Η Άννα Νταλάρα στο TLIFE: «Αν χάσουμε την αισιοδοξία μας, θα χάσουμε και τη μάχη»

Η Άννα Νταλάρα στο TLIFE: «Αν χάσουμε την αισιοδοξία μας, θα χάσουμε και τη μάχη» | tlife.gr

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την κέρδισε όμως η μουσική. Δούλεψε στη δισκογραφία, στην παραγωγή μουσικών εκπομπών στο κρατικό ραδιόφωνο, σπούδασε παραγωγή και marketing στην Αμερική. Ασχολήθηκε με την παραγωγή συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Μετάφραση: Πρακτικό μυαλό, λογική σκέψη, συναίσθημα, τελειομανία. Ισχυρή θέληση, διευρυμένοι ορίζοντες, μεθοδικότητα, οργανωτική ικανότητα.

Συμμετείχε ενεργά σε διεθνή fora για την ειρήνη και την ισότητα, σε αντιρατσιστικές συναυλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Εργάζεται εθελοντικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ασχολείται ιδιαίτερα με τις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες καθώς και τις ευάλωτες ομάδες για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους πρόσφυγες.
Μετάφραση: Ανήσυχο πνεύμα, ευαισθησία, αισιοδοξία, ενεργητικότητα.

Εκλέχθηκε στη Β’ Αθήνας το 2009 και διατέλεσε υφυπουργός Εργασίας από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 με αρμοδιότητα το δύσκολο τομέα της Μετανάστευσης.
Σήμερα, είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές του Μαΐου.
Μετάφραση: Τις αρέσουν τα δύσκολα, δεν παραιτείται μπροστά στις προκλήσεις, η πολιτική την κέρδισε.

Πώς συνδυάζονται οι αριθμοί με τις νότες; Τι μπορεί να εξοργίσει μια έντονη προσωπικότητα; Ποια είναι η αδυναμία της; Πώς μια σχέση νικάει το χρόνο; Είναι η μόδα τρόπος έκφρασης της προσωπικότητας; Τι είναι ο έρωτας; Η Άννα Νταλάρα μιλάει στο TLIFE…

Σπουδάσατε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα όμως σας κέρδισε η μουσική. Πώς συνδυάζεται η επιστήμη με την τέχνη, τη μουσική και πως αυτά με την πολιτική; Υπάρχουν κοινά στοιχεία;
Η Φυσικομαθηματική ήταν επιλογή μου, γιατί είμαι ένας πρακτικός άνθρωπος. Από την άλλη πάντα μου άρεσε η μουσική, αλλά και οι τέχνες γενικότερα. Δεν υπήρχε πολιτιστική δράση που να μην την παρακολουθούσα. Έτσι βρέθηκα στη δισκογραφία και από εκεί μεταπήδησα σε έναν συγγενή χώρο, στην παραγωγή μουσικών εκπομπών, έχοντας παρακαταθήκη τον μαθηματικό τρόπο σκέψης που απέκτησα στη Φυσικομαθηματική.
Στην πολιτική βρέθηκα γιατί θέλησα να παλέψω και να βοηθήσω για τα θέματα και τα προβλήματα με τα οποία χρόνια είχα ασχοληθεί -με έμφαση βεβαίως στα θέματα πολιτισμού, στα προβλήματα των νέων, καθώς και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Σαφώς, η επιστημονική κατάρτιση που αποκτά κανείς φοιτώντας σε μια σχολή βοηθά έναν πολιτικό. Παράλληλα, όμως, η ενασχόληση με την τέχνη διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία.

Αναφερθήκατε στους νέους. Πιστεύετε πως είναι τα μεγαλύτερα θύματα της σύγχρονης ελληνικής κατάστασης ή η ελπίδα για το μέλλον; Βλέπετε να μεγαλώνει μια νέα ευαίσθητη γενιά γύρω σας ή ο κυνισμός;
Δυστυχώς, τα παιδιά που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας που βιώνει η χώρα μας. Ωστόσο, δεν παύουν να αποτελούν την ελπίδα. Αλίμονο! Δεν σας κρύβω, πως καθημερινά συναντώ γύρω μου λαμπρά νέα μυαλά με καινοτόμες ιδέες και απίστευτη ωριμότητα ταυτόχρονα. Και πιστέψτε με δεν πρόκειται για μια μειοψηφία, αλλά για ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι πρωταγωνιστές στο πολύ κοντινό μέλλον.

