Γνώρισε καλύτερα την συγκλονιστική “Ατσάιο” από την “Λέξη που δεν λες”!

«Οι καρδιές επικοινωνούν αν τις αφήσεις. Δεν χρειάζονται λόγια…». Με αυτήν τη φράση η ηθοποιός Ντέμπορα Οντόγκ περιγράφει τη σχέση της Ατσάιο, του χαρακτήρα που υποδύεται στο σίριαλ «Η λέξη που δε λες», με τον μικρό Παυλή, μια σχέση που αποδεικνύεται καθοριστική. Την ώρα που όλη η οικογένεια προσπαθεί να πλησιάσει ένα 7χρονο παιδί που μόλις έχει διαγνωστεί με αυτισμό, μια γυναίκα από την Αφρική καταφέρνει όχι μόνο να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά να «αγγίξει» την καρδιά του.
«Η Ατσάιο είναι μια πονεμένη γυναίκα. Εχει έρθει από απέναντι, από την Αφρική, στα παράλια της Κρήτης, όπως τόσοι πολλοί. Στην Αφρική είναι “χωμάτινοι” οι άνθρωποι. Είναι δηλαδή κοντά στη γη. Εδώ τρέχει ο κόσμος, δεν ακούει. Καθόλου. Δεν έχει χρόνο. Εκεί αναπνέουν καλύτερα. Αφήνουν τον χρόνο να περάσει. Αυτή είναι η διαφορά. Γι’ αυτό η Ατσάιο ένιωσε τον Παυλή. Ακούει την καρδιά της. Συνδέεται με το παιδί χωρίς λέξεις. Αφήνει τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Εχει αυτού του είδους τη σοφία των ανθρώπων που ζουν κοντά στη φύση και δεν έχουν τους δικούς μας ρυθμούς», λέει στο «TV Εθνος» η Ντέμπορα Οντόγκ.
Η Ελληνοαφρικανή ηθοποιός με καταγωγή από την Ουγκάντα βρέθηκε στα Χανιά τον περασμένο Μάιο, πέρασε από ακρόαση και χρειάστηκαν σχεδόν δύο ημέρες μέχρι να της ανακοινωθεί ότι θα παίξει στο σίριαλ.

«Γύρισα στην Αθήνα με τεράστια αγωνία, γιατί είχα αγαπήσει όλους τους συντελεστές. Τελικά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες πήγα στην Κρήτη. Αμέσως. Ηταν συναρπαστική η αλλαγή στη ζωή μου και δεν με προβλημάτισε καθόλου το γεγονός ότι έπρεπε να μείνω εκεί για πέντε μήνες. Ηταν ευτυχής συγκυρία. Ενιωθα ευγνωμοσύνη που βρισκόμουν μαζί με το συνεργείο και αυτή την ομάδα ηθοποιών. Είχαμε μπει όλοι στο ίδιο κλίμα.

Οταν πήγαμε στο νοσοκομείο για να ενημερωθούμε από ειδικούς αλλά και γονείς μαζί ήταν και ο οπερατέρ και ο διευθυντής φωτογραφίας. Ολη η δουλειά έγινε σε υψηλό επίπεδο. Συζητάγαμε, οι κουβέντες μας ήταν ουσιαστικές και όλες είχαν έναν σκοπό. Να δείξουμε στους τηλεθεατές ένα κομμάτι της πραγματικότητας και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού δεν είναι άρρωστα. Βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά», προσθέτει.

Η πρώτη επαφή με τον νεαρό πρωταγωνιστή της σειράς, τον 9χρονο Γιώργο Στεντούμη, ήταν εύκολη για την Ντέμπορα Οντόγκ. «Εχω καλή επαφή με τα παιδιά. Ο Γιώργης είναι ένα υπέροχο πλάσμα. Αυτό που βλέπουμε είναι πως ό,τι έχει στην ψυχή του καθρεφτίζεται στο πρόσωπό του. Σου δίνει το περιθώριο να ησυχάσεις και να επικοινωνήσεις χωρίς λόγια. Του άρεσε ο ρόλος, ήταν πάντα διαβασμένος, και είχε πολύ καλή σχέση με τον σκηνοθέτη μας, τον Θοδωρή Παπαδουλάκη. Επίσης αυτούς τους μήνες έχουμε παίξει πολύ με τον Γιώργο. Στο τραμπολίνο, με τα ποδήλατα, έχουμε τρέξει. Μου λείπει πολύ».
Η ίδια παραδέχεται ότι στα πρώτα γυρίσματα ήταν ιδιαίτερα ντροπαλή, «Επιανα τον εαυτό μου μαζεμένο. Από την άλλη αισθανόμουν πολύ χαρούμενη ανάμεσά τους. Ηθελα να είμαι σωστή. Με τη Μαρία Πρωτόπαπα, ειδικά την οποία θαυμάζω από το θέατρο, χρειάστηκα χρόνο για να… λυθώ. Φάγαμε μαζί, μιλήσαμε πολύ και τώρα μας δένουν πράγματα που κανείς δεν μπορεί να μας τα πάρει».

