Hρωίδα πολέμου πέθανε ολομόναχη!

Η Eileen Nearne ή αλλιώς Mademoiselle du Tort ήταν μια Αγγλίδα κατάσκοπος που εργάστηκε για τις Mυστικές Υπηρεσίες της Αγγλίας κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Στις 2 Σεπτεμβρίου πέθανε μόνη της, στο διαμέρισμά της στο Torquay και κανείς δε βρέθηκε για να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας της.

Οι τελευταίες δυο δεκαετίες της ζωής της ήταν πού μοναχικές. Η Eileen ζούσε μόνη της και σπάνια δεχόταν επισκέψεις στο σπίτι της. Σε ηλικία 89 ετών, η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά.

Δεν έκανε παιδιά, και φυσικά κανένα μέλος της οικογένειας της δεν ήταν εν ζωή, έτσι δεν βρέθηκε κανείς για να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας της.

Η δραστηριότητα της κατασκόπου και ήταν πολύ σημαντική. H πρώτη της επαφή με την κατασκοπεία ήταν όταν άκουγε σταθμούς της Βρετανίας, όπου ανανταλλάσονταν μηνύματα μεταξύ των πρακτόρων. Το Μάρτιο του 1944 την έστειλαν στην Γαλλία, για την πρώτη της “δουλειά”. Τέσσερις μήνες μετά, η Γκεστάπο την συνέλαβε και την βασάνισε. Εκείνη όμως κατάφερε να πείσει τους άνδρες της Γκεστάπο πως ήταν απλά ένα μικρό κορίτσι που δεν είχε καμία σχέση με τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι μιλούσε άπταιστα γαλλικά.

Εκατοντάδες ήταν τα μυνήματα που έφτασαν για τον χαμό της πρώην κατασκόπου στην εφημερίδα Daily Mail, καθώς και χρηματικά ποσά για να θαφτεί η Eileen με τις τιμές που της αρμόζουν. Βέβαια, τώρα οι δωρεές δεν χρειάζονται, αφού έπειτα από τη δημόσια κατακραυγή, το συμβούλιο της πόλης Torquey, όπου έμενε, δεσμεύθηκε να αναλάβει τα έξοδα για μια κηδεία που αρμόζει σε μια ηρωίδα πολέμου.

Read More

And More