Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες, ανυπολόγιστη η καταστροφή – Καμένα σπίτια, περιουσίες και ζώα

Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη με τις φλόγες στην Βαρυμπόμπη, με το 112 να στέλνεται από τα ξημερώματα στους κατοίκους περιοχών του Κρυονερίου για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο υπάρχει και μια καλή είδηση, και αυτή είναι το ότι – προς ώρας τουλάχιστον – φαίνεται να σώζεται το Κρυονέρι, αλλά και το ότι γενικά η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη.

Μιλώντας στο MEGA Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, είπε πως φαίνεται κάπως καλύτερη η εικόνα. Ωστόσο το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, και τώρα κατευθύνθηκε προς το κτήμα Τατοΐου. Τελικά όμως δεν υπήρξε κίνδυνος.

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν στις 6:31, και αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο, όπως λέει και ο Δήμαρχος.

Στην περιοχή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Η καταστροφή πάντως είναι ανυπολόγιστη, και μόνο όταν σβήσουν οι φλόγες θα μπορέσει να αποτιμηθεί. Σπίτια, περιουσίες, πανέμορφα άλογα της περιοχής και άλλα άτυχα ζώα έχουν καεί.

Το μήνυμα που εστάλη νωρίτερα για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου. Αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δήμαρχος Κρυονερίου νωρίτερα ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.

«Βλέποντας τη κατάσταση εκκενώσαμε τμηματικά τη περιοχή της οδού Ανοίξεως ενώ στάλθηκε και μήνυμα από το 112».

Ωστόσο ο Δήμαρχος υποστήριξε πως η κατάσταση είναι «σε καλό δρόμο» και «μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο». Είπε πως εκεί βρίσκεται μια έκταση με πολλά πεύκα, και παρόλο που δεν φυσάει πολύ, «η φορά του ανέμου είναι προς τα εμάς».

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί επίσης σε Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες.
Οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν τιτάνιο αγώνα και περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την συνδρομή των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας. (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα έχουν προηγηθεί).

Τα μέτωπα είναι πολλά και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς. Όπως αυτή στον οικισμό Αδάμες, που αποτυπώθηκε στην κάμερα του newsit.gr και του Λευτέρη Σουχάιμπ που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην περάσει η φωτιά από την άλλη μεριά της εθνικής μέχρι να ξημερώσει, με την ελπίδα ότι με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη. Ζημιές που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά – και μέχρι τότε οι πυρόπληκτοι μπορούν να μείνουν δωρεάν σε ξενοδοχεία όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

Ειδικά τα όσα συνέβησαν στον οικισμό Αδάμες, ήταν πραγματικά συγκλονιστικά. Οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ φιάλες αερίου σε κάποια σπίτια ήταν ό, τι χειρότερο για την φωτιά που ήδη είχε «θεριέψει».

Πηγή -Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου, Λευτέρης Σουχάιμπ για το newsit
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Read More

And More