Η ταλαντούχα ηθοποιός μετά τις σπουδές Ψυχολογίας που έκανε ακολούθησε το όνειρό της που ήταν η υποκριτική. Μόλις αποφοίτησε πήρε τον πρώτο της ρόλο στο καθημερινό σίριαλ «Μαρία η άσχημη», έκανε αρκετές guest εμφανίσεις στην τηλεόραση, ενώ πριν από δύο χρόνια υποδυόταν την Γκρέις στη δημοφιλή σειρά «Εθνική Ελλάδος». «Στόχος μου είναι ως μαύρη Ελληνίδα ηθοποιός να δημιουργήσω περισσότερες ευκαιρίες για τους ξένους ηθοποιούς στη χώρα μας. Είναι σημαντικό στο θέατρο να υπάρχει πολυπολιτισμικότητα», προσθέτει.

Η Ντέμπορα Οντόγκ μάς εξηγεί ότι τα ρατσιστικά σχόλια ήταν συχνά κατά τη διάρκεια της σχολικής της ζωής. «Δεχόμουν ρατσιστικά σχόλια και στενοχωριόμουν πολύ. Κι αν στενοχωριέσαι γίνεσαι θύμα μπούλινγκ. Είναι θέμα χαρακτήρα, γιατί από την άλλη πλευρά η αδελφή μου δεν έδινε σημασία», προσθέτει.
Παιδί ενός μεγάλου έρωτα καθώς η μητέρα της παρά της αντιρρήσεις της οικογένειάς της παντρεύτηκε τον πατέρα της χωρίς να κάνει πίσω ούτε στιγμή. «Είμαι υπερήφανη για δύο πράγματα. Για τον πατέρα μου, ο οποίος ήρθε με υποτροφία από την Ουγκάντα και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικές Επιστήμες και για τη μητέρα μου η οποία τη δεκαετία του ‘70 μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία.

Ο πατέρας μου έφυγε από τη χώρα του με μια αλλαξιά, οι γονείς του έμεναν σε χωμάτινες καλύβες και δημιούργησε εδώ μια ωραία ζωή. Οι γονείς μου γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο και τελικά κλέφτηκαν. Δυστυχώς έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 18 ετών. Μετά τον θάνατο του υπέφερα από βουλιμία. Εκανα ψυχοθεραπεία και μέσα από αυτή την ιστορία έμαθα ότι πρέπει να σέβεσαι τον εαυτό σου». Η ηθοποιός επισκέφθηκε την Αφρική δύο φορές. «Κατάφερα να πάω το 2005 και το 2011. Είναι πολύ όμορφη χώρα. Οι άνθρωποι είναι ήσυχοι, σε κοιτούν στα μάτια. Αισθάνεσαι ότι μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους χωρίς πολλά λόγια. Εζησα μαγικές στιγμές εκεί».

Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο…
Στο αποψινό επεισόδιο (9.50 μ.μ.) ο Παυλής παθαίνει εμμονή με τον σκύλο ενός γείτονα. Η Ιωάννα κάνει τα πάντα για να κρατήσει τον Βασίλη. Ο Παύλος ανακοινώνει στην οικογένειά του τη σχέση του με τη Ρίτσα και τους σοκάρει όλους. Η Νατάσα συνειδητοποιεί πόσο παράξενος είναι ο Θοδωρής, γεγονός που τους οδηγεί στον χωρισμό. O Παυλής πηγαίνει στη στάνη, όπου συναντά το παράξενο αφεντικό του σκύλου, έναν βοσκό που έχει τρομακτική φήμη στο χωριό. Ο Βασίλης θα βρεθεί μπροστά στην Αλισάβη, τον μεγάλο νεανικό του έρωτα. Η συνάντηση αυτή θα είναι καταλυτική…

Read More

And More