Γ. Βελίκοβα: Όλα όσα αποκαλύπτει στο TLIFE για το “Dancing” και τις αρνητικές κριτικές!

Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες στο “Dancing with the stars” και η πλέον ειδική για να μας μιλήσει… για χορό! Ο λόγος για την Γκαλένα Βελίκοβα, η οποία έχοντας αναδειχθεί Πρωταθλήτρια χορού στην Ελλάδα για πέντε συνεχή έτη και πραγματοποιώντας μια αξιόλογη πορεία ως κριτής χορού, μπορεί να καταλάβει από τα πρώτα δευτερόλεπτα πότε ένα ζευγάρι ξέρει να χορεύει και έχει δουλέψει τη χορογραφία του.
Μπορεί από κάποιους να χαρακτηρίζεται ως “αυστηρή” στην κριτική επιτροπή του “Dancing”, η ίδια όμως μοιάζει να διασκεδάζει στο παιχνίδι που προωθεί την αγάπη του κόσμου για το χορό.
Το TLIFE βρέθηκε σε μια από τις τέσσερις σχολές χορού που έχει στην Ελλάδα, το Galena’s Dance Studio στο Χολαργό και μίλησε με την Γκαλένα για όλους και για όλα.
Πρώτα από όλα, με αφορμή τη συνάντησή μας σε μια από τις σχολές χορού που διευθύνεις, θέλω να μας πεις δυο λόγια για το πώς πηγαίνουν τα μαθήματα χορού…
Έχω τέσσερις σχολές και η πρώτη είναι αυτή εδώ που συναντιόμαστε, η οποία λειτουργεί από το 2001 και κατόπιν άνοιξαν οι σχολές σε Χαλάνδρι, Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη. Στα Galena’s Dance Studio υπάρχουν ερασιτεχνικά, επαγγελματικά τμήματα και αθλητικά. Δηλαδή, αν κάποιος θέλει να κάνει χορό για να γυμναστεί, να ψυχαγωγηθεί και να εκτονωθεί υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έχουμε όμως, και τα επαγγελματικά τμήματα, γι’ αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το χορό και να σπουδάσουν αυτό το αντικείμενο.

/

Χάρη στη μόδα που ξεκίνησε το “Dancing”, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να εκτονωθούν, υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου;
Ναι, υπάρχει ανταπόκριση. Ο κόσμος στην Ελλάδα χορεύει και πάντα χόρευε. Απλώς, ανάλογα με την περίοδο αλλάζουν και οι χοροί που θέλει να κάνει. Παλιά οι περισσότεροι έκαναν παραδοσιακούς χορούς. Μετά ήρθαν οι λάτιν χοροί, η salsa, οι ευρωπαϊκοί κ.α.
Αξίζει να αναφέρουμε, όμως, πως εξαιτίας της πίεσης και των προβλημάτων που υπάρχουν ο κόσμος έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εκτόνωση και διασκέδαση και κάνει ακόμη περισσότερο χορό.

/

Η προβολή του ονόματός σου και η αναγνωρισιμότητα, μέσα από το ρόλο στην κριτική επιτροπή του “Dancing”, σε έχει βοηθήσει και στα επαγγελματικά σου;
Αυτήν τη στιγμή εκτός από τη διεύθυνση των σχολών, είμαι προπονήτρια χορού και αναλαμβάνω επαγγελματίες και αθλητικά ζευγάρια. Η δουλειά μου έχει αυξηθεί όχι μόνο λόγω του “Dancing”, αλλά χάρη και στις πολύ καλές θέσεις που κατακτούν στους διαγωνισμούς τα ζευγάρια που προπονώ.
Όσον αφορά στο φετινό “Dancing” πως βλέπεις τα πράγματα μέχρι τώρα;
Φέτος είναι πολύ καλύτεροι οι διαγωνιζόμενοι και από την πρώτη εβδομάδα το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Οι περισσότεροι ήταν πολλοί καλοί σε σχέση με τις περασμένες χρονιές. Βέβαια, αυτήν τη φορά ήταν και πιο μελετημένοι.

