Ο ξαφνικός θάνατος του Γιώργου Μαζωνάκη, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 54 ετών, φέρνει ξανά στην επιφάνεια στιγμές από τη ζωή του που σήμερα αποκτούν αναπόφευκτα διαφορετικό συναισθηματικό βάρος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία από αυτές εκτυλίχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, εκεί όπου ο τραγουδιστής είχε επιστρέψει ουσιαστικά στις ρίζες του για μια μεγάλη συναυλία. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές βρίσκονταν δύο από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής του: η μητέρα του, Κλειώ, και ο πατέρας του, Μανώλης Μαζωνάκης.
Εκείνο το βράδυ, την ώρα που ερμήνευε τις «Ώρες Μικρές», ο Γιώργος Μαζωνάκης διέκοψε για λίγο τους μουσικούς του και αναζήτησε τους γονείς του μέσα στο κοινό.
«Σε αυτό το σημείο θέλω να πω του πατέρα μου να ανεβάσει τη μάνα μου στη σκηνή να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο άμα γουστάρει, γιατί άμα δε γουστάρει μπορεί να με βρίσει κιόλας», είχε πει με το χαρακτηριστικό του χιούμορ.
Η Κλειώ Μαζωνάκη, η οποία εκείνη την ημέρα γιόρταζε, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του γιου της. Ανέβηκε στη σκηνή και άρχισε να χορεύει ζεϊμπέκικο, με τον Γιώργο Μαζωνάκη να γονατίζει μπροστά της και να συνεχίζει να της τραγουδά τις «Ώρες Μικρές». Στο τέλος, μητέρα και γιος αγκαλιάστηκαν, ενώ το κοινό τούς χάρισε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
Ήταν μία εικόνα που τότε αποτύπωνε δημόσια την ιδιαίτερη αδυναμία που είχε ο τραγουδιστής στη μητέρα του. Σήμερα, μετά τον θάνατό του και γνωρίζοντας όσα μεσολάβησαν στην οικογένεια Μαζωνάκη, το συγκεκριμένο βίντεο μοιάζει με ένα στιγμιότυπο από μια εντελώς διαφορετική εποχή.
Η Κλειώ και ο Μανώλης Μαζωνάκης στη ζωή του γιου τους
Ο Γιώργος Μαζωνάκης δεν έκρυβε επί χρόνια το δέσιμό του με τους γονείς του. Μεγάλωσε στη Νίκαια μαζί με τις δύο αδελφές του, Βάσω και Μαρία, ενώ η οικογένεια και η γειτονιά στην οποία πέρασε τα παιδικά του χρόνια αποτέλεσαν σημαντικά σημεία αναφοράς στη ζωή και στην προσωπικότητά του.
Μπορεί ο ίδιος να προστάτευε σε μεγάλο βαθμό την προσωπική του ζωή, ωστόσο υπήρξαν αρκετές φορές που επέλεξε να δείξει δημόσια την αγάπη του για τους γονείς του. Το 2015 είχε δημοσιεύσει μία κοινή φωτογραφία μαζί τους από το πατρικό του σπίτι, γράφοντας χαρακτηριστικά στη λεζάντα: «…της Κλειώς και του Μανώλη».
Η Κλειώ και ο Μανώλης Μαζωνάκης βρίσκονταν συχνά και κάτω από τη σκηνή. Τον παρακολουθούσαν στα νυχτερινά κέντρα και στις συναυλίες του, με τον ίδιο να τους αφιερώνει τραγούδια ή να κατεβαίνει από την πίστα για να τους πλησιάσει. Την Πρωτοχρονιά του 2017, μάλιστα, είχε φτάσει μέχρι το τραπέζι τους και είχε φιλήσει τη μητέρα του μπροστά στον κόσμο.
Και λίγα χρόνια αργότερα, ο φωτογραφικός φακός είχε απαθανατίσει την Κλειώ Μαζωνάκη να διασκεδάζει στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόταν ο γιος της και να χορεύει ζεϊμπέκικο, ενώ μαζί με τον σύζυγό της τον χειροκροτούσαν από το κοινό.
