Φεστιβάλ Μονπελιέ 2018 στη Γαλλία: Αφιέρωμα στον νέο λιβανέζικο κινηματογράφο

Φεστιβάλ Μονπελιέ 2018 στη Γαλλία: Αφιέρωμα στον νέο λιβανέζικο κινηματογράφο | tlife.gr

Το Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου (Cinemed) του Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία, γιορτάζει τα 40 του χρόνια από σήμερα έως τις 27 Οκτωβρίου με αφιέρωμα στον νέο λιβανέζικο κινηματογράφο.

Η νέα κινηματογραφική βιομηχανία του Λιβάνου αντιπροσωπεύει «μια γενιά που γεννήθηκε από τον πόλεμο, η οποία ανασυγκροτείται, διαπλάθεται, αντλεί από τις ρίζες της τη δύναμη να αντιληφθεί τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά, τη βούληση να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες μιας χώρας, να αφηγηθεί και άλλες ιστορίες επίσης», εξήγησε η πρόεδρος του φεστιβάλ και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί.

«Οι νέοι κινηματογραφιστές του Λιβάνου ενσαρκώνουν μια γενιά που αναζητεί τις ρίζες της, είναι βαθιά στραμμένη στο μέλλον για να διαμορφωθεί καλύτερα, να εκφραστεί μέσω του κινηματογράφου σε όλες τις μορφές του», υπογράμμισε ο Κριστόφ Λεπάρκ, ο διευθυντής του Cinemed.

Μια κινηματογραφική βιομηχανία δείχνει να εδραιώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 στον Λίβανο, τονίζουν οι διοργανωτές: από μια έως τρεις ταινίες μεγάλου μήκους ετησίως, η παραγωγή έχει αυξηθεί έως και στις 30 ταινίες, με έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, την τελευταία τριετία. Η προσεχή Τετάρτη είναι αφιερωμένη στον νέο λιβανέζικο κινηματογράφο.

Στο φετινό φεστιβάλ των κινηματογράφων από κάθε ακτή της Μεσογείου τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η 49χρονη ηθοποιός Κλοτίλντ Κουρό. Πρόεδρος της επιτροπής που θα απονείμει την Χρυσή Αντιγόνη –το βραβείο του φεστιβάλ– στις 27 Οκτωβρίου θα είναι ο σκηνοθέτης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, ο οποίος θα συναντήσει το κοινό μαζί με τους ηθοποιούς του.

Περισσότερες από 200 ταινίες αναμένεται να προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ –μικρού και μεγάλου μήκους, κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ, θεματικές και σε αβάν-πρεμιέρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

READ more