Φαίδων Κεφαλέας στο TLIFE: Το ντεμπούτο στο θέατρο, η συνεργασία με τον Σάκη Ρουβά και η τηλεόραση!

Ο Φαίδων Κεφαλέας είναι ένα πρόσωπο που κρατά χαμηλό προφίλ αλλά έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Βάζει στόχους και δουλεύει σκληρά για αυτούς και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να είναι περήφανος. Αυτό το διάστημα τον βλέπουμε στον Alpha στην εκπομπή “Όλα παίζουν”, ενώ από σήμερα θα τον απολαμβάνουμε στην παράσταση “Ηρακλής, οι 12 άθλοι” στην οποία συμμετέχει. Λίγο πριν την πρεμιέρα της θεατρικής υπερπαραγωγής, στην οποία θα τον δούμε στο πλευρό του Σάκη Ρουβά, μιλάει στο TLIFE για όλα και αποδεικνύει ότι όχι μόνο έχει άποψη αλλά μπορεί και να την στηρίξει με επιχειρήματα!

Η τηλεόραση είναι μια μεγάλη αγάπη;
Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη αγάπη η τηλεόραση. Εξάλλου έκανα και τα πρώτα μου βήματα μέσα από την τηλεόραση. Σε καμία περίπτωση δεν την αποποιούμαι. Την αγαπώ όπως αγαπώ και το θέατρο που το ανακαλύπτω μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο.

Αλήθεια, αυτό πώς προέκυψε;
Σαν σκέψη, σαν μικρόβιο υπήρχε μέσα μου το θέατρο. Με ενδιέφερε. Πάντα παρακολουθούσα παραστάσεις, κινηματογράφο, ηθοποιούς και τις ζωές τους… Έτσι, θέλοντας να βελτιώσω και τα εκφραστικά μου μέσα, βλέποντάς με στην τηλεόραση, είπα να κάνω αυτό το βήμα. Να μπω δηλαδή σε αυτή τη νέα τροχιά, στην τροχιά του ηθοποιού και να ζήσω το όνειρο από την αρχή. Θα μπορούσα να μείνω στην Ελλάδα και να κάνω μαθήματα με πολύ σπουδαίους δασκάλους που έχουμε εδώ, σίγουρα, αλλά ήθελα να ζήσω το όνειρο. Πήρα τη μεγάλη απόφαση να αφήσω πίσω μου την Ελλάδα, τους φίλους, την οικογένειά μου και να πετάξω υπερατλαντικά, μέχρι τη Νέα Υόρκη και να γνωρίσω εξίσου σπουδαίους δασκάλους, σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου και να πάρω πάρα πολλά πράγματα μέσα από τη διδασκαλία τους.

Σου πέρασε από το μυαλό να μείνεις εκεί;

Βεβαίως και το σκέφτηκα. Έχω δημιουργήσει μια δεύτερη, μικρή βάση στη Νέα Υόρκη και είμαι σε συνεχή επικοινωνία με ανθρώπους του χώρου μας, με παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους μέσα από το skype και το facetime. Δεν σου κρύβω ότι μου έγινε μία πρόταση όσο βρισκόμουν όσο κάναμε πρόβες και αφού είχαμε υπογράψει για το θέατρο. Μου έγινε μία πρόταση να περάσω μία audition στενού κύκλου για να συμμετάσχω σε μία σειρά. Δεν είχα τη δυνατότητα να το κάνω βέβαια αλλά, όπως καταλαβαίνεις, προκύπτουν συνεχώς πράγματα.

Άρα, σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να φύγεις.
Βεβαίως. Επέστρεψα στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους. Κάνω αυτό που αγαπάω πάρα πολύ, προέκυψε και αυτή η συνεργασία μου με τον Σάκη Ρουβά. Παρόλα αυτά η Νέα Υόρκη δεν έχει φύγει από το κεφάλι μου, η δουλειά μου εκεί. Δεν ξέρεις καμιά φορά πως τα φέρνει η ζωή τα πράγματα.