Από το ισχυρό οικογενειακό δέσιμο στη μεγάλη απόσταση
Η εικόνα αυτή άρχισε να αλλάζει δραματικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του τραγουδιστή.
Το 2024 έγινε γνωστή η σοβαρή αντιδικία του Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του και επί χρόνια στενή συνεργάτιδά του, Βάσω Μαζωνάκη, με επίκεντρο οικονομικές και περιουσιακές διαφορές. Η υπόθεση πέρασε στη Δικαιοσύνη και σταδιακά η ρήξη δεν περιορίστηκε στη σχέση των δύο αδελφών, αλλά επηρέασε συνολικά τις οικογενειακές ισορροπίες.
Το χάσμα έγινε ακόμη βαθύτερο το καλοκαίρι του 2025, όταν ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη στο Δρομοκαΐτειο έπειτα από εισαγγελική διαδικασία. Η μητέρα του, Κλειώ, και η αδελφή του, Μαρία, είχαν αναφέρει σε επιστολή τους ότι εκείνες υπέβαλαν αίτημα για ακούσια εξέταση, με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, Μανώλη. Η πλευρά του τραγουδιστή, από την άλλη, αμφισβήτησε έντονα τις κινήσεις και τους ισχυρισμούς της οικογένειας, με την αντιπαράθεση να λαμβάνει πλέον δημόσιες και δικαστικές διαστάσεις.
Λίγο αργότερα, ο πατέρας του, Μανώλης Μαζωνάκης, είχε επιλέξει να μιλήσει δημόσια, υποστηρίζοντας πως το μοναδικό ενδιαφέρον της οικογένειας ήταν η υγεία του γιου του και όχι η περιουσία του.
«Για να μην το φέρω τόσο πολύ μεγάλο, ήμουν το όνομα της οικογένειας. Κάθε παιδί θα βοηθούσε την οικογένειά του οικονομικά, όπως και η οικογένειά μου στο παρελθόν. Η οικογένεια μου με ακολουθούσαν παντού, με στήριζαν. Τα πράγματα τα θεωρώ πιο απλά σήμερα. Δεν θεώρησα ποτέ ότι ο εαυτός μου είναι ο υπέρτατος, ο μοναδικός. Πιο πολλές φορές τον εαυτό μου τον υποβίβαζα…
Βίωσα πολλές πιεστικές καταστάσεις. Δεν αντιδρούσα ποτέ, είχα μία ευγένεια που μπορούσε να με καταστρέψει. Καθόμουν εκεί μέχρι να αλλάξει από μόνο του το πράγμα. Αν μου έλεγε κάποιος πριν χρόνια ότι δεν θα μιλούσα με την οικογένεια θα του έλεγα ότι δεν περνούσε ποτέ από το μυαλό μου. Μερικές φορές θεωρώ ότι θα με τσιμπήσεις και θα ξυπνήσω.
Ερχόντουσαν στο σπίτι μου χωρίς να τους καλέσω. Ερχόντουσαν όχι για να τα βρούμε, για να μου πουν ότι αυτά που λέω δεν ισχύον. Κάποιες στιγμές η οικογένεια άρχισε να γκρεμίζεται μέσα μου. Είμαι ένας άνθρωπος της οικογένειας. Το αίμα γίνεται νερό. Νομικά το θέμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, θα ξεκινήσω να κινούμαι νομικά.
Ήμασταν μία οικογένεια που είχε πολύ χιούμορ, δεν ήμασταν κάθε Κυριακή στο οικογενειακό τραπέζι, ήμασταν πολύ χαλαροί. Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει… Ο πατέρας μου είναι ουδέτερος, υποστήριζε πάντα τη μαμά ο μπαμπάς» είχε αποκαλύψει στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στον Τάσος Τρύφωνος.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικογενειακή διαδρομή, εκείνο το ζεϊμπέκικο της Κλειώς Μαζωνάκη στο Κατράκειο έμεινε ως μία από τις πιο τρυφερές δημόσιες εικόνες μητέρας και γιου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

