Ευγενία Νιάρχου: Ταξίδι στη Δήλο για την έκθεση του διάσημου γλύπτη Antony Gormley!

Τις διακοπές της στην Ελλάδα απολαμβάνει η Ευγενία Νιάρχου και δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Η εγγονή του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου βρέθηκε αρχικά στο νησί των ανέμων με την παρέα της και απόλαυσε τον ήλιο, τη θάλασσα, αλλά και τη νυχετερινή ζωή. Κι ενώ κανείς θα περίμενε, η κοσμοπολίτισσα Ευγενία Νιάρχου να μείνει μόνο στη Μύκονο εκείνη έκανε μια μίνι απόδραση ως τη Δήλο.

Ο σκοπός του ταξιδιού της ήταν φυσικά να δει από κοντά την έκθεση του διάσημου γλύπτη Antony Gormley που φιλοξενεί από τον Μάη ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου. Πρόκειται για μια σειρά από ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του  που «επαναποικίσαν» το νησί της Δήλου μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT.

Οι νέοι «κάτοικοι» του νησιού φανερώνονται και εξαφανίζονται στον γρανιτένιο βράχο του Αιγαίου, τους ιερούς του χώρους αλλά και τους χώρους, όπου άνθιζε το εμπόριο, εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης.

Αν υπάρχει κάτι που είναι βέβαιο πως ενδιαφέρει τον σερ Antony Gormley στα 45 χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, είναι σίγουρα η εμπλοκή και η σύνδεση του θεατή με το έργο του. Ο 69χρονος γλύπτης με σπουδές αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας και ιστορίας της τέχνης, επιχειρεί κάθε φορά με τις ανθρωπόμορφες φιγούρες του να μας προκαλέσει να επανεξετάσουμε, να αμφισβητήσουμε και να επανατοποθετήσουμε τη σχέση μας με το ανθρώπινο σώμα, με το δικό μας σώμα, τη στάση του, την απραξία, την παρατήρηση, τη γέννηση, τη φθορά  και το θάνατο, για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε εκ νέου τη μυστηριώδη ανθρώπινη φύση.

Οι ανθρώπινες φιγούρες του Gormley, από τις ακτογραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις στέγες του Μανχάταν αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο. Βραβευμένος το 1994 με το Turner Prize είναι ο δημιουργός ενός από τα πιο διάσημα σύγχρονα γλυπτά στον κόσμο, του περίφημου Angel of the North, του οποίου μια μακέτα σε ανθρώπινο μέγεθος πουλήθηκε το 2011 από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο για 3,4 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Και φυσικά ο συγκεκριμένος Βρετανός γλύπτης είναι ένας από τους αγαπημένους της Ευγενίας Νιάρχου, η οποία δεν έχασε την ευκαιρία και βρέθηκε στη Δήλο για να τον τιμήσει!

Μερικές εικόνες από την έκθεση στη Δήλο!

Read More

And More