/

Πώς αντιμετωπίζεις τις κριτικές που γίνονται για το “Dancing”;
Εγώ δεν έχω ακούσει κάποια κριτική (γέλια)… Να σου πω την αλήθεια, ακούω από πολλούς “γιατί δεν είστε πιο αυστηροί” και όταν κάνουν λάθη να τους τα λέμε. Εδώ τα πράγματα με τις βαθμολογίες είναι και πιο ελαστικά. Στην Αμερική ξεκινούν τη βαθμολογία από το 2 και το 3, άρα τα πεντάρια που έμπαιναν στο ξεκίνημα δεν ήταν μικροί βαθμοί.
Θεωρείς πώς έχεις αδικήσει κάποιον από τους διαγωνιζόμενους;
Επειδή ως διεθνής κριτής έχω συνηθίσει να βλέπω 25 ζευγάρια να χορεύουν ταυτόχρονα και να πρέπει σε 1,5 λεπτό χορού να τους κρίνω, στο “Dancing” η ώρα που έχω στη διάθεσή μου για να κρίνω ένα ζευγάρι και να καταλάβω πόσο έχει δουλέψει και πόσο καλά χορεύει είναι αρκετή.

/

Στην πορεία σου στο χορό έχεις κερδίσει πολλές διακρίσεις… Οι περισσότερες είναι ως χορεύτρια ή ως προπονήτρια;
Πολλές από τις διακρίσεις, τις έχω κατακτήσει ως χορεύτρια και μετέπειτα ως προπονήτρια. Εκεί μάλιστα, είναι μεγάλη η χαρά του να βλέπεις τους μαθητές σου να βραβεύονται και να κατακτούν τις υψηλότερες θέσεις στο βάθρο.
Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σε διεθνή αγώνα;
Καλύτερη στιγμή ήταν στη Βενετία, στην Ιταλία το 2005, όπου κατέκτησα τη δεύτερη θέση σε ένα Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ήταν σημαντικό για εμένα, επειδή το επίπεδο και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.
Σου έχει λείψει το να είσαι στην πρώτη γραμμή;
Τώρα ούτως ή άλλως είμαι διεθνής κριτής και δεν μπορώ να διαγωνίζομαι. Συμμετέχω, όμως, σε πολλούς διαγωνισμούς ως κριτής και την περίοδο που δεν έχουμε το “Dancing” είμαι κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο σε αγώνες του εξωτερικού. Οπότε είμαι συνέχεια μέσα σε όλο αυτό το κλίμα και χαίρομαι που μπόρεσα να ασχοληθώ με κάτι που αγαπούσα από μικρή.
Όπως καταλαβαίνω το πρόγραμμά σου θα είναι πολύ φορτωμένο, υπάρχει χώρος σε όλα αυτά για την προσωπική σου ζωή;
Τα πράγματα είναι λίγο πιεσμένα αυτήν την περίοδο, όπως και για όλους τους ανθρώπους. Έχουν αυξηθεί τα ωράρια, η πίεση είναι μεγαλύτερη, αλλά όχι κάτι ξεχωριστό από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκτός από τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, στον ελεύθερο μου χρόνο ξεκίνησα στη Βουλγαρία και ντοκτορά στο χορό και τη χοροθεραπεία.
Έχοντας μια τόσο μεγάλη πορεία στο χώρο, θα ήθελες τα παιδιά σου να ασχοληθούν με το χορό;
Θα ήθελα να ασχοληθούν με ό, τι τους αρέσει. Δεν θα τους πίεζα ποτέ ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα να κάνουν κάτι. Θα ήθελα να κάνουν αυτό που θα τους εκφράζει περισσότερο.

/

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, τι θεωρείς πως έχει προσφέρει ο χορός στη ζωή σου;
Εγώ χορεύω από παιδί. Ο χορός είναι η ζωή μου και νιώθω πολύ τυχερή που κατάφερα να κάνω επάγγελμά μου, αυτό που αγαπούσα πολύ.

Read More

And More