Γεύσεις του τόπου μας! Ένα ταξίδι στα μοναδικά προϊοντα της Ηπείρου με οδηγό το Δημήτρη Σκαρμούτσο

Όταν ένα ταξίδι σου αφήνει καλές αναμνήσεις, τότε δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Θέλεις να τα πεις όλα και οι πληροφορίες στριμώχνονται να βγουν όλες μαζί. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα με την ΙΚΕΑ, εταιρία του ομίλου Fourlis και την ενδιαφέρουσα χορηγία της.

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea1.jpg

Βρεθήκαμε στα Γιάννενα και σε ένα απόγευμα γνωρίσαμε παραγωγούς από την Ήπειρο που θα χρειαζόμασταν χρόνια να τους συναντήσουμε. Το parking του καταστήματος IKEA Ιωάννινα μετατράπηκε σε μια έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής και εμείς οι… δοκιμαστές και οι μάγειροί της!

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea2.jpg

Οικογένειες από την Πρέβεζα, ανθρώποι από τα Ζαγοροχώρια ή το Μέτσοβο και εταιρίες που δουλεύουν με πολύ αγάπη την Ελληνική γη. Μοναδικά προϊόντα, τα περισσότερα δυσεύρετα πια στην πόλη, που όμως συχνά δεν είναι εύκολο να γίνουν γνωστά έξω από τα σύνορα της Ηπείρου.

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea3.jpg

Αυτή ήταν και η δουλειά που έφερε εις πέρας ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ως οικοδεσπότης και φυσικά η ΙΚΕΑ, εταιρία του ομίλου Fourlis, ως χορηγός, στο parking του καταστήματος IKEA Ιωάννινα. Να φέρει τον κόσμο σε επαφή με όλες αυτές τις μικρές ή μεγαλύτερες εταιρίες του τόπου του και να μάθει πως μια περιοχή κρατά καλά κρυμμένους ανεκτίμητους θησαυρούς.

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea4.jpg

Περπατώντας ανάμεσα στα κιόσκια μπορούσες να μυρίσεις την ελληνική επαρχία, να θυμηθείς τα χρόνια στο χωριό ή τα καλούδια με τα οποία έφευγες κάθε φορά που πήγαινες επίσκεψη στη γιαγιά!

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea5.jpg

Δεκατρείς παραγωγοί από όλη την Ήπειρο έφεραν τα προϊόντα τους και περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τα πολύτιμα αυτά προϊόντα της ηπειρωτικής γης.

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea6.jpg

Μανιτάρια, παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, μαρμελάδες, πίτες, αλκοολούχα ποτά και τόσα άλλα τοπικά προϊόντα που πραγματικά με έκαναν να νιώθω περήφανος που βοηθούσα όπως μπορούσα να γίνουν περισσότερο γνωστά στον κόσμο.

Πάρε μια γρήγορη γεύση από την εκδήλωση και γνώρισε τους τοπικούς παραγωγούς στο βίντεο που ακολουθεί.

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea8.jpg

Πέρασα από τα περίπτερα και μίλησα με όλους τους παραγωγούς. Είχαν όλη μια πολύ ενδιαφέρουσα γευστική ιστορία να σου πουν. Ένα μυστικό και μια πολύτιμη πληροφορία για το φαγητό που σε κάνει να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο τη γεύση. Αξίζει νομίζω να τους γνωρίσεις, να τους αναζητήσεις στο διαδίκτυο ή και από κοντά και να προμηθευτείς τα πολύτιμα προϊόντα τους.

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea10.jpg

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δες λίγα λόγια για κάθε παραγωγό της Ηπείρου που γνώρισα. Βρες περισσότερες πληροφορίες για να τους αναζητήσεις αν είσαι από την περιοχή, αν σε “βγάλει ο δρόμος σου” ή αν είσαι κι εσύ λάτρης της παράδοσης και των ελληνικών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Ο Δημήτρης έβαλε φωτιές
Φυσικά η εκδήλωση δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τον οικοδεσπότη της. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ήταν στο κατάστημα ΙΚΕΑ Ιωαάννινα από το πρωί, πάντα κεφάτος και επικοινωνιακός, μιλούσε με τους παραγωγούς και τον κόσμο και φυσικά μαγείρευε.

/

Μαγείρεψα κι εγώ, προς μεγάλη μου έκπληξη, και μπορώ να πω πως η εμπειρία (και το αποτέλεσμα) ήταν εξαιρετικό.

