.. Θέλω να πω μπράβο στην ομάδα της Ισπανίας που ξέρει την αξία της και προτίμησαν να δώσουν προσοχή στον σημαντικότερο διαγωνισμό της χρονιάς… το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ας συγκρίνουμε..! Εδώ είναι το 3ο και 4ο Δυστυχώς ο καμέραμαν ξέχασε “κατά λάθος” να δείξει καθαρά τα κάθετά μου. Αλλά και έτσι, μπορείς να δεις κάτι. Είμαι περισσότερο από υπερήφανη με την απόδοσή μου, γιατί ήδη γνωρίζω την αξία μου. Το #fairplay είναι μια άγνωστη λέξη για αυτό το άθλημα», είχε γράψει τότε σε ανάρτησή της η Ευαγγελία Πλατανιώτη.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evangelia Platanioti -OLY- (@evangelia.platanioti)

Ένα μήνα μετά, σε συνέντευξή της στο Happy Day και την Όλγα Λαφαζάνη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη είχε αναφθεί σε αυτή τη συμμετοχή της και είχε μιλήσει για τα αρνητικά σχόλια που έχει δεχτεί κατά καιρούς για τον χαρακτήρα της, τις αδικίες που έχει συναντήσει στον χώρο του αθλητισμού ενώ είχε απαντήσει και σε κάποιες κατηγορίες σε βάρος της, ότι είχε χτυπήσει συναθλήτριά της.

«Έχουν γραφτεί για μένα κακά σχόλια όσον αφορά στον χαρακτήρα και στο ήθος μου. Όταν είσαι καλός, θα προσπαθήσουν να σε βλάψουν. Αυτό που γράφτηκε για μένα, ότι πλάκωσα στο ξύλο μια συναθλήτριά μου, δεν ισχύει. Την κυρία που έγραψε το άρθρο για μένα δεν την γνωρίζω. Το άρθρο ήταν μηνύσιμο, πήρα τηλέφωνο τον δικηγόρο μου. Υπήρχαν μάρτυρες μπροστά για το συγκεκριμένο περιστατικό» είχε πει μεταξύ άλλων.

Κόντρα σε όλους και σε όλα, η Ευαγγελία Πλατανιώτη δε το έβαλε κάτω, συνέχισε να προσπαθεί και να αγωνίζεται καταφέρνοντας τον Φεβρουάριο του 2024 να γράψει τη δική της ιστορία στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Και με τον αέρα της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας πλέον, την Τρίτη 6/2 θα εμφανιστεί στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος καλλιτεχνικής κολύμβησης, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι εκεί και την περιμένουν…

Καλή επιτυχία Ευαγγελία!

Read More

And More