Γιάννης Φέρτης: Ο έρωτας με την Ξένια Καλογεροπουλου και η συνεργασία χρόνια μετά τον χωρισμό

Ο θάνατος του Γιάννη Φέρτη αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα για τον καλλιτεχνικό χώρο της χώρας μας.

Ο σπουδαίος πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή στις 14/4 σε ηλικία 86 ετών έχοντας ωστόσο αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο. 

Η Ξένια Καλογεροπούλου ήταν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία είχε συνδεθεί το όνομά του, καθώς ο γάμος και το διαζύγιό τους είχαν συζητηθεί αρκετά.

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1959, όταν ο Γιάννης Φέρτης είχε βρεθεί σαν θεατής, να παρακολουθεί τα γυρίσματα ταινίας που εκείνη πρωταγωνιστούσε. Τον επόμενο χρόνο συναντήθηκαν μπροστά στο φακό, στην ταινία ‘’Αγάπη και θύελλα’’. Εκεί γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και έζησαν μια μεγάλη ιστορία αγάπης.

Τον Ιούνιο του 1964, έπειτα από τέσσερα χρόνια σχέσης στο γραφικό εκκλησάκι, στο μοναστήρι της Καισαριανής, αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης. Και έτσι αθόρυβη όπως είχαν καταφέρει να κρατήσουν τη σχέση τους, το ίδιο αθόρυβος προσπάθησαν να είναι και ο γάμος τους παρακαλώντας τους δημοσιογράφους να μην ανακοινώσουν την μέρα και την ώρα του μυστηρίου.

Μερικά χρόνια μετά, το 1972 θα έρθει ο χωρισμός. Ο λόγος του διαζυγίου τους, όπως αποκάλυψε η Ξένια Καλογεροπούλου σε συνέντευξή της ήταν το γεγονός, πως ο Γιάννης Φέρτης ερωτεύτηκε την Τάνια Τσανακλίδου.

«Κάποια στιγμή, μετά από τόσα χρόνια, ο Γιάννης μου είπε ότι ερωτεύτηκε την Τσανακλίδου και ήθελε να χωρίσουμε. Είπα εντάξει και χωρίσαμε. Σίγουρα πονάει ο χωρισμός, πολύ πονάει. Μάλιστα, ο Γιάννης μου είχε πει “θα με βόλευε να πάω να ζήσω με την Τάνια και άμα βαρεθώ να γυρίσω σε σένα, να με περιμένεις”. Εγώ όμως, του είχα πει πως αυτό δεν μπορούσα να το κάνω» είχε πει χαρακτηριστικά η Ξένια Καλογεροπούλου για τον χωρισμό από τον Γιάννη Φέρτη.

Μεταξύ τους ωστόσο, παρά το διαζύγιο, υπήρχε πάντα με τεράστια αλληλοεκτίμηση και μια βαθιά αγάπη που τους ένωνε. Μάλιστα, χρόνια μετά το διαζύγιο, οι δυο τους συνεργάστηκαν ξανά, κάτι που σε πολλούς φαίνονταν περίεργο αλλά σε εκείνους απολύτως φυσιολογικό.

«Περάσαμε πολλά με τον Γιάννη. Και καλά και κακά και θριάμβους και αποτυχίες. Αυτά τα δέκα χρόνια που ήμασταν μαζί περάσαμε πολλά. Μάλιστα αρκετά χρόνια μετά, όταν είχαμε χωρίσει και ήμουν με τον Κωστή Σκαλιόρα, ανεβάσαμε την Λοκαντιέρα, όπου είχε έναν πολύ ωραίο ρόλο για τον Γιάννη και του το πρότεινα. Ήρθε λοιπόν μετά από πολλά χρόνια ο Γιάννης και παίξαμε μαζί στο θέατρο Πόρτα και ο κόσμος χαιρόταν που μας έβλεπε και πάλι μαζί, ενώ εμάς πάλι μας φαινόταν τελείως φυσικό, γιατί είχαμε μεγάλη οικειότητα και αγάπη, άσχετα με το αν είχαμε χωρίσει» είχε εξομολογηθεί η Ξένια Καλογεροπούλου.

Read More

And More