Φόρος και στο χάμπουργκερ!

Πόλεμο κατά της… παχυσαρκίας κηρύττει τώρα η κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον διαμηνύει, βάζοντας στο στόχαστρο, σε πρώτη φάση, όλα τα junkfood, και σε δεύτερη όλα τα αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα τις μπίρες (αγαπημένο ποτό των Ελλήνων. Τυχαίο; Δε νομίζω).
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», ο υφυπουργός Υγείας, Τροφίμων και Άθλησης κύριος Αηδόνης με την ανάληψη των νέων του αρμοδιοτήτων ετοιμάζει νομοσχέδιο, ευθυγραμμισμένο σε κοινοτικές οδηγίες για τη «συστηματική και βάσει σχεδίου» καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην Ελλάδα.

Πώς θα την καταπολεμήσει; Αυξάνοντας το ΦΠΑ με τον ανώτατο συντελεστή στο γρήγορο φαγητό.Έτσι οι τιμές θα αυξηθούν πολύ κι επομένως… ξέχνα το ”βρώμικο” που τόσο λαχταράς κάθε φορά μετά το clubbing. Το κάνουν όμως κυρίως για τα παιδιά ώστε οι τιμές να γίνουν αποτρεπτικές και να μην αγοράζουν τα αγαπημένα τους χάμπουργκερ. Πρόκειται όμως για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που δύσκολα κάποιος μπορεί να κόψει. Η αυξησή στη τιμή τους λοιπόν συμφέρει πολύ και το κράτος καθώς θα αυξηθούν τα έσοδά του.

Ηδη για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
«Η παχυσαρκία είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καιρός είναι να ληφθούν και στην Ελλάδα τα κατάλληλα μέτρα. Το κόστος υγείας άλλωστε που προέρχεται από την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή είναι δυσβάσταχτο για τη δημόσια Υγεία και ανέρχεται στα 2,7 δισ.ευρώ.Μια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα κακοήθη νεοπλάσματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν αν υπήρχε σωστή άσκηση και σωστή διατροφή, είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μέτρα, να αποτρέψουμε την κατανάλωση ανθυγιεινών προϊόντων και να μειώσουμε το κόστος στη δημόσια Υγεία» δηλώνει ο κ. Αηδόνης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι με το νομοσχέδιο θα αναγράφεται πλέον αναγκαστικά σε όλα τα τρόφιμα ο προσδιορισμός της θρεπτικής αξίας τους. Αναγκαστικά πλέον σε όλα τα είδη διατροφής θα υπάρχει στη συσκευασία τους ειδική ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται οι θερμίδες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη κτλ. και ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία. Πρόκειται για «επαναστατική ρύθμιση», αναφέρει ο κ. Αηδόνης.
Επιπλέον, για να δείξει πόσο επικίνδυνες διαστάσεις πήρε παγκοσμίως (αλλά και στη χώρα μας) η παχυσαρκία, παρουσιάζει στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία 1,6 δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούνται παχύσαρκοι και 400.000 υπέρβαροι. Στην Ελλάδα τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν, στην ΠΟΥ, είναι για τις ηλικίες 25- 34 ετών. Το 59,2% αυτών είναι παχύσαρκοι και το 13,7% υπέρβαροι.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ωστόσο μείωση του ΦΠΑ στο κατώτατο επίπεδο όλων των τροφών που θα χαρακτηρίζονται (με ειδικούς καταλόγους- που ήδη υπάρχουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) «υγιεινές», όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σαλάτες, οι ελιές, το λάδι, τα όσπρια, το ρύζι κτλ. Με τη νέα ρύθμιση (όταν το νομοσχέδιο ψηφισθεί στη Βουλή) θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση των τιμών των προϊόντων στα διάφορα «ταχυφαγεία». Για παράδειγμα, η τιμή ενός χάμπουργκερ αναμένεται να είναι διπλάσια απ΄ ό,τι είναι σήμερα, ενώ αντιθέτως η σαλάτα θα προσφέρεται με μειωμένη τιμή.

Ο υφυπουργός ευθυγραμμίζεται πλήρως επίσης με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που θεωρεί ότι τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην παχυσαρκία και για τον λόγο αυτόν εισηγείται την αύξηση της τιμής τους, καθώς και αυστηρές ποινές για την πώληση ή διάθεση οινοπνευματούχων ποτών σε ανηλίκους. Οι ποινές για την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους αναμένεται να ευθυγραμμισθούν με τις ποινές που ισχύουν για τους καπνιστές και έτσι προβλέπεται για τους παραβάτες όχι μόνο τσουχτερό πρόστιμο, κλείσιμο του καταστήματος, αφαίρεση αδείας, αλλά και φυλάκιση. Ετσι τα έσοδα και από τα πρόστιμα για την παράνομη διάθεση ποτών σε ανηλίκους υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετά.
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται, τέλος, η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Υγείας για δημιουργία χώρων αθλοπαιδιάς σε διάφορα πάρκα, πλατείες, δασύλλια (από κατασκευή ποδηλατοδρόμων ως πίστες για skateboards).

Read More

And More