/

Μια εξωτερική κινητή κουζίνα στήθηκε στην άκρη της έκθεσης και με βάση και έμπνευση όλα αυτά τα απίστευτα παραδοσιακά υλικά ο Δημήτρης, η Μαριλού Παντάκη (κατά blog κόσμο Madame Ginger) και εγώ βαλθήκαμε να φτιάξουμε νόστιμα πιάτα για τους επισκέπτες.

/

Ε, κυρίως ο Δημήτρης, αλλά κάπως βοηθήσαμε κι εμείς. Σαλάτες με σοτέ λαχανικά και μανιτάρια, τραχανάς, κοτόπουλο με ζυμαρικά, χοιρινό στην κατσαρόλα με πετιμέζι και πόσες άλλες συνταγές.

/

Από τις 11.00 μέχρι τις 18.00 ο Δημήτρης μαγείρευε και ο κόσμος ανακάλυπτε τα μυστικά της μαγειρικής του, ενώ παράλληλα γνώριζε τους παραγωγούς μέσα από τα πιάτα του. Καλύτερος τρόπος να αποδείξει η IKEA, εταιρία του ομίλου Fourlis, πόσο πολύτιμη είναι η δουλειά των τοπικών παραγωγών δεν υπήρχε!

/

Κάποια στιγμή ο Δημήτρης με φώναξε κοντά του και μου είπε: “Από τη μία μεριά θα μαγειρεύω εγώ και από την άλλη εσύ!” Ναι, όσο κι αν το master chef μοιάζει διασκεδαστικό από την άνεση του καναπέ, όταν πρέπει να μαγειρέψεις κάτι νόστιμο για όλον αυτό τον κόσμο που περιμένει και παράλληλα έχεις ως “αντίπαλο” τον Δημήτρη Σκαρμούτσο μένεις λίγο άναυδος.

Και ο κόσμος ήταν δύσκολος κριτής και είχε πάντα να κάνει τις παρατηρήσεις του. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διασκέδασε ή δεν απόλαυσε τα πιάτα του ΣΕΦ!

src=/files/Image/Recipes/2014/MENU_OF_THE_WEEK/IKEA/Ikea9.jpg

Είχε πάντως πολύ πλάκα. Είχα στην κουζίνα ό, τι υλικό μπορείς να φανταστείς και έτσι μπορούσα να φτιάξω κάτι αξιοπρεπές. Προτίμησα κολοκυθάκια με γαρίδες, σβησμένες στο ούζο και σερβιρισμένες με ρύζι. Αν κρίνω από την ανταπόκριση, δεν τα πήγα και άσχημα!

/

Φυσικά ο Σκαρμούτσος με κατατρόπωσε αφού τελείωσε στο μισό χρόνο (και έφτιαξε ένα θεικό πιάτο με χοιρινό ψαρονέφρι), αλλά, ποιος στενοχωριέται από τέτοιες μαγειρικές ήττες!

Επιπλέον και με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η ΙΚΕΑ πραγματοποίησε παράλληλη δράση και θα διαθέσει το ισόποσο του 5% των εσόδων του καταστήματος ΙΚΕΑ Ιωάννινα, της ημέρας αυτής, για την υποστήριξη δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, με τη μορφή επίπλων και απαραίτητων ειδών.

Και κάπως έτσι, έφτασε η μέρα στο τέλος της χωρίς καν να το καταλάβω. Πρέπει να δηλώσω εντυπωσιασμένος από την Ήπειρο. Πρέπει να υποσχεθώ στον εαυτό μου πως θα κάνω ένα ταξίδι σε εκείνα τα μέρη για να δω από κοντά τα μανιτάρια, τα άγρια φρούτα, τα ψάρια και τα προϊόντα που δοκίμασα. Πρέπει να πω ότι χωρίς την Μαριλού θα είχα πάθει “κρίση πανικού” στην κουζίνα γιατί δεν το είχα κάνει ποτέ στο παρελθόν και φυσικά ότι χωρίς τη Μαριλού το ταξίδι στα Γιάννενα δεν θα ήταν το ίδιο!

Οφείλω να μιλήσω με τα καλύτερα λόγια για τον Δημήτρη Σκαρμούτσο που μέχρι σήμερα γνώριζα κι εγώ από την τηλεόραση. Σέβεται, αναγνωρίζει και εκτιμά κάθε άνθρωπο που τον περιστοιχίζει και ξέρει να μεταδίδει αυτή του την αγάπη για το φαγητό και για τους ανθρώπους γενικότερα. Και φυσικά να ευχαριστήσω την ΙΚΕΑ, εταιρία του ομίλου Fourlis, που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειάς.

Ωραίο γευστικό ταξίδι που σαν όλα τα όμορφα τελειώνουν γρήγορα!!!

Read More

And More