Φώφη Γεννηματά: Η ζωή και οι μεγάλες μάχες

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή και ο θάνατός της σκόρπισε θλίψη στο Πανελλήνιο. Η πολιτικός, έπειτα από γενναία μάχη που έδινε με τον καρκίνο, τελικά δεν τα κατάφερε και απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Η ζωή της Φώφης Γεννηματά δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Όταν ήταν σε ηλικία μόλις 20 ετών η μητέρα της χτυπήθηκε από τον καρκίνο, με τον οποίο πάλεψε για δέκα χρόνια και τελικά νικήθηκε. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Φώφη Γεννηματά έχασε και τον πατέρα της, Γιώργο Γεννηματά από την ίδια νόσο.

Αυτά τα δυο τραγικά γεγονότα ήταν και ο μεγάλος της φόβος.  Η Φώφη Γεννηματά πάντα φοβόταν ότι ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική της πόρτα και πως τα παιδιά της δε θα προλάβουν να μεγαλώσουν μαζί της. Πράγματι ο καρκίνος χτύπησε την δική της πόρτα το 2008. (Δες εδώ τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Φώφης Γεννηματά στην Τατιάνα Στεφανίδου)

«Μου λείπουν… όλα από τον πατέρα μου, η ζεστασιά, η αγκαλιά, το χαμόγελο, το μυαλό, η ανθρωπιά, ο παππούς που χρειάζονταν τα παιδιά μου. Μέσα σε επτά μήνες έχασα και τους δύο γονείς μου. Ο καρκίνος χτύπησε κι εμένα και την αδερφή μου. Το πάλεψα σκληρά. Η μικρή μου κόρη ήταν δύο χρονών, δεν άντεχα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου χωρίς μάνα. Είπα θα το παλέψω. Πέρασαν εννέα χρόνια και είμαι εδώ» είχε εξομολογηθεί η ίδια για τις απώλειες αλλά και την δική της μάχη με τον καρκίνο.

Σε ηλικία 22 ετών, η Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησε τον πρώτο της γάμο με τον Αλέξανδρο Ντέκα. Έναν χρόνο μετά, οι γιατροί θα της πουν πως δε θα μπορέσει να αποκτήσει ένα δικό της παιδί, με την ίδια όμως να μην το βάζει κάτω και τελικά μετά από προσπάθειες δέκα χρόνων να φέρνει στον κόσμο την κόρη της.

«Έναν χρόνο μετά τον πρώτο μου γάμο μου είπαν πως δεν θα κάνω ποτέ παιδιά. Μετά το πρώτο σοκ, είπα στον εαυτό μου ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό και πως εγώ θα γίνει μητέρα οπωσδήποτε. Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών, ήρθε στον κόσμο η πρώτη μου κόρη. Ο γιος μου Γιώργος ήρθε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ήμουν υπερνομάρχης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτρεχα από το πρωί μέχρι το βράδυ με αποτέλεσμα να γεννηθεί πρόωρος. Αισθάνθηκα μεγάλες τύψεις, έλεγα ότι έφταιγα εγώ. Αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και τώρα τελειώνει το Δημοτικό» είχε δηλώσει η ίδια στο παρελθόν.

Το 2003 παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη με τον οποίο απέκτησε ακόμη μια κόρη και έναν γιο.

Αναφερόμενη στην τρίτη της εγκυμοσύνη σε συνέντευξή της, η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει πως πίστευε ότι θα ήταν δύσκολα, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και απέκτησε την μικρότερη της κόρη Κατερίνα.

Όταν το 2008 θα έρθει αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, θα αναγκαστεί να υποβληθεί σε μαστεκτομή και αμέσως μετά θα μεταφερθεί στο εξωτερικό προκειμένου να ακολουθήσει την κατάλληλη αγωγή.

«Πέρασα δύσκολα με τον καρκίνο, αν και τα είχα περάσει με τους γονείς μου, είναι διαφορετικό να συμπαραστέκεσαι στους δικούς σου και διαφορετικό να το ζεις στον οργανισμό σου. Η μικρή μου ήταν μόλις δύο ετών. Είναι μεγάλη αγωνία για κάθε μητέρα να σκέφτεται αν θα καταφέρει να ζήσει για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Είπα όμως ότι ή θα σε πάρει από κάτω ή θα πεις τη ρουφάω της ζωή κι αν είναι να ζήσω δύο χρόνια, θα ζήσω όπως θέλω εγώ» εξομολογήθηκε λίγα χρόνια μετά όταν όλα έδειχναν πως είχε ξεπεράσει το πρόβλημα με την υγεία της και οι γκρίζες μέρες έδειχναν να ανήκουν στο παρελθόν.

Τους τελευταίους μήνες όμως ο καρκίνος επανήλθε και πάλι αυτή τη φορά πιο απειλητικός. Η Φώφη Γεννηματά όμως δεν λύγισε, πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή. Πριν μερικές εβδομάδες όμως η κατάστασή της επιδεινώθηκε τόσο που χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο. Τα τελευταία δε, 24ωρα τα περιθώρια στένευαν όλο και περισσότερο και τελικά σήμερα κατέληξε αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο κενό όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και τον πολιτικό κόσμο αλλά σε ολόκληρο το Πανελλήνιο.

Read More

And More