Πώς και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Τι σας γοήτευσε;
Η πολιτική με την έννοια της συμμετοχής στα κοινά και της προσφοράς στον πολίτη αποτελεί για μένα φυσική συνέχεια της πορείας μου. Πολιτική στάση και δράση έχω σχεδόν σ’ όλη μου τη ζωή, από τα φοιτητικά μου χρόνια. Δεν βλέπω την πολιτική σαν επάγγελμα, δεν διεκδικώ την ψήφο των ανθρώπων για την προβολή μου, δεν έχω τέτοιου είδους απωθημένα. Μέσο προσφοράς είναι για μένα και μόνο!

Διακρίνεστε και για το κοινωνικό σας έργο. Η πολιτική είναι μια εξέλιξη της καριέρας σας ή η έκφραση του συναισθήματος σας προσφοράς;
Δεν εισήλθα στον πολιτικό στίβο για να συνεχίσω την καριέρα μου. Εξάλλου, πολιτική καριέρα για μένα δεν υπάρχει. Υπάρχει προσπάθεια να βάλουμε βάσεις για κάτι σωστό στη χώρα. Κι αυτό το έκανα παλαιότερα μέσα από τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών, χθες από την κυβέρνηση, προχθές και σήμερα από τη βουλή. Δεν περίμενα, ούτε περιμένω μετά από τόσα χρόνια στο δημόσιο χώρο να καταλάβω θέσεις για να «ικανοποιήσω» ματαιόδοξα όνειρα. Βλέπετε δεν είμαι χθεσινή, γι’ αυτό και θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά μετερίζια απ’ όπου μπορείς να προσφέρεις.

Ποιος είναι ο στόχος σας; Πότε θα θεωρήσετε τον εαυτό σας επιτυχημένη πολιτικό;
Οι πολίτες και μόνο αυτοί, θα με κρίνουν και θα με θεωρήσουν πετυχημένη πολιτικό ή όχι. Μπήκα στην πολιτική για να προσφέρω, αυτός είναι ο μοναδικός μου στόχος.

Η επιστήμη που σπουδάσατε προϋποθέτει τετράγωνη λογική, η τέχνη που ασχοληθήκατε αργότερα συναίσθημα. Ποιο από τα δύο βαραίνει περισσότερο μέσα σας; Το μυστικό είναι στην ισορροπία αυτών των δύο;
Θα έλεγα ότι το μυστικό είναι ο συνδυασμός των δύο! Το συναίσθημα είναι απαραίτητο ως κινητήρια δύναμη στη ζωή μου, είναι η βάση, αλλά η επιστημονική προσέγγιση είναι σαφέστατα απαραίτητη.

Τι πιστεύετε ότι λείπει από τους περισσότερους σύγχρονους πολιτικούς;
Ο σύγχρονος πολιτικός οφείλει πλέον να έχει ξεκάθαρο λόγο και να λέει αλήθειες! Να νιώθει «υπηρέτης» του πολίτη, ο οποίος τον εξέλεξε και να προσπαθεί συνεχώς για ένα καλύτερο αύριο της Πατρίδας του! Να τιμά τις ψήφους που έλαβε και να τις εκλαμβάνει ως προσωρινή εξουσιοδότηση και όχι ως λευκή επιταγή για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και μικροπολιτικών τεχνασμάτων. Το τι λείπει από τον καθένα μας θα το κρίνει ο λαός την ημέρα των εκλογών!

Υπάρχει σωτηρία για αυτή τη χώρα πιστεύετε; Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει πια ή είμαστε έρμαια της κατάστασης;
Αλίμονο αν πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά πραγματικά έρμαια θα γίνουμε, όταν πάψουμε να ελπίζουμε.

Η ζωή μας έχει δυσκολέψει. Τα οικονομικά μας είναι σε πολύ άσχημο σημείο. Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το χαμόγελό τους. Έχουμε όλοι νεύρα. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους πολίτες;
Ότι έχουν δίκιο, θα πω! Έχουν απόλυτο δίκιο και για την απογοήτευση και την οργή. Το αντιλαμβάνομαι απόλυτα. Άλλαξε η ζωή όλων και η ανασφάλεια –οικονομική και εργασιακή- χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των πολιτών. Υπομονή, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό χρειάζεται και στους πολίτες και στους πολιτικούς, προκειμένου να κάνουν αμφότεροι τις σωστές επιλογές. Δεν χάθηκε η ελπίδα και δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα.

