Γιώργος Λιάγκας για Παντελή Καναράκη: «Έχει ευθύνη γι’ αυτή τη φωτογράφηση, είναι βλάσφημο»

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με την φωτογράφηση του Παντελή Καναράκη για το περιοδικό Koita στην οποία παρουσιαζόταν ως άλλος Ιησούς. Ο τρόπος με τον οποίο όμως έγινε αυτή η αναπαράσταση φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην εκκλησία ενώ υποβλήθηκαν και μηνύσεις από επτά ιερείς προκειμένου η συγκεκριμένη φωτογράφηση να αποσυρθεί.

Το περιοδικό, μετά τις τόσο έντονες αντιδράσεις αποφάσισε να αποσύρει τη φωτογράφηση με τον Παντελή Καναράκη μέχρι στιγμής να μην έχει κάνει καμία δήλωση.

Σήμερα το πρωί, μέσα από την εκπομπή “Πρωινό” ο Γιώργος Λιάγκας εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη διαφωνία του με την προσέγγισε της συγκεκριμένης φωτογράφησης επιρρίπτοντας ευθύνες στον Παντελή Καναράκη που δέχτηκε τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Όταν ο Καναράκης έκανε τη φωτογράφιση δε καταλάβαινε τι φωτογραφίζεται και τώρα που είδε τη φωτογράφηση τυπωμένη στο χαρτί του περιοδικού, τώρα το αντιλήφθηκε; Δε μπορώ να καταλάβω πραγματικά τι συμβολισμό ήθελε να περάσει το περιοδικό παρουσιάζοντας τον Χριστό να φοράει ντεκολτέ… Τα δεινά τα περνάει η ανθρωπότητα φορώντας ντεκολτέ και σκουλαρίκια; Για να λέμε τα πράγματα όπως τα αισθανόμαστε και όπως είναι. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι κιτς ή όχι. Το κιτς είναι υποκειμενικό….

Παλιά υπήρχε ένα κίνημα που φωτογραφίζανε τον Χριστό μαύρο και λέγανε ότι είναι μαύρος. Μετά υπήρχε ένα άλλο κίνημα που λέγανε ότι ο Χριστός είναι ομοφυλόφιλος. Υπάρχουν αυτά τα κινήματα κατά καιρούς που θέλουν να συμβολίσουν ότι ο Χριστός δεν έχει χρώμα, δεν έχει φύλο κτλ. Πολύ ωραία όλα αυτά.

Προσωπικά δεν είμαι και ο πιο θρησκόληπτος άνθρωπος. Υπάρχει όμως κόσμος που πιστεύει, προσκυνάει, νηστεύει, πάει κάθε Κυριακή στην εκκλησία, κάνει τον σταυρό του… Δεν είναι ωραίο αυτό το πράγμα. Είναι ατόπημα του φίλου μου του Καναράκη αυτό και δεν είναι δυνατόν να μην το είδε, δε γίνεται να μην είδε τις φωτογραφίες. Είναι βλάσφημο αυτό για τον Χριστό… Είναι ιερό πρόσωπο, δεν κάνεις τέχνη. Βγάλε και τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα με 12ποντα. 

Ο Παντελής έχει ευθύνη. Ωραία η καραμέλα της χειραγώγησης αλλά δεν είναι όλα χειραγώγηση. Ας έπαιρνε πέντε φίλους του ο Καναράκης να του πουν τι θα κάνει» είπε σε αρκετά έντονο ύφος ο Γιώργος Λιάγκας.

Read More

And More