Γρηγόρης Παττακός: Ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός μιλά για την επιστροφή του στην Ελλάδα – «Ερωτεύτηκα την πατρίδα μου και γύρισα»

Ένας κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, με λαμπρές σπουδές και επαγγελματική πορεία στις ΗΠΑ, άφησε πίσω του την οργανωμένη και τεχνολογικά προηγμένη ιατρική της Αμερικής και επέστρεψε στη γενέτειρα, που δεν υστερεί καθόλου σε επιστήμη, όπως λέει, αλλά σίγουρα, σε οργάνωση και χρηματοδότηση.

Ο λόγος για τον καρδιοχειρουργό Γρηγόρη Παττακό, διευθυντή της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Υγεία, με ειδίκευση στις διαδερμικές βαλβίδες και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σε συνέντευξή του στο newsit.gr και τη Γιάννα Σουλάκη, ο γνωστός καρδιοχειρουργός ξεδιπλώνει τη διαδρομή του, τις πολύχρονες σπουδές και τις προκλήσεις που συνάντησε σε όλη την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική του πορεία, ενώ απαντά στο «γιατί» της επιστροφής του στην Ελλάδα:

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά μεγάλωσα κάποια χρόνια στην Αμερική, όταν κι ο πατέρας μου – επίσης καρδιοχειρουργός – έκανε εκεί ειδικότητα. Ερωτεύτηκα την πατρίδα μου ως παιδί στο Γυμνάσιο, όταν ερχόμασταν τα καλοκαίρια οικογενειακώς στην πατρίδα μας τη Μυτιλήνη. Κι είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα σπουδάσω στην Αμερική, αλλά όταν τελειώσει όλη αυτή η διαδρομή, που ήξερα ότι θα κρατήσει πολλά χρόνια, θα επιστρέψω στην πατρίδα», αναφέρει.

Δες εδώ τον Γρηγόρη Παττακό στο iatropedia.gr: «Κάνουμε τις επεμβάσεις βαλβίδας για να χαρούν οι ασθενείς ξανά τη ζωή τους»

«Ερωτεύτηκα την πατρίδα μου και γύρισα, αλλά… έπρεπε να δώσω εξετάσεις από την αρχή»

Αυτό που ενώνει σχεδόν όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, όπως λέει, είναι η νοσταλγία και η ανάγκη να προσφέρουν στον τόπο τους. Όμως δεν κρύβει και την πικρία του για τα εμπόδια που αντιμετώπισε:

«Ήρθα στην Ελλάδα και έπρεπε να ξαναδώσω εξετάσεις από την αρχή για όλα. Δεν αναγνωρίστηκε τίποτα ουσιαστικά, αναγνωρίστηκαν τα χρόνια ειδικότητας, αναγνωρίστηκαν οι ιατρικές σπουδές, αλλά έπρεπε να δώσω εξετάσεις», αναφέρει.

Κι όλα αυτά, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες σπουδών και πρακτικής στην Αμερική. Ξεκίνησε με προπτυχιακές σπουδές βιολογίας, ιατρικής και γενικής χειρουργικής και τέλος απέκτησε την ειδικότητα της καρδιοχειρουργικής.

Παράλληλα, δούλεψε σε νοσοκομεία της Ουάσιγκτον υπό συνθήκες ακραίας πίεσης, όπως περιγράφει ο ίδιος.

«Οι ΗΠΑ ήταν μεγάλο «σχολείο». Εκπαιδεύτηκα στη χειρουργική τραύματος. Μας έρχονταν στο νοσοκομείο στο γκέτο της Ουάσινγκτον, τραυματισμένοι άνθρωποι από γκάγκστερ που τους είχαν πυροβολήσει με πολλαπλές σφαίρες και έφεραν πολλαπλά τραύματα. Όλα αυτά νομίζω είναι που ουσιαστικά σε εκπαιδεύουν και γίνεσαι ο γιατρός που είσαι», αναφέρει ο γιατρός.

Παρά ταύτα, η επιλογή της επιστροφής δεν έγινε τυχαία. Ήταν βαθιά προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη, όπως λέει:

«Παντρεύτηκα Ελληνίδα, είχαμε τρία παιδιά, ήταν όλη η οικογένεια στην Ελλάδα, οπότε αυτό -όπως τον κάθε Έλληνα τον τραβάει- κι εμένα με έφερε στην Ελλάδα. Αλλά για να έρθεις εδώ και να αφήσεις ένα τέτοιο σύστημα σαν της Αμερικής, σίγουρα θέλει τόλμη», θα πει.

Δες παρακάτω όλη τη συνέντευξη:

Μια απόφαση – σταθμός της κυβέρνησης: Αναγνώριση πτυχίων από τις ΗΠΑ χωρίς εμπόδια

Η προσωπική μαρτυρία του Γρηγόρη Παττακού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τώρα που η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν νομοθετική πρωτοβουλία για την αυτόματη αναγνώριση τίτλων ειδικότητας γιατρών που έχουν σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή έρχεται να απαντήσει σε ένα χρόνιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας, και να θεραπεύσει – επιτέλους – μία από τις πιο άδικες ρυθμίσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, που λειτουργεί τελείως αποτρεπτικά για την επιστροφή στην Ελλάδα σε περίπου 281 Έλληνες γιατρούς που ζουν και εργάζονται σήμερα στις ΗΠΑ.

Όπως λέει και ο κ. Παττακός: «Έχω φίλο που επέστρεψε από την Αμερική και του πήρε δύο χρόνια μέχρι να αναγνωριστούν τα πτυχία του και να μπορέσει να εργαστεί», επισημαίνει

Μέσω της νομοθεσίας, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να διευκολύνει τον επαναπατρισμό των «μεγάλων μυαλών» και να ανατρέψει την τάση φυγής των τελευταίων δεκαετιών.

Το brain gain έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να ανατρέψει τη μεγάλη φυγή (brain drain), των τελευταίων ετών, αρκεί να εφαρμοστεί και για τα πτυχία ιατρικής από άλλες χώρες του εξωτερικού.

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς γιατρούς και προσφέρει ισάξια περίθαλψη με τις ΗΠΑ, αλλά η ιατρική χρειάζεται οικονομική υποστήριξη»

Ο κ. Παττακός, αν και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, δεν διστάζει να αναγνωρίσει το υψηλό επίπεδο του ΕΣΥ:

«Θεωρώ ότι έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο ιατρικής στην Ελλάδα, όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Και οι συνάδελφοι στο δημόσιο κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει τουλάχιστον ισάξια περίθαλψη με έναν Αμερικανό», αναφέρει.

Ωστόσο, με ρεαλισμό και ειλικρίνεια επισημαίνει, πως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα:

«Χρειάζεται βελτίωση η οργάνωση και η χρηματοδότηση του συστήματος. Αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Γρηγόρης Παττακός είναι καρδιοχειρουργός, διευθυντής Β΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο Υγεία / www.pattakos.com, gregpattakos@yahoo.com

Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164