Υπάρχει περιθώριο για «δημιουργία» στην πολιτική σήμερα; Είναι έξυπνη κίνηση να ασχοληθεί κάποιος με αυτή ή ρισκάρει την αξιοπρέπειά του, την καριέρα του, την ηρεμία του;
Πιστεύω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πολιτικών πρέπει να είναι η δημιουργικότητα. Η πολιτική πράγματι έχει ρίσκο, όμως μόνο με αισιοδοξία και ανοιχτό μυαλό θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Ποια λάθη πιστεύετε ότι έγιναν και οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο; Είστε αισιόδoξη για το αύριο;
Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Κατά τη γνώμη μου έγιναν πολλά χωρίς σχεδιασμό, ωστόσο αν χάσουμε την αισιοδοξία μας θα χάσουμε και τη μάχη.

Τα οικονομικά μιας Ελληνικής οικογένειας τα διαχειρίζεται τις περισσότερες φορές η γυναίκα. Της χώρας την οικονομική διαχείριση έχουν κυρίως άντρες. Πιστεύετε ότι η ελπίδα στην πολιτική ανήκει στις γυναίκες;
Η ελπίδα στην πολιτική ανήκει σε όλες τις άξιες και δημιουργικές γυναίκες που επιθυμούν να προσφέρουν. Οι γυναίκες έχουμε αποδείξει πολλάκις τις διαχειριστικές μας ικανότητες!

Στην ελληνική κοινωνία πιστεύετε ότι οι γυναίκες έχουν τη θέση που τους αναλογεί ή οι προκαταλήψεις καλά κρατούν;
Παρά τα προοδευτικά βήματα που έχουν σημειωθεί στη νομοθεσία και την πλειάδα δράσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και οι έμφυλες διακρίσεις παραμένουν. Αν και οι γυναίκες αποτελούμε τον εύκολο στόχο, δρώντας σε ένα επισφαλές κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, καταφέρνουμε και επιβιώνουμε…

Είστε μια έξυπνη και πολύ δυναμική γυναίκα. Η μέχρι τώρα διαδρομή σας χαρακτηρίζεται από επιτυχίες. Τι προσδοκάτε να κερδίσετε εσείς από την πολιτική;
Στην πολιτική δεν μπήκα για να κερδίσω, αλλά για να προσφέρω. Άλλωστε, άφησα πίσω μου μια πολύ καλή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Τι σας δίδαξε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;
Η πολιτική εκτός από επάγγελμα, το οποίο καθόλου δεν υποτιμώ ούτε αμφισβητώ, μπορεί να είναι και ζωή. Σε αυτήν μπορούν να συμμετέχουν και απλοί πολίτες προσφέροντας τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στους τομείς που κατέχουν για να γίνει η καθημερινότητά μας καλύτερη.

Από το 1983 είστε παντρεμένη με έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές. Πώς γνωριστήκατε; Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη σχέση;
Γνωριζόμαστε 30 χρόνια. Ερωτεύτηκε ο ένας τον άλλον, αγάπησε ο ένας τον άλλον και η σχέση καλά κρατεί.

Πώς διατηρείται μια σχέση τόσων ετών; Ποιο είναι το «μυστικό»; Ποιες οι προϋποθέσεις για να κρατήσει μια σχέση στο χρόνο;
Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό. Συνεννόηση, αγάπη, σεβασμός και πολλές αλληλοϋποχωρήσεις.

Υπάρχει προσωπικός χρόνος για γυμναστική, ψώνια;
Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος μου είναι αρκετά περιορισμένος. Ωστόσο, μια γυναίκα πάντα πρέπει να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό της!

Ποια είναι μια προσωπική “πολυτέλεια” που δεν διαπραγματεύεστε και προσπαθείτε να βρείτε χρόνο για αυτή;
Το να χαλαρώνω στον κήπο μου με τις γάτες και τα σκυλιά μου, κάτι που τελευταία γίνεται σπάνια.

Τι σας εξοργίζει;
Το ψέμα, η αχαριστία και η προχειρότητα.

Η πολιτική σήμερα βιώνει την απαξίωση. Κάθε πολιτικός -άλλοι καλώς, άλλοι κακώς- θεωρείται στη συνείδηση του κόσμου κλέφτης. Σας φοβίζει αυτό; Σας αγχώνει;
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση, όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι πολίτες δικαίως αγανακτούν με όσα συμβαίνουν. Όμως δεν πρέπει να φτάνουμε σε ανορθολογικές προσεγγίσεις που μηδενίζουν τα πάντα. Αυτό είναι επικίνδυνο.