Η συνεργασία με τον Σάκη πώς είναι;
Θα πω το κλισέ: Είναι ο απόλυτος Έλληνας σταρ! Είναι κορυφαίος. Σε αυτό που κάνει νομίζω δεν υπάρχει άλλος. Αυτό που μου κάνει εντύπωση από τον Σάκη είναι το εξής: Ότι ενώ είναι αυτό που είναι, είναι αυτός που είναι παρόλα αυτά είναι τόσο προσγειωμένος. Πατάει τόσο καλά και τόσο γερά στα πόδια του. Είναι τόσο καλοπροαίρετος και τόσο γενναιόδωρος με όλους μας. Όταν βλέπεις έναν ζωντανό μύθο, τι να σου πω. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένα pop είδωλο ένας αριστουργηματικός καλλιτέχνης και όταν βλέπεις ότι μέσα από τη συνεργασία ότι είναι κι ένας αριστουργηματικός άνθρωπος, τον μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Σταρ είμαστε στην ψυχή κυρίως και βγαίνει αυτό από μέσα μας. Αυτό είναι και ο Σάκης Ρουβάς.

Ο Σάκης υποστηρίζει ότι ο καθένας μας έχει ένα Ηρακλή μέσα του. Εσύ, το πιστεύεις;
Ναι, το πιστεύω! Ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός μας. Η μοίρα του καθενός μας είναι και η προσωπικότητά μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει να δώσει πράγματα, έχει να ανακαλύψει πράγματα μέσα του. Κρύβουμε πάρα πολλά μέσα μας που πρέπει να τα εξωτερικεύουμε, πρέπει να τα βγάζουμε για να νιώθουμε εμείς καλύτερα. Πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά να κρίνουμε τους άλλους έτσι ώστε να γινόμαστε πρώτα εμείς καλύτεροι άνθρωπο και να καλυτερεύει συνεπώς και η κοινωνία μας.

Με το δικό σου ρόλο έχεις βρει σημεία ταύτισης;
Ναι, έχω βρει. Υποδύομαι τον Φυλέα. Ο ρόλος μου αφορά σε έναν άνθρωπο ο οποίος έρχεται σε αντιπαράθεση με τον πατέρα του, τον Αυγεία γιατί τα τελευταία 30 χρόνια έχει δημιουργήσει μία χώρα η οποία είναι μέσα στη βρωμιά. Εγώ ζω και βιώνω όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πατέρας μου. Προσπαθώ μόνος μου να περάσω κάποια μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, στην καθημερινότητά μας, την κάθαρση -μέσα μας και έξω μας- έτσι ώστε να πω ότι υπάρχει μία ελπίδα να καλυτερεύσει ο κόσμος μας, η χώρα μας και να γίνουνε καλύτεροι μέσα από αυτό. Με την στήριξη του Ηρακλή λοιπόν ξεπερνάμε αυτό τον άθλο και όποια προβλήματα αντιμετωπίζω τα τελευταία χρόνια από τον πατέρα μου.

Οπότε πρόκειται για ένα έργο που περνάει πολλά μηνύματα στον κόσμο.
Θεωρώ πως ο κάθε άθλος από τους 12 έχει τη δική του σήμανση. Δεν έχουμε σκοπό να περάσουμε κάτι συγκεκριμένο εμείς φυσικά. Μην δούμε θέλει να δείξει αυτό με αυτή τη σκηνή, θέλει να δείξει το άλλο. Είναι πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας μέσα του. Σίγουρα όμως υπάρχει σήμανση διαφορετική για τον κάθε άθλο που είναι όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Άγχος για την πρεμιέρα υπάρχει;
Πάντα υπάρχει αλλά είναι δημιουργικό.

Το γεγονός ότι συνεργάζεσαι με τόσο σπουδαίους ανθρώπους όπως ο Σάκης Ρουβάς, η Ρούλα Πατεράκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι “θωρακισμένος”;
Εκεί πάνω είσαι γυμνός. Όταν εκτίθεσαι πάνω στο σανίδι είσαι μόνος σου. Δεν έχεις ούτε κάποιον στο αυτί σου να σου λέει κάτι ούτε κάποιον από κάτω να σου λέει πώς να παίξεις. Είσαι γυμνός, είσαι μόνος σου. Σίγουρα η διδασκαλία μέσα από αυτούς τους ανθρώπους είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι πολύ σπουδαίοι άνθρωποι αλλά εκεί κρίνεσαι εσύ. Η ενέργειά σου, η αύρα σου, όλο αυτό που βγάζεις.
Φυσικά όμως και είναι σπουδαίο να έχεις τέτοιους ανθρώπους να σε καθοδηγούν και να σε μαθαίνουν. Μόνο να πάρεις έχεις από αυτούς τους ανθρώπους. Εμένα με ιντριγκάρει αυτό. Με ιντριγκάρει στο να γίνομαι ακόμα καλύτερος μέρα με τη μέρα, να το δουλεύω ακόμα περισσότερο, να τρίβομαι πάνω σε αυτό.

