Γκαμπριέλ Ατάλ: Ποιος είναι ο νεότερος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι από σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου  ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, αντικαθιστώντας την Ελίζαμπεθ Μπορν.

Από το υπουργείο Παιδείας, ο Γκαμπριέλ Ατάλ μετακομίζει στο Ματινιόν (σ.σ. έδρα του Γάλλου πρωθυπουργού) και γράφει το όνομά του στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

O Εμανουέλ Μακρόν όρισε ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας τον 34χρονο Ατάλ, μετά την παραίτηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Στα 34 του, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, ξεπερνώντας ακόμη και τον σοσιαλιστή Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος ήταν 37 ετών όταν διορίστηκε από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984.


Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, που ήταν ανάμεσα στα φαβορί για την πρωθυπουργία, γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1989. Ήταν υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας από τον Ιούλιο του 2023. Από το 2020 έως 2022 διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το 2022 έως το 2023 ήταν υπουργός Δημόσιας Δράσης και Λογαριασμών.

Ως υπουργός Παιδείας απαγόρευσε την ισλαμική αμπάγια, υποστηρίζοντας ότι το ένδυμα παραβιάζει τους αυστηρούς διεθνείς νόμους της Γαλλίας για την εκπαίδευση.

Στις αρχές της καριέρας του, ο Ατάλ ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά αργότερα προσχώρησε στο κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, γνωστό πλέον ως Αναγέννηση.

Ο Ατάλ, στενός σύμμαχος του Μακρόν, είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Όμορφος, νέος, γοητευτικός, δημοφιλής, πειστικός και ο πρώτος που είναι δημοσίως γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θεωρείται έμπειρος υπουργός και είναι γνωστός για το άνετο ύφος του σε ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και στο κοινοβούλιο.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gabriel Attal (@gabrielattal)

Read More

And More