Είστε μια γυναίκα γοητευτική, δυναμική, καλοντυμένη. Σας φοβίζει ο χρόνος που περνάει; Έχετε συμφιλιωθεί με την ιδέα των ρυτίδων;
Κάθε ηλικία έχει τις χάρες της και τις χαρές της. Ο χρόνος είναι φίλος της γυναίκας, όχι εχθρός!

Η καταγωγή σας είναι από την Πάρο και τη Σύρο. Πόσο συντέλεσε στη δημιουργία της προσωπικότητάς σας η θάλασσα;
Έχω ταυτίσει τη θάλασσα με μια ατέλειωτη αίσθηση ελευθερίας. Η θάλασσα είτε γαλήνια είτε φουρτουνιασμένη εκφράζει την ανθρώπινη ψυχή…

Ποια θεωρείται πως είναι τα πλεονεκτήματα μιας γυναίκας και πως αυτά εκφράζονται στην πολιτική;
Θεωρώ βασικά πλεονεκτήματα μιας γυναίκας την ευαισθησία, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Είναι αρετές που μπορούν να βρουν τρόπους έκφρασης στον πολιτικό στίβο και να δώσουν λύσεις σε σειρά από ζητήματα.

Ήσασταν για αρκετά χρόνια manager του Γιώργου Νταλάρα. Πως είναι να μανατζάρει κανείς έναν πολύ δικό του άνθρωπο; Το ότι εκτός από ζευγάρι ήσασταν και συνεργάτες βοήθησε τη σχέση ή δημιούργησε προβλήματα;
Με τον Γιώργο από την αρχή είχαμε μια απίστευτη συνεννόηση, αν και είμαστε τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες. Σαφώς αυτό βοήθησε πολύ και τη δουλειά μας. Μπορεί πολλές φορές να διαφωνούσαμε, εκ του αποτελέσματος, όμως, οι απόψεις μας συνδυάζονταν με έναν πολύ γόνιμο τρόπο.

Όσοι σας γνωρίζουν από εκείνη την εποχή μιλάνε για μια πολύ δυναμική γυναίκα. Ξέρετε να διαπραγματεύεστε, να απαιτείτε, να παίρνετε. Είναι στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε στον πολιτικό στίβο;
Τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας γίνονται εμφανή κάθε λεπτό της ζωής μας. Σε τελική ανάλυση βάσει αυτών κρινόμαστε σε όποιο χώρο και αν βρεθούμε! Ως πολιτικός είμαι ο εαυτός μου, δεν παίζω κάποιο ρόλο.

Ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ της ζωής σας υπάρχουν στιγμιότυπα με μεγάλες προσωπικότητες. Νέλσον Μαντέλα, Μελίνα Μερκούρη, Γιάσερ Αραφάτ, Στινγκ είναι λίγοι από όσους έχετε συναναστραφεί. Ποιος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη ζωή σας και γιατί;
Μιλάμε για ιδιαίτερες προσωπικότητες που σπάνια συναντά κανείς στη ζωή του και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων. Με όλους έζησα υπέροχες στιγμές, ωστόσο η Μελίνα ήταν ένα χαρισματικό πλάσμα.

Σε τι έχετε πραγματική αδυναμία; Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Σε μια βαρκάδα στο Αιγαίο το σούρουπο!

Ασχολείστε με τη μόδα; Τι σας αρέσει να ψωνίζετε; Τσάντες, παπούτσια ή ρούχα;
Η μόδα είναι αισθητική και τρόπος έκφρασης της προσωπικότητάς μας. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η μόδα μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα! Λατρεύω τα παπούτσια και τα μαντήλια.

Πιστεύετε ότι η αισθητική είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει σαν προσωπικότητα; Πιστεύετε ότι ακόμα και η ευγένεια, η συμπεριφορά είναι θέμα αισθητικής;
Απόλυτα! Η αισθητική υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση από την πιο απλή έως την πιο δύσκολη.

Γυναίκα. Μητέρα, σύζυγος και προσφάτως γιαγιά. Παράλληλα εργάζεστε. Τι είναι ο κάθε ένας ρόλος από αυτούς για εσάς; Τι σας προσφέρει;
Κάθε ρόλος είναι διαφορετικός και απαιτητικός συνάμα. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να συνδυάσει όλες αυτές τις ιδιότητες, αλλά η ικανοποίηση είναι ανεκτίμητη.

Ο έρωτας είναι δομικό στοιχείο της ζωής μας; Τι είναι ο έρωτας για εσάς;
Ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας!

Ποιο είναι το μότο σας ή η δική σας στάση/φιλοσοφία ζωής;
Προνοείν χρη, ου μετανοείν.

READ more