Αν οι κριτικές που θα γίνουν δεν είναι αρνητικές. Είσαι προετοιμασμένος και πώς λειτουργείς συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις;

Είμαι προετοιμασμένος για όλα. Γι’ αυτό και κάνουμε αυτή τη δουλειά. Όταν εκτίθεσαι είσαι προετοιμασμένος για όλα, δεν γίνεται διαφορετικά. Εγώ θα π το εξής, ότι θα αγαπήσω τόσο τους καλούς όσο και τους κακούς κριτικούς γιατί και από τους δύο έχω να πάρω.

Άρα τις διαβάζεις, ενημερώνεσαι για το τι γράφεται.
Δεν μπορώ να πω ότι τις διαβάζω. Δεν είμαι ο τύπος που κάθεται από πάνω και λέει για να δω τι γράφεται. Πίστεψέ με, δεν έχω καμία σχέση με όλο αυτό. Μέσα από την παρέα και τους φίλους μου μαθαίνω, μου λένε γράφτηκε αυτό, γράφτηκε εκείνο. Μέσα από αυτούς μαθαίνω λίγο τα τεκταινόμενα. Εγώ όμως αυτό που κρατάω είναι, αυτό που σου είπα, ότι και από τις δύο πλευρές έχω κάτι να πάρω. Τους ευχαριστώ και τους αγαπώ όλους ότι και να πούνε. Εγώ θέλω να είμαι καλός εκεί πάνω, να είμαι ο καλύτερος στο κομμάτι μου και θέλω οι άνθρωποι που θα έρθουν από κάτω, να ζήσουν όλη αυτή την ενέργεια που βγάζουμε όλοι μαζί επάνω στη σκηνή και να περάσουν τόσο όμορφα όσο περνάμε κι εμείς εκεί πάνω.

Προσωπικός χρόνος, με όλα αυτά που κάνεις, υπάρχει για να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν;

Δυστυχώς, όχι.


Είπες πριν δεν διαβάζεις πολλά, δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο αλλά παρόλα αυτά στα social media σου σε βλέπουμε ενεργό. Είναι ένας τρόπος για να γίνεσαι καλύτερος μέσα από αυτά που σου λέει ο κόσμος; Ακόμα και άνθρωποι που δεν σε ξέρουν σου μιλάνε.
Δεν μας ξέρουν προσωπικά. Είναι μια πιο έμμεση αλλά διαδραστική επαφή, σχεδόν καθημερινή, αυτή μέσα από τα social media. Είναι άνθρωποι που έρχονται στο θέατρο, που μπορεί να μας ξέρουν από την τηλεόραση. Κι από εκεί σε ξέρουν. Πρέπει να βγάζεις το μέσα σου, τον πραγματικό σου εαυτό. Ο κάθε άνθρωπος θα σε πλησιάσει, θα σε προσεγγίσει, θα σου μιλήσει, θα νιώσει πιο οικεία μαζί σου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Η γυάλα που μπορεί να έχουν κάποιοι άνθρωποι δεν με βρίσκει σύμφωνο Αποστασιωποιήσε πάρα πολύ και η δουλειά μας δεν απαιτεί καμία γυάλα. Είναι αυτό που σου είπα, γυμνώνεσαι εκεί πάνω. Παντού γυμνώνεσαι, και στην τηλεόραση και στην κάμερα. Όλοι έχουμε κρίση και το κοινό και οι άνθρωποι που θα έρθουν να δουν την παράσταση. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κρίση πλέον και όλοι καταλαβαινόμαστε πλέον. Καταλαβαίνουμε αν κάτι είναι ψεύτικο ή αληθινό εκεί πάνω. Αν κάποιος υποδύεται ένα ρόλο ή είναι ο ίδιος ο ρόλος. Οπουδήποτε, είτε αυτό λέγεται θέατρο είτε τηλεόραση.